Сучасна репрезентація Криму та кримських міст має купу проблем, зокрема це використання основних символів міст.

Так, Акмєсджит (Сімферополь) часто репрезентують вокзалом сталінської архітектури, що побудований у 1951 році та є молодшим братом-близнюком вокзалу в російському Сочі, Ак'яр (Севастополь) – російським пам'ятником російському же флоту, а Ялту – Ластівчиним гніздом, яке мало того що є російською псевдосередньовічною архітектурою, так ще й знаходиться не в Ялті, а в окремому селищі Ґаспра за десять кілометрів від міста.

Військова облігація з Сімферополем.
Вокзал в російському місті Сочі.

Тому у мене виникла ідея познаходити дійсно хороші символи для кримських міст, які будуть відображати українську культуру та культуру трьох корінних народів України, що сформувалися у Криму: кримських татар, караїмів та кримчаків, і зокрема зробити з ними серію зображень.

Це перші два з них, дуже дякую за них авторці.

Акмєсджит (Сімферополь). Кримський драматичний театр

Кримський драматичний театр, Акмєсджит (Сімферополь).

Побудований за проєктом українського архітектора Олексія Бекетова у 1911 році. Зараз є російським театром імені ґорькоґо, однак, ще до побудови цієї будівлі у XIX столітті у міському театрі виступали Марко Кропивницький, Микола Садовський та Марія Заньковецька, а до депортації 1944 року у театрі працювала також і кримськотатарська трупа.

Акмєсджит (Сімферополь). Мечеть Кебір-Джамі

Мечеть Кебір-Джамі, Акмєсджит (Сімферополь).

Найстаріша будівля міста, 1508 (за іншими даними 1502) ріку побудови, на честь неї місто й отримало свою назву – "Біла Мечеть". Виходячи з напису над входом, її побудував Абдурахім-Бек. Мечеть зазнала великих руйнувань, зокрема від дій російської армії у 1736 році, через що неодноразово реставрувалася. Але попри все, вона залишається найстаршою будівлею міста, що яскраво показує нежиттєздатність міту про "заснування" міста росіянами у 1784 році.

Мечеть Кебір-Джамі, Акмєсджит (Сімферополь), версія без прапорів.

Якщо хочете пришвидшити створення нових малюнків, можете підтримати загальний проєкт репрезентації Криму копійчиною на donatello.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
wolfigelkott
wolfigelkott@wolfigelkott

Крим, історія, деколонізація.

980Прочитань
6Автори
26Читачі
На Друкарні з 28 липня

Більше від автора

  • Репрезентація Ак'яра (Севастополя)

    Сучасна репрезентація Криму та кримських міст має купу проблем, зокрема це використання основних символів міст. Тому у мене виникла ідея познаходити дійсно хороші символи для кримських міст, і зокрема зробити з ними серію зображень.

    Теми цього довгочиту:

    Репрезентація Криму
  • Про заперечення росіянами давності Акмєсджита (Сімферополя)

    Років десять тому у нас здебільшого панував російський наратив, що росіяни у нас заснували більшість міст на півдні та на сході. Зараз, слава богу, вже не так. На прикладі мого рідного Акмєсджита розповідаю, як росіяни заперечують давність наших міст.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про відновлення незалежності та питання кордонів

    Вітаю нас всіх з Днем Незалежності! Або, як я вважаю більш правильним – з Днем Відновлення Незалежності, оскільки Україна не з’явилася у 1991 році, у нас давні державотворчі традиції.

    Теми цього довгочиту:

    Україна

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається