Розквіт монгольського року. The HU та інші

За останній тижедень мені пощастило натрапити на кілька цікавих монгольських рок гуртів. Це не було чимось абсолютно новим, оскільки за одним таким гуртом я вже стежу певний час, але це змусило задатись питанням про обширність цього явища. Тож давайте глянемо чим багата Монголія

The HU

Початок 2020 року. Надвечір від коллеги прилітає ссилка на відео гурту The HU з поміткою що це саундтрек для гри Star Wars Jedi: Fallen Order (моя любов до Зоряних Війн широко відома серед знайомих, мабуть навіть більше ніж до рок музики). Якраз в ті дні я проходив цю гру і після прослуховування пісні пішов грати далі з цікавістю знайти а де ж вона там. І от, сцена битви на арені, Кал Кестіс підходить до неї, чує цю саму пісню і каже з екрану: “О, а я знаю цю групу!”. Я тоді ледь стримався щоб не крикнути в голос: “Зараза, та я також!”.

Star Wars Jedi: Fallen Order – The Hu

На півтора роки раніше цей гурт став свого роду ютуб феноменом серед рок-гуртів, вистріливши зі своїми першими піснями “Yuve Yuve Yu” і “Wolf Totem”. Важко пригадати інший новий гурт який так швидко набирав перегляди і популярність працюючи в настільки нішовому стилі. Тоді ж відбулось і моє перше з ними знайомство.

The HU - Yuve Yuve Yu
The HU - Wolf Totem

Той факт що вже на другий рік свого існування гурт потрапив в Зоряні Війни був лише першою ластівкою світового визнання.

Майже одразу за виходом гри вийшла і своєрідна адапатація одного з їх хітів під західного слухача, за участю самого гурту і Джейкобі Шеддікса з гурту Papa Roach. Два світа, дві культури зіштовхнулись в одному записі з абсолютно убойним результатом:

The HU - Wolf Totem feat. Jacoby Shaddix of Papa Roach

Також на вогник до них для запису інших пісень заглянули Ліззі Хейл з Halestorm, Серж Танкян з System of a Down і новий на той момент вокаліст іншого нещодавнього рок-феномену Bad Wolves.

Як колись Чінгіс Хан пройшов значну частину відомого на той час світу з вогнем і мечем, так і його духовні нащадки з The HU почали мандрівку світом несучи музику замість меча. Щоправда ці монголи виявились настільки більш мирними, що навіть отримали премію "Artist for Peace" від ЮНЕСКО в 2022 році, ставши першим рок-гуртом що отримав таку нагороду вцілому.

До речі, ви коли небуть цікавились як звучиь Metallica монгольською? Я також ні, поки не почув:

The HU - Sad But True

Щож, з The HU думаю все зрозуміло. А що ж з іншими монгольськими гуртами?

Nine Treasures

Це той випадок де можна сказати що вони грали монгольський рок “ще до того, як це стало мейнстримом”. Гурт було засновано ще в 2010 рокці у Внутрішній Монголії, тій частині історично монгольських земель, що нині знаходиться в складі Китаю (можна жартувати що китайці так звикли плагіатити все, що навіть захопили частину Монголії, щоб плагіатити у них музику).

І це перший монгольський рок гурт, що дістався Європи, прийнявши участь в тому числі в таких фестивалях як Wacken Open Air i Woodstock.

Nine Treasures - Wisdom Eyes

Порівняно з The HU у цих хлопаків нема в музиці тієї потужності ніби насувається сила стихії, але зате є доволі цікава фолкова музика і епічності їй всеодно вистачає щоб уявити як під щось таке розпочинає атаку монгольська кіннота.

Nine Treasures - Tes River's Hymn

Uuhai

А от це вже більш “молодий” гурт, який виник явно під впливом The HU пару років тому. Тільки замість брутальності джерела натхнення вони вирішили додали в свої роботи більше гумору, що помітно по відео до їх пісень.

Моє знайомство з ними почалось з пісні “Khar Khulz”, і окрім доволі цікавої… хореографії гурту відео ще і привернуло увагу доволі нетиповим для кліпів однодублевим форматом. Цікаві хлопаки, варто за ними постежити, бо схоже до роботи вони підходять з креативом.

Uuhai - Khar Khulz

Tengger Cavalry

Це ще один гурт що виник на підконтрольній Китаєм частині Монголії. І він потенційно може прийтись більше до душі тим слухачам, хто полюбляє елементи екстримального вокалу.

Tengger Cavalry - Lone Wolf

В історії цього гурту також свою роль встигли зіграти комп’ютерні ігри. А конкретніше Civilization 6, де їх фронтмен озвучив Чингіс Хана. Але гурт припинив існування якраз в той момент, коли стараннями The HU почала зростати увага до монгольської музики. Причиною стала смерть лідера гурту. Відчувається що потенційно вони могли видати більше, але обставини сказали своє слово.

Латвійський бонус

В процесі підготовки тексту я випадково натрапив на максимально ночікувану суміш з монгольського музиканта і латвійських волинщиків. Максимально здавалось би контрастне поєднання, але звучить на диво органічно.

Hunnu Guren - Batzorig Vaanchig & Auli

Такий от вийшов міні-огляд. Гуртів насправді там більше, але я брав тільки ті, що змогли чимось привернути увагу. За напрямком відчувається потенціал, тож вірогідно здивувати нас ще монголи зможуть. Ну а поки, до наступних зустрічей і да прибуде з вами цікава музика.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.8KПрочитань
2Автори
35Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Mono Inc. Готична симфонія металу чи гурт співаючих барабанщиків

    Здається за весь час ведення цього блогу я не зачепив жодного гурта основним жанром якого є готичний рок чи метал. Думаю час це виправити і у мене є для цього доволі цікавий кандидат. Цікавий як своїм звучанням, так і певними “кадровими” моментами.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Попри стереотипи. Ритми танцювального металу

    Важка і танцювальна музика здаються практично природними антиподами, але іноді ці дві стихії зливаються в щось єдине. За роки вишукування різних рок-цікавинок у мене зібралась невеличка колекція таких гібридів і сьогодні настав час нею поділитись.

    Теми цього довгочиту:

    Метал
  • Коли трава була зеленіше. Рок з патлатих 80их. Формуємо плейлист. Частина 4

    Після певної паузи думаю варто повернутись до наповнення плей листу з класичним роком і додати в нього пісні ще кількох гуртів з патлатих 80их.

    Теми цього довгочиту:

    Рок

Вам також сподобається

  • Хто такі Return To Dust

    Якось не приходить у голову що ще, окрім Return To Dust, постійно крутилось у Spotify протягом останніх місяців. Все через величезний вплив гранжу 90-х на музику цього американського колективу. Тяжію до такого. При кожній згадці Лейна Стейлі стає боляче, адже його більше нема.

    Теми цього довгочиту:

    Return To Dust

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Хто такі Return To Dust

    Якось не приходить у голову що ще, окрім Return To Dust, постійно крутилось у Spotify протягом останніх місяців. Все через величезний вплив гранжу 90-х на музику цього американського колективу. Тяжію до такого. При кожній згадці Лейна Стейлі стає боляче, адже його більше нема.

    Теми цього довгочиту:

    Return To Dust