Рок-підсумки 2023. Частина 3. Завершення

Зміст

Разом з останнім днем 2023 року завершуємо і підбиття музичних підсумків. Якщо перша частина була присвячена українським гуртам, друга металу, то тут буде солянка з усього того що не вмістилось в попередні 2 частини, від репкору до піратського фолк року.

Репкор року - From Ashes To New

Власне з репкору і почнемо. Альбом “Blackout” від гурту From Ashes to New це однозначно найкраще зі світу альтернативного року, що мені доводилось чути цього року.

From Ashes To New - Heartache

Потужний, енергійний, агресивний, але мелодійний. Саме таким запам’ятався цей шматочок 2023го.

From Ashes To New - Nightmare

Швидкісний речитатив року - Falling In Reverse - "Watch The World Burn"

Не відходячи далеко відмічу і ще один сингл цього року. "Watch The World Burn" гурту Falling In Reverse. Головною фішкою цієї пісні стали швидкісні довжелезні речитативи (навіть складно уявити як на таке вистачає дихання). Але і без цього пісня має дуже потужну енергетику.

Falling In Reverse - "Watch The World Burn"

Несправедливість року - Євробаченні і Lord of the Lost

До Євробачення у мене доволі змішане відношення.

З одного боку я йому дуже вдячний за знайомство з Lordi, гуртом завдяки якому у мене вцілому з’явився інтерес до музики. З гуртами Blind Channel і Maneskin також мене познайомило це шоу (власне почувши десь уривок пісні Blind Channel в контексті їх там участі, я взагалі вирішив дивитись шоу того року, щиро за них вболіваючи).

А з іншого це часто фабрика вторинного ла… вторинної субстанції без натяків на творчість. Купа самоповторів, копіювань, де легко читається чим надихались, і то і відвертого плагіату (як з переможцем цього року, де навіть я, людина що попсу не слухає, всю пісню сидів з думкою: “де в біса я вже це чув?”).

Коротше, це така собі величезна бочка дьогтю в якій може бути приховано 2-3 ложки меду (чогось дійсно небанального і цікавого).

Цього року інтерес до шоу у мене з’явився заздалегідь, коли я дізнався що в німецькому національному відборі в десятку пройшло аж 2 цікавих мені виконавця: Lord of the Lost і Patty Gurdy. Виграли Лорди, за якими я стежу вже років так 5, але якби виграла дещо попсовіша Патті, я б також охоче її підтримав, як по старій пам’яті (дівчина встигла пограти в кількох фолк рок гуртах, і зробила цікаві і дуже вдалі фолк рок колаби ще з рядом німецьких фолк рокерів), так і через те що фолк-поп з колісною лірою це принаймні щось дійсно незвичайне для цього шоу.

Власне як могла звучати Німеччина на шоу у випадку перемоги Патті можна послухати отут:

Patty Gurdy - "Melodies Of Hope"

Але, як вже сказано, виграли Лорди, а тому Німеччина звучала отак:

Lord of The Lost - Blood & Glitter

Вийшов такий собі плод содомського гріха Lordi і Сердючки. Потужний, яскравий і дуже відповідний сучасним суспільним тенденціям.

Варто відмітити що гурт реально кайфував від всього процесу підготовки і участі (це було помітно по їх соцмережам). Вони навіть ще до самого фіналу зробили кавер на пісню яка в результаті переможе в глядацьких рейтингах (за плагіат охочіше голосували “експерти/критики”):

Кавер на Cha Cha Cha

Результат: Німеччині і лордам віддали останнє місце… І це була найдикіша можлива несправедливість враховуючи рівень багатьох конкурентів. Дикіша навіть за перемогу плагіату, завдяки “професіональним суддям”, і за відверто незаслужено високе місце представників України (патріотизм-патріотизмом, але треба визнати: це був мабуть найслабший виступ України з часів Гринджол і мали ці “творчі” бути в рейтингу десь там же, де і колись автори пісні “Ющенко Так”, але політика і прапор порішали).

По деяким даним (у самого мене не було бажання закопуватись в статистику шоу, тож доводиться вірити на слово тим у кого було) Lord of the Lost по загальному чистому глядацькому голосуванню (не по балам, а сумі голосів в різних країнах) зайняв 14 місце. Але іронія в тому, що в багатьох країнах пісня ставала 11 або 12 і відповідно не отримувала очок. І в той час як на верхівці здебільшого йшла домінація копіювання, а місцями і відвертого плагіату, дещо дійсно небанальне і нове потонуло затиснуте умовами конкурсу.

Варто відмітити також, що участь в Євробаченні це не єдине чим відзначились Lord of the Lost в 2023. Буквально 2 дні тому вийшов альбом каверів “Weapon on Mass Seduction”.

Наприклад в цей альбом потрапив отакий кавер на Billy Idol:

LORD OF THE LOST - Shock To The System

“Pop goes Rock/Metal” кавер року - State of Mine - Careless Whisper / No Resolve - Unstoppable

Отут у мене виникли складнощі вибору. Оскільки за цей рік вийшло 2 важкеньких кавера на поп-пісні, які в рівній мірі можна назвати кращими за рік. Тож згадаю обидва, а кожен вже зможе обрати для себе що ближче.

“Careless Whisper” переспівували вже багато хто. Але це здається вперше хтось здогадався важче аранжування розбавити скрипкою. На додачу до вцілому дуже сильного виконання вийшло дуже потужно і красиво.

State of Mine - Careless Whisper

“Unstoppable”. Кавер що з’явився в результаті колаборації No Resolve з Hinder. Дуже яскрава качаюча версія з хорошим мотивуючим відео.

No Resolve feat Hinder- Unstoppable

Кавер на метал року - Annisokay - Dancing with the Dead

А отут ми маємо дещо зворотню історію. Не переробку в метал, а переробку з металу. Основою для каверу послужила пісня гурту Powerwolf “Dancing with the Dead”:

Першоджерело

Цей гурт вже не вперше пропонує іншим гуртам перевиконати їх пісні і випускає збірки таких каверів. В цьогорічній збірці знайшлось місце для версії від гурту Annisokay. І вони реально змогли здивувати. Якщо оригінал це дещо готична історія, то цей кавер нескладно уявити як звучить десь в звичайному клубі.

Annisokay - Dancing with the Dead

Ще з тієї ж підбірки можна відмітити дворфів з Wind Rose, які переробили старий хіт вовків “Werewolves of Armenia”, додавши йому певного більш східного звучання, не типового для обох гуртів, але дуже логічного для пісні з такою назвою.

Wind Rose - Werewolves of Armenia

Проект року - Nic Nocturnal і “Anything can be metal”

Nic Nocturnal це ютубер з вже чималеньким досвідом. В першу чергу він гітарист, але в рамках своїх експериментів виходить далеко за ці рамки. Доволі цікавим його експериментом стала серія роликів “Anything can be metal”. Де він в короткому ролику бере фрагмент чогось (від пісні в певному стилі, до якихось тематичних звуків) і робить поверх металюжне аранжування. Для тих шортсів які вистрілюють він пізніше робить повін версії, на які замість оригінальної дорожки запрошує ще і когось з вокалістів для повноцінного каверу.

Результати звучать дуже по новому. Отаке от наприклад вийшло з ванільної пісеньки для попсової молоді:

Unholy

Для кращого усвідомлення цього процесу пропоную повний ролик створення метал каверу на К-поп хіт (я до цього навіть не уявляв що колись з К-попа вийде щось що мені сподобається, але в нього вийшло!):

Proof that Kpop can be Metal

Ну або якщо хочеться тільки почути результат:

Тільки пісня

Або ж можна послухати на що він перетворив пісню виконавця 50 Cent. Мабуть ще ніколи цей реп не звучав настільки потужно.

In Da Club

Різноманіття року - Jonathan Young

У випадком з Джонатаном Янгом головна проблема це обрати за що його відзначити, оскільки він встиг реально чимало і обирати є реально з чого. От кілька варіантів щоб відчути різноманіття.

Вікінг метал:

Loose Cannon || Viking Metal

Кантрі про персонажа Baldur Gates 3 (він присвятив кожному з компаньйонів гравця окрему пісню):

KARLACH SONG - "Devil With A Heart Of Iron"

Метал-шанті зроблене з його друзями-ютуберами:

SEA SHANTY METAL - "Row Me Bully Boys"

Пісні для власного альбому:

God of Greed - Jonathan Young

Або ж зновуж таки його власний проект де відчувається як його любов до аніме, так і здатність робити не тільки надважкі речі, а і пісні з більшим акцентом на клавіші.

Starship Velociraptor

Берсерки року - Paiton Parish і Saltatio Mortis

Paiton Parish це мабуть один з найатмосферніших виконавців що стилізують свою творчість від вікінгів. Saltatio Mortis один з топових фолк-метал гуртів. Їх поєднання було приречене створити щось надпотужне. Так виник “God of War”, рок-гімн натхненний одноіменною грою.

GOD OF WAR - Peyton Parrish & Saltatio Mortis

Одна з найатмосферніших пісень року, з просто таки екстремальною енергетикою.

Флібустьєрський рок року - Mr. Hurley & Die Pulveraffen - Leuchtturm

Іронічно що пишучи текст про піратський рок я забув загадати саме той гурт, який випустив найцікавішу, поміж таких гуртів, пісню року. Виправляюсь зараз.

Mr. Hurley & Die Pulveraffen - Leuchtturm

Легка, дещо легковажна пісенька з доволі креативною ідеєю кліпа. Ідеально підходить для співу компанією під гітару, якщо у вас є стільки німецькомовних друзів.

===

Наче про всіх про кого хотів я за 3 частини згадав, тож можна закруглятись. Всіх з наступаючим і да прибуде з вам найкраща музика.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.6KПрочитань
2Автори
30Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Музика з українським культурним кодом. Підбірка фолк-року

    Враховуючи дату, очевидно що якщо і говорити сьогодні про музику, то варто саме про нашу, з нашим місцевим колоритом і фольклорним спадком минулого. Тож я вирішив зробити невеличку підбірку різноманітного українського фолк-року, який на мій погляд вартий особливої уваги.

    Теми цього довгочиту:

    Фолк-рок
  • “Популярний монстр” Ронні Радке. Escape the Fate/Falling in Reverse

    Вчора вийшов один з найкращих альбомів що я чув за цей рік, з шикарною і різноманітною музикою, а також цікавою тематикою матеріалу, від своєрідної репутації автора, до проблем сучасного суспільства. Гарний привід поглянути і на альбом, і на історію людини що його створила.

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • “Devil is a …” Або “списуй але не дослівно” по німецьки

    Вчора помітив доволі цікавий прецедент коли фолк-рок гурт Versengold випустив власну пісню по мотивам відносно свіжої пісні гурту Kissing Dynamite. І мова йде не про сліпий плагіат в стилі Арії і навіть не про кавер, а скоріше про сатиричне переосмислення чи навіть "уточнення" :)

    Теми цього довгочиту:

    Рок

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається