Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Рок і метал з важливим соціальним посилом

Якщо подивитись на більшість пісень, то ви побачите що не так багато з них чіпає проблеми дискримінації, ветеранів, хвороб… Не ті теми якими продаш музику. Та і важкі це роботи, як для створення, так і часом ознайомлення. Але є ті, хто готові співати про це. Про них і піде мова.

Escape the Fate - I Am Human

Почати варто з пісні яка і дала мені ідею цієї підбірки. Гурт Escape the Fate не раз дивував своїми відео, але є у них одна пісня, яка особливо виділяється, як лірикою, так і музичним відео. Ця пісня, це “I Am Human”, гімн прийняття людей такими якими вони є, не зважаючи на стереотипи, вади, проблеми і інше. Тандем пісні і відео нагадує нам що за картинкою що ми бачимо часто приховано значно більше ніж доступно нашому оку. І поспішні стереотипні висновки часто вводять нас в оману.

Красива і глибока пісня, з відео що починається на дещо печальній ноті, потім додає нотку оптимізму і приводить нас до висновку, що в першу чергу всі ми люди. Незалежно від того як ми одягаємось, якими нас зробили життя і природа і тд.

Escape The Fate - I Am Human

Delain - We Are The Others

Все ту ж тему дискримінації чіпляє і пісня “We Are The Others” гурту Delain. Щоправда, тут мова вже не про узагальнену проблему, а про один конкретний трагічний випадок. В 2007 році в Британії відбулось резонансне вбивство Софі Ланкастер. 20-річна дівчина разом зі своїм хлопцем прогулювалась парком, коли на них було здійснено груповий напад і один з ударів, який призвів до черепно-мозкової травми, став фатальним. Поліція прийшла до висновку, що вбивство було скоєно через зовнішність пари. Вони були представниками субкультури готів і відповідно виділялись на фоні решти.

Вражені цією історією музиканти записали пісню яка задає питання чому люди настільки не готові приймати тих хто відмінний від них. Чому іноді навіть така дрібничка як одяг чи зачіска можуть штовхнути когось на таку жорстокість. А ще ця пісня нагадує тим, хто відчуває себе самотньо через те ким вони є, що вони насправді не одні в цьому світі і є ті хто підтримує їх.

Delain - We Are The Others

Five Finger Death Punch - Wrong Side Of Heaven

А ця проблема дуже добре знайома Штатам скоро може стати особливо гострою і для нашого суспільства. Пісня “Wrong Side of Heaven” присвячена колишнім солдатам, які залишились на узбіччі життя після свого повернення з фронту. Залишились на одинці з проблемами, які їм залишив цей важкий і дуже травматичний досвід.

Five Finger Death Punch - Wrong Side Of Heaven

Ana Metal For Charity Project - Ana

Ana Metal For Charity Project. Той випадок, коли назва говорить сама про себе достатні яскраво. Цей проект було створено музикантами-композиторами Маріусом Даніельсоном і Аннікен Расмуссен для збору коштів на фонд що займається допомогою онкохворим. Мені не вдалось знайти повноцінний опис передісторії, але схоже що саме досвід Аннікен, або когось з її близьких став джерелом натхнення для цієї важкої роботи.

Цей проект об’єднав десятки топових музикантів з найкращих метал гуртів з різних країн світу. І це колосальна за емоційністю робота, що чіпляє кожну струнку душі слухача.

Ana Metal For Charity Project - Ana

Project Aegis - And the Rest Is Mystery

Ще один проект створений в форматі супергурту (гурту що тимчасово об’єднує успішних музикантів з різних гуртів заради певної мети) і це ще один благодійний проект.

Пісня “And the Rest Is Mystery” присвячена дітям з неблагополучних сімей і була створена для збору коштів на програму музичного навчання дітей з важким минулим. Вона оповідає про дівчину, якій не пощастило жити з жорстоким батьком, і оповідаючи цей болісний життєвий шлях приходить до оптимістичного фіналу, що пророкує кращі часи після нового старту. Дуже сильна робота, з дуже сильним набором виконавців.

