Рок-підсумки 2023. Частина 1. Made in Ukraine

Зміст

Рік добігає кінця, тож виникла думка підбити його музичні підсумки і виділити найцікавіші роботи за цей період. Список дуже суб’єктивний і складається здебільшого з маловідомих пісень. І в першій частині пройдемось по скарбам української рок-сцени.

Одразу скажу: у мене не було фіксованого списку категорій. Замість цього я постарався відібрати найцікавіше з почутого і припасував категорії під те про що хотілось згадати, щоб не винаходити велосипед, намагаючись заповнити якусь передзадану категорію просто щоб була.

Українські творці року - Midgard

Для мене особисто однозначним лідером серед українських гуртів по кількості цікавих робіт за цей рік став гурт Midgard. Вони ж порадували і найкращою на мій погляд україномовною піснею року: “Мавки”.

MIDGARD - Мавки

Прекрасна пісня під час прослуховування якої так і хочеться взяти гітару і почати співати і грати разом з гуртом. Також звертає увагу її дещо нестандартна структура: пісня обривається після гітарного соло, хоча найчастіше гурти закривають пісню бріджем і одним чи кількома повтореннями приспіва, чи просто приспівами. Тут були оригінальніші.

Гурт себе позиціонує як вікінг/нордік/дарк фолк. І всього з переліченого у них вистачає, хоча вище згадані “Мавки” це радше просто фолк, і точно не “дарк”. Взагалі, різноманіття настроїв в піснях дуже радує. Наприклад у випадку з “Відьма” ми можемо почути доволі веселеньку мелодію з таким собі “заграваючим” настроєм.

MIDGARD - Відьма

А от вже в пісні “Степом” є певна велич і містика разом з героїчною міццю. І в той же час всередині пісні є фрагмент настрій якого так і хочеться назвати “меланхолічно-мрійливим”.

MIDGARD - Степом

А коли музиканти проводять свій “Ритуал”, слухачу ніби відкривається віконце в містичне минуле.

MIDGARD - Ритуал

І цей опис можна продовжувати і далі. “Крила”, “Шляхом Героїв”, “Вартові”, “Блискавка”… Кожна пісня це прекрасне снайперське потрапляння точно в ціль.

Є цікава робота і на поприщі каверів. Гурт переклав пісню знаного майстра пісень по іграм Miracle of Sound: “Valhalla Calling”.

VALHALLA CALLING UKRAINIAN VERSION by MIDGARD

Актуалочка року - Scarleth - Коли Прийде День

Пісня “Коли Прийде День” гурту Scarleth це дитя епохи яка нас оточує з відповідними темами і настроєм. Печальним, важким, але не позбавленим надії.

Scarleth - Коли Прийде День

Хочеться вірити що день про який кажуть строки

“Коли прийде день,
Коли все лихе мине,
Додому повернуться люди, а в серце – надія.”

настане як найшвидше. Але наразі це те ще ідеально відповідає настрою сьогодення.

Пісня про героїв року - OT VINTA - Піхота

Рокабілі гурт OT VINTA історично більше асоціюється з веселими і бешкетними піснями. Але, які часи, така і творчість. Реалії сьогодення вносять свої корективи, але що лишається незмінним, це високій рівень роботи хлопців з цього гурту.

OT VINTA - Піхота

Випадково почуте року - FARINHATE - На самоті

Почути щось випадково, це мабуть один з головних способів поширення якісної української музики, бо системний піар в нашому шоубізі поставлено на потік тіки для всілякого мотлоху. Сила випадковості зробила подарунок і цього року, бо саме випадково я помітив в ютуб мьюзік реліз пісні “На Самоті” і познайомився з творчістю гурту FarinHate.

Сильна пісня, що зачіпає дуже гостру тему для суспільства воюючої країни. Один з учасників гурту є діючим військовослужбовцем і явно знайомий з проблемою не по чуткам.

Farinhate - В самоті

Небанально про банальне - Харцизи - Старі Чоботі

Здавалося б чим може здивувати пісня про чоботи? Але виявляється може, ще й як. Через таку здавалось би зовсім банальну річ видається ціла ретроспектива людського життя. Печальна, але красива пісня, що змогла дуже сильно мене зачепити цього року.

Харцизи - Старі Чоботи

Поклик сходу - Ignea - Dreams of Lands Unseen

Ignea це один з тих українських гуртів де сам факт виходу нового альбому це гарантія того що буде щось цікаве. А ще, нажаль, майже завжди гарантія більшої уваги до гурту за кордоном ніж вдома (я з цікавості пролистав перші десь пів сотні коментів під відео до одного з свіжих кліпів (“Nomad’s Luck”) і окрім мого власного не побачив більше жодного українською).

IGNEA - Nomad's Luck

Цього року вони випустили альбом “Dreams of Lands Unseen”. Це явно найважча робота в усій цій підбірці. Але потужна і якісна.

IGNEA - Dunes

Крихта пітьми року - Violet Raymoor

Люблю я гурт Violet Raymoor. Вони примудряються в своїй творчості створювати абсолютно унікальну суміш стилів. І це робить вихід кожної їх нової пісні такою собі міні-подією. А їх “Гра в Алісу” і досі лишається однією з найкращих (на мій дуже суб’єктивний погляд) пісень українською що я коли небуть чув. Цього року вони порадували “Крихтою пітьми”.

VIOLET RAYMOOR — Крихта Пітьми

Дуже атмосферна річ. Але нажаль гурту дуже бракує уваги ширшої аудиторії, а вони на неї заслуговують.

Бешкет року - FRAM - RUS - ні PEACE - да!

Ну і на завершення української частини підсумків варто згадати дещо бешкетну роботу гурту FRAM, з якою все зрозуміло навіть з назви.

FRAM - RUS - ні PEACE - да! (feat. Хор Київського Зоопарку)

Найближчими днями я планую підсумки з врахуванням закордонних гуртів. Списочок у мене там вимальовується чималенький, тож най імовірніше розбито його буде на два текста для зручності. А поки прощаюсь і да прибуде з вами Хороша Музика.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.6KПрочитань
2Автори
30Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Музика з українським культурним кодом. Підбірка фолк-року

    Враховуючи дату, очевидно що якщо і говорити сьогодні про музику, то варто саме про нашу, з нашим місцевим колоритом і фольклорним спадком минулого. Тож я вирішив зробити невеличку підбірку різноманітного українського фолк-року, який на мій погляд вартий особливої уваги.

    Теми цього довгочиту:

    Фолк-рок
  • “Популярний монстр” Ронні Радке. Escape the Fate/Falling in Reverse

    Вчора вийшов один з найкращих альбомів що я чув за цей рік, з шикарною і різноманітною музикою, а також цікавою тематикою матеріалу, від своєрідної репутації автора, до проблем сучасного суспільства. Гарний привід поглянути і на альбом, і на історію людини що його створила.

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • “Devil is a …” Або “списуй але не дослівно” по німецьки

    Вчора помітив доволі цікавий прецедент коли фолк-рок гурт Versengold випустив власну пісню по мотивам відносно свіжої пісні гурту Kissing Dynamite. І мова йде не про сліпий плагіат в стилі Арії і навіть не про кавер, а скоріше про сатиричне переосмислення чи навіть "уточнення" :)

    Теми цього довгочиту:

    Рок

Вам також сподобається

  • Хто такі Return To Dust

    Якось не приходить у голову що ще, окрім Return To Dust, постійно крутилось у Spotify протягом останніх місяців. Все через величезний вплив гранжу 90-х на музику цього американського колективу. Тяжію до такого. При кожній згадці Лейна Стейлі стає боляче, адже його більше нема.

    Теми цього довгочиту:

    Return To Dust
  • Poppy — «Zig» | Про звук, спільні роботи, текст, обкладинку, назву)

    У 2019 році Poppy змінила білий колір свого волосся на чорний, Це був знак, що зміни торкнуться не лише її зовнішності. Одна епоха закінчилась, інша тільки почалась. Так світ побачив нову Poppy з виходом EP «Stagger».

    Теми цього довгочиту:

    Poppy

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Хто такі Return To Dust

    Якось не приходить у голову що ще, окрім Return To Dust, постійно крутилось у Spotify протягом останніх місяців. Все через величезний вплив гранжу 90-х на музику цього американського колективу. Тяжію до такого. При кожній згадці Лейна Стейлі стає боляче, адже його більше нема.

    Теми цього довгочиту:

    Return To Dust
  • Poppy — «Zig» | Про звук, спільні роботи, текст, обкладинку, назву)

    У 2019 році Poppy змінила білий колір свого волосся на чорний, Це був знак, що зміни торкнуться не лише її зовнішності. Одна епоха закінчилась, інша тільки почалась. Так світ побачив нову Poppy з виходом EP «Stagger».

    Теми цього довгочиту:

    Poppy