Ризики для торговельних суден в сучасній зоні бойових дій.

Більш ніж два роки активних бойових дій в Чорному морі та атаки хуситськими угрупуваннями торговельного судноплавства в Червоному морі, змушують звернути увагу на засоби ураження які застосовувались проти суден, і шкоду які такі засоби можуть спричинити суднам. 

У форматі цієї публікації немає можливості розгледіти всі інциденти, тож звернемо увагу на самі показові. 

8 листопада 2023 російською протирадіолокаційною ракетою Х-31П було вражено балкер під прапором Ліберії, внаслідок чого загинув український лоцман і було поранено членів екіпажу та працівника порту. Не зважаючи на людські жертви, шкода нанесена судну не була достатньо серйозною тож через 5 днів воно було здатне залишити порт Південний і продовжувати виконувати рейсове завдання. 

Вражений ракетою Х-31П балкер в Південному


Якби така атака сталась у відкритому морі, судно теж було б здатне продовжувати рух, в напрямку безпечного порту, для проведення ремонтних робіт. Хоча цей рух був би серйозно ускладнений знищенням радіолокаційного обладнання судна. 

В ніч с 4 на 5 серпня 2023 року безекіпажним катером СБУ було уражено танкер «Сіг» під прапором РФ, який обслуговував потреби ЗС РФ. Ураження було нанесено в район машинного відділення що спричинило затоплення відділення і критичну шкоду ГЕУ (Головна Енергетична Установка) з вірогідним її повним виведенням з ладу. За наявною інформацією це судно досі знаходиться в судноремонтному заводі в порту Ростова. Судно на момент атаки стояло на якорі поблизу Керченської протоки, що дало змогу пізніше відбуксирувати його в док.

Танкер Сіг

Якби ця атака проходила у відкритому морі, то скоріш за все склалась би ситуація подібна до інциденту з балкером Rubymar. 

18 лютого 2024 року його було вражено протикорабельною ракетою хуситського угрупування. Атакою були нанесені критичні пошкодження в секції машинного відділення, в результаті судно втратило спроможність до руху, а вода затопила відсік машинного відділення. Команда покинула судно, його було не можливо врятувати через ризик повторної атаки, тож 2 березня, через два тижні після атаки, воно затонуло. Слід відзначити що це поки єдине торговельне судно, що було затоплено в результаті обох конфліктів.

Цікавим також є епізод з танкером Marlin Luanda, який 26 січня 2024 року було вражено ПКР з подальшою пожежею вантажу, а саме російського лігроїну (нафтопродукт). Пожежу була ліквідована силами екіпажу і додаткових пожежних партій з есмінця ВМС Індії INS Visakhapatnam (D66), після чого судно продовжило рух до безпечного порту. Слід зазначити, що вантажі такого типу перевозяться в розділених вантажних танках, то ж пожежу легше контролювати та гасити. 

Marlin Luanda


17 листопада 2023 року балкер Georgia S із вантажем зерна вийшов із порту Південний і підірвався на морській міні західніше острову Зміїний. Отриманні пошкодження не вплинули на його здатність досягти Румунії для подальшого ремонту. 

На прикладі цих випадків можна зробити наступні висновки: 

1) Сучасне торговельне судно це складна інженерна конструкція збудована з урахуванням можливих пошкоджень від вибухів чи контактів з твердими обʼєктами.

2) Судно може бути виведено з ладу і втоплено тільки в результаті знищення ГЕУ або гвинто-рульової групи. Інший варіант, це масована комбінована атака ракетами та безпілотними літаючими засобами. 

3) Морська міна не завжди може бути ефективним засобом перешкоджанню морській логістиці, бо підрив на ній не означатиме знищення або зупинки судна.

4) Основну загрозу такі атаки несуть безпосередньо членам екіпажу які знаходяться в зоні ураження. Слід відзначити цікавий для читачів момент. Житлові приміщення торговельного судна часто збудовані таким чином, що каюти ключових членів екіпажу знаходяться в різних частинах надбудови. Тобто, у випадку пожежі, наприклад в секції капітана, старший помічник здатний прийняти командування і діями з рятування судна. Це означає що, наприклад, поранення чи загибель частини офіцерів не буде автоматично унеможливлювати продовження руху судна.

5) Ми вступили у нову епоху де світ залежить від глобальної морської  логістики як ніколи раніше, але ця логістика все частіше буде ставати ціллю під час ведення бойових дій.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PS Magazine українською
PS Magazine українською@PsMagazineUA

Команда перекладачів і авторів

2.6KПрочитань
1Автори
28Читачі
На Друкарні з 20 лютого

Більше від автора

  • 3D-друк і вогнепальна зброя

    З кожним днем питання друкованої зброї все частіше спливає в інтернеті та публічному обговорені.

    Теми цього довгочиту:

    3d Друк
  • Байрактари та квадрокоптери зі скидами

    Як Україна і Нагірний Карабах підкреслюють наявні недоліки протиповітряної та протиракетної оборони й необхідність безпілотних авіаційних систем

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Два коментарі висновку 5).

1 (Іронічний). Не повірите, але світ вступає в таку "нову" епоху регулярно. У 20-му столітті - двічі, до Першої світової та до Другої світової.

2 (Серйозний). Є ще один ризик для судноплавства, а значить і для глобальної торгівлі, який поки що мало усвідомлений широкою публікою та журналістами. Кібер атака червня 2017 року вперше після 1945 року стала ударом по світовому судноплавству. Можливість її повторення, у більшому масштабі, не виключена.

Вам також сподобається