Project Aegis - And the Rest Is Mystery

Project Aegis - Angel In The Ashes

А от пісня “Angel in the Ashes” говорить вже не стільки про тих хто страждає, скільки про тих хто готовий допомогти. Вона присвячена тим, хто робить перші свої кроки в царині допомоги потерпілим. Натхненням для автору послужив його товариш з Греції, який почав допомагати бездомним і біженцям в своєму рідному регіоні. Можна сказати, що це ода волонтерам. І ця ода прекрасна.

Project Aegis - Angel In The Ashes

SCARLET DORN - I don't know I don't care

Красива, але сумна, депресивна і апатична пісня. По суті це гімн людини що опустила руки і не хоче помічати нічого навколо. Але відео показує нам дві протилежні історії, два різних сценарії які відділяє одне просте рішення. Рішення ігнорувати людей і рухатись далі дорогою що наближається до свого кінця, чи дати шанс людям навколо, привідкритись і дозволити можливостям і подіям щось змінити.

SCARLET DORN - I don't know I don't care

FEUERSCHWANZ - Im Bauch des Wals

Незвично згадувати про цей гурт не в гуморному сенсі, оскільки зазвичай їх творчість пов’язана з веселими, бешкетними чи епічними мотивами. Але альбом “Das elfte Gebot” був багато в чому особливим. В тому числі і появою серйозних пісень. Одна з них, “Im Bauch des Wals” була присвячена китам і тому як людство вбиває їх забруднюючи моря. І хоча звичні лицарські обладунки цього гурту дуже сильно диссонують з тематикою і фоном з старих кораблів, це все ще цікава і якісна робота що чіпляє важливу тему охорони довкілля.

FEUERSCHWANZ - Im Bauch des Wals

OMNIA - I don't speak Human

А хто ще чіпає тему охорони довкілля це гурт Omnia. Це доволі своєрідний гурт з фолк-музикою по язичницьким мотивам. Своєрідні вони і по своєму стилю життя, і по образам, і по поведінці. І якраз для них тема зв’язку з природою є максимально близькою.

Пісня “I don’t speak Human” присвячена тваринам, які в людино-центричному світі не мають свого права голосу. І деякі з яких вже знаходяться на грані повного вимирання. Доволі незвична робота, якій тим не менш притаманна особлива магія.

OMNIA - I don't speak Human

Це явно найдепресивніша підбірка в моєму блозі, але я вважаю що такі пісні варті підтримки і поширення, можливо навіть більше за інші. Тим паче, що більшість з цих пісень має не тільки значну соціальну цінність, а і не меншу музичну.

На цьому на сьогодні все. Да прибуде з вами Хороша Музика і до зв’язку.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.3KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Рок проти цензури. Twisted Sister проти сенату

    В сьогоднішньому тексті я пропоную трошки відступити від огляду гуртів, музикантів і напрямів, а натомість зануритись в глибини музичної історії. А точніше в один з її найколоритніших епізодів. 1985 рік. Золота пора рок музики. І слухання сенату з виступом що увійшов в історію.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • ЛІндсі Стірлінг. Танцююча скрипалька, що стала зіркою ютуба

    Зазвичай я пишу про рок і метал, але сьогодні є настрій поговорити про дещо іншу форму музичного самовираження. Про людину яка вперто йшла до своєї мрії, поєднувала непоєднуване і яка надихає своїм прикладом що нема нічого неможливого.

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • Lordi. Євробачення що змінило все і монструозна молитва хард року

    Гортаючи стрічку новин неможливо оминути той факт, що сьогодні фінал Євробачення. Своєрідне шоу, на якому не часто вдається помітити щось дійсно цікаве, але 18 років тому один виступ на ньому перевернув моє життя. Тож чому б не згадати про гурт що здійснив ту революцію.

    Теми цього довгочиту:

    Рок

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається