Російсько-китайські зв'язки: Чому спільна робота Путіна і Сі турбує Захід


Китай і Росія створили фактичний альянс, зміцнивши свої енергетичні, військові та політичні зв'язки за останнє десятиліття. Попри незадоволення Китаю вторгненням Росії в Україну, цей альянс зміцнився в результаті війни. Альянс має на меті кинути виклик порядку, в якому домінують США, що склався після холодної війни, і викликає занепокоєння серед демократичних лідерів у світі.

1. Китайсько-російське партнерство мотивоване їхнім невдоволенням США, яке посилилося після вторгнення до Іраку та фінансової кризи. Анексія Росією Криму у 2014 році призвела до санкцій і розриву із Заходом, що підштовхнуло Росію до пошуку нових партнерів. Китай з його економікою що зростає, став ідеальним партнером. Партнерство зміцнилося завдяки спільній опозиції до американських альянсів та особистим стосункам між Путіним і Сі. Китай став значним покупцем російських товарів і зброї, що зміцнило їхній союз.

2. Сі Цзіньпін та Володимир Путін, які пережили складне дитинство, сповнені рішучості придушити інакомислення і відновити велич своїх народів. Сі навіть назвав Путіна своїм «найкращим другом». У спільній заяві вони висловили своє презирство до західних демократичних ідеалів, підкресливши, що кожна країна повинна визначати демократію на своїх умовах. Вони також підкреслили стійкість їхніх відносин під час пандемії Covid-19 та мінливих міжнародних обставин.

3. У середині 19 століття Росія нав'язала Китаю нерівноправні договори, що призвело до втрати значної частини території. Відносини між двома країнами на короткий час покращилися після приходу до влади Мао Цзедуна в 1949 році, але опозиція Мао до десталінізації призвела до розколу з Москвою в 1961 році. У 1969 році відбулася прикордонна війна, а в 1972 році Китай розвернувся в бік США. Відносини знову почали поліпшуватися в середині 1980-х років під керівництвом Михайла Горбачова.

4. Росія продала Китаю передові системи озброєнь, а Китай став основним покупцем російської нафти, газу і вугілля. Росія також уклала угоду про постачання природного газу до Китаю за нижчою ціною, ніж для європейських споживачів. Західні санкції ще більше стимулювали російсько-китайську торгівлю, і Китай став рятівним колом для задоволення російських потреб в імпорті. Крім того, обидві країни скоординували свої позиції в Раді Безпеки ООН і об'єдналися проти США.

5. Співпраця Китаю та Росії викликає занепокоєння серед політиків США, які побоюються, що країні доведеться вести війни на два фронти. Існують побоювання, що Китай може напасти на Тайвань, в той час, як Вашингтон зосереджений на озброєнні України. США також спрямували увагу і військові ресурси на Ізраїль після терористичної атаки. Японія висловила серйозне занепокоєння з приводу спільних військових навчань між Китаєм і Росією. Існує широке занепокоєння тим, що їхня спільна економічна, військова і політична міць підбадьорює автократичних лідерів і підриває довіру до демократії та міжнародного порядку.

6. Китай утримувався від критики Росії  за вторгнення в Україну, звинувачуючи США та НАТО, і опосередковано підтримував військові зусилля купуючи російську нафту. Попри певні занепокоєння, висловлені Китаєм, відносини між двома країнами стають дедалі більш незбалансованими на користь Китаю через санкції та російські військові втрати. Маючи набагато більший ВВП, Китай має більшу частку у світовій економіці, де все ще домінують США та інші розвинені демократії.

Джерело: Bloomberg

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається