Росія визнає, що бореться з глибоким вторгненням України в Курську область - South China Morning Post

У понеділок Росія наказала провести додаткову евакуацію в прикордонному з Україною регіоні, намагаючись стримати безпрецедентне вторгнення київських військ на свою територію.

Минулого тижня Україна ввела війська в прикордонну з Росією Курську область, що стало найбільшою транскордонною операцією Києва відтоді, як Москва почала наступ понад два роки тому.

Штурм, який змусив десятки тисяч людей тікати, став наймасштабнішим нападом іноземної армії на російську територію з часів Другої світової війни.

Високопоставлений український чиновник заявив, що операція мала на меті розтягнути московські війська і дестабілізувати країну після місяців повільного просування російських військ через лінію фронту.

Штурм, схоже, застав Кремль зненацька, і московська армія кинула туди резервні війська, танки, авіацію, артилерію і безпілотники, щоб відбити атаку.

Незважаючи на ці зусилля, армія в неділю визнала, що Україна змогла проникнути на її територію на відстань до 30 км (20 миль) в деяких місцях.

У щоденному брифінгу щодо ситуації в західній частині Курської області міністерство оборони заявило, що "зірвало спроби" українських сил "прорватися вглиб російської території" з використанням бронетехніки.

Але, за його словами, деякі з цих сил перебувають поблизу сіл Толпіно і Общий Колодезь, приблизно за 25 км і 30 км від російсько-українського кордону.

Представник українських силовиків на умовах анонімності заявив, що "мета - розтягнути позиції противника, завдати йому максимальних втрат і дестабілізувати ситуацію в Росії, оскільки вони не в змозі захистити свій кордон".

Український урядовець також заявив, що російські заяви про те, що Київ розгорнув 1000 військовослужбовців, є серйозною недооцінкою.

"Це набагато більше, - сказав він. "Тисячі".

У понеділок Росія наказала провести нову евакуацію в регіоні, перемістивши людей із сусідньої Бєлгородської області.

"Противник проявляє активність на кордоні Краснояружського району", - повідомив у Telegram губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков.

У відповідь на наступ Китай, близький політичний і економічний союзник Росії, в понеділок закликав усі сторони дотримуватися "трьох принципів деескалації ситуації".

Це "не розширення поля бою, не ескалація бойових дій і не розпалювання полум'я жодною стороною", - йдеться в заяві представника Міністерства закордонних справ.

"Китай продовжуватиме підтримувати зв'язок з міжнародним співтовариством і відіграватиме конструктивну роль у просуванні політичного вирішення кризи".

У неділю кожна країна звинуватила іншу в пожежі на Запорізькій атомній електростанції на півдні України, окупованій російськими військами, хоча обидві сторони - і ядерний наглядач ООН - заявили, що не було ніяких ознак витоку ядерної енергії.

Росія заявила в суботу, що понад 76 000 цивільних осіб було евакуйовано з прикордонних районів, і ще більше виїхало в неділю.

Російський залізничний оператор запустив екстрені потяги з Курська до Москви, що за 450 км, для тих, хто хоче втекти.

Губернатор Курської області Олексій Смирнов визнав у неділю, що ситуація "складна".

По той бік кордону в Сумській області України, звідки Україна розпочала вторгнення, журналісти AFP у неділю побачили десятки броньованих машин, на яких був нанесений білий трикутник - розпізнавальний знак, який, очевидно, використовується для ідентифікації української військової техніки, задіяної в атаці.

Аналітики вважають, що Київ, можливо, розпочав наступ, щоб спробувати зменшити тиск на свої війська на інших ділянках розтягнутої лінії фронту.

Але український чиновник сказав: "Їхній тиск на сході триває, вони не відводять війська з цього району", навіть якщо "інтенсивність російських атак трохи знизилася".

Український урядовець сказав, що очікує, що Росії "врешті-решт" вдасться зупинити вторгнення.

Україна готується до широкомасштабного ракетного удару у відповідь, в тому числі "по центрах прийняття рішень" в Україні, додав урядовець.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

71.9KПрочитань
4Автори
266Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається