Serenity. Симфонічний метал створений з любов’ю до історії

В рамках цього огляду я пропоную поринути в минуле, яке оживлює своїми піснями гурт Serenity. Їх пісні присвячені лицарям, шукачам пригод, імператорам і полководцям. А їх музика підкреслює велич і масштаб кожної оспівуваної епохи.

Історія цього гурту почалась в Австрії в 2001 році, хоча на те щоб гурт повноцінно сформувався знадобився час. Більш-менш стабільний склад викристалізувався тільки в 2004 році. Ідея для назви була натхнена серіалом “Світляк” (Firefly).

Серед новачків гурту які прийшли в 2004 був і Георг Нойхаузер, чий голос став одною з фірмових ознак гурту. Його прихід також цікавий тим, що не часто побачиш в якості фронтмена з чудовим вокалом доктора філософії, магістра природничих наук і діючого історика з Середньовічча і Ранньо-Модерного часу з одного з найбільших австрійських університетів (Університету Іннсбрука). Те що він зміг поєднати успішну музичну кар’єру (а наразі у нього 3 активних гурта: цей, Warkings і Fallen Sanctuary) з доволі вражаючою науковою кар’єрою викликає однозначно велику пошану. І пояснює любов гурту до текстів на історичну тематику.

В 2005 вони випускають демо-альбом “Engraved Within”, котрий отримує дуже схвальні відгуки і відзначається як “демо-альбом року” одним з фахових німецьких видань. Пізніше майже всі пісні з цього альбому в перезаписаному звучанні потрапили в перший повноцінний альбом гурту, який вийшов двома роками пізніше під назвою “Words Untold & Dreams Unlived” (2007).

Engraved Within

Один з засновників гурту пізніше відзначав що перший альбом був дещо нерівномірним. Частина пісень на момент релізу була “застаріла на кілька років”, оскільки вони були написані засновниками ще в період коли склад гурту не було остаточно сформовано. За цей час гурт піднабрався досвіду і отримав нове дихання в плані ідей, разом з новими учасниками. Тож не дивно, що вже за рік вийшов ще один альбом, “Fallen Sanctuary” (2008), вже повністю зроблений актуальним складом гурту.

SERENITY - Velatum

Альбом вийшов багатим на неспішні красиві балади з багатим оркестровим супроводом, як наприклад в піснях “Velatum” і “Fairytales”.

Fairytales

Але не баладами єдиними. На початку альбому знайшлось місце і для кількох пісень стилістично ближчих до пауер металу. Одна з них, “Rust of Coming Ages”, навіть містила вставки з гроулом, що в подальшому зрідка також використовувалось, але вцілому нетипово для гурту.

Rust of Coming Ages

Гурт отримував стабільно схвальні відгуки як від критиків, так і від слухачів. Дуже швидко вони ставали сильним гравцем симфонік метал сцени. Але головне: вони не зупинялись в своєму розвитку.

Альбом “Death & Legacy” (2011) став першим де вони вирішили додати в свою творчість жіночого вокалу. А перший сингл “The Chevalier” супроводжувався відео знятому в естетиці 18-го сторічча (цікавий факт: судячи з наявної інформації, Нойхаузер в відео грає не кого небуть, а самого Джакомо Казанову). Це одна з найатмосферніших їх робіт і її я б дуже рекомендував саме для перегляду, а не тільки прослуховування.

SERENITY - The Chevalier (Official) feat. Ailyn (Sirenia)

Також варто відзначити пісню “Serenade of Flames”. Якщо в минулому альбому про балади і пісні з більш павер метал звучанням, то тут було досягнуто дуже вдалого балансу за рахунок комбінації елементів з обох.

Serenade of Flames

В 2012 році вони беруть в свій склад в якості постійної вокалістки Клементіну Делоні (нині її можна почути в Vision of Atlantis і Exit Eden). Хоча ця співпраця і вийшла не дуже тривалою: в 2015 році гурт вирішив що достатньо тільки чоловічого вокалу. Але за цей період вони встигли випустити спільний альбом “War of Ages” (2013), в якому були зібрані трагічні історії різних історичних персонажів. Наприклад “Wings of Madness” було присвячено “кровавій графині” Елізабеті Баторі.

SERENITY - Wings of Madness

А “The Art of War” стала присвятою військовому генію Наполеона Бонапарта.

The Art of War

Знайшлось там місце і пісням про Александра Македонського (“Age of Glory”), Людвігу фон Бетховену (“Symphony for the Quiet”), династії Габсбургів (“Royal Pain”) і іншим.

Я б особливо виділив “Legacy of Tudors”, доволі музично насичену пісню присвячену Генріху VIII (король Британії і засновник англіканської церкви, яку він створив щоб розлучитись без дозволу Папи Римського).

Legacy of Tudors

А також “Shining Oasis” (про втрачене місто Петру), яка відзначається нетиповим для гурту звучанням із східними елементами (її цілком можна класифікувати як орієнтал метал).

Shining Oasis

Після розставання з Клментіною гурт сконцентрувався на концептуальних альбомах присвяченим конкретним особистостям. Першим таким альбомом став “Codex Atlanticus” (2016), всі пісня якого, крім одного з бонус треків, були засновані на епізодах з біографії Леонардо да Вінчі. Головною окрасою цього альбому стала пісня “Follow Me”.

SERENITY - Follow Me

Але можна сказати що він був лише пробою пера. По справжньому вони розкритись в цьому напрямку змогли на альбомі “Lionheart” (2017), що переносить слухача в часи Хрестових походів і Річарда Левове Серце.

SERENITY - United

Починаючи з цього альбому гурт стабільно отримує епічне звучання з сумішшю павер металу з симфонік металом (по суті відбувся помітний зсув в сторону першого). Яскравим прикладом такого звучання можна навести титульний трек:

SERENITY - Lionheart

Окремо хочеться відзначити і естетику обкладинки цього альбому, яка одночасно підкреслює епічність, масштабність і трагічність подій.

Stand and Fight

Але справжнім скарбом став їх шостий альбом, “The Last Knight” (2020). Особисто для мене, це один з ТОП-10 альбомів які мені доводилось чути в принципі. Потужний, епічний і дуже цілісний. Один з тих випадків коли альбом не хочеться навіть розбирати на окремі улюблені пісні, а просто ставиш його і слухаєш “від корки до корки” раз за разом.

Щоб оцінити всю потужність цієї роботи можна для прикладу послухати “Set The World On Fire”, що був в тому числі дебютним синглом альбому.

SERENITY ft. Herbie Langhans - Set The World On Fire

Цей альбом також присвячений історичній персоні. На цей раз імператору Священної Римської Імперії Максиміліану І, який отримав в історії прізвисько “останній лицар”.

SERENITY - My Kingdom Comes

Цей альбом, як в принципі і “Lionheart”, я особисто дуже рекомендую саме для цілісного прослуховування.

SERENITY - Souls and Sins

Наприкінці минулого року їх дискографія поповнилась ще однією роботою: альбомом “Nemesis AD” (2023).

Чесно скажу, коли я почав шукати інформацію про джерело натхнення для цього альбому то був щиро здивований. Альбом в якому є яскраві епічні батальні пісні насправді присвячений… художнику. А конкретніше Альберту Дюреру. Щоправда, я потім знайшов згадку що цей художник вніс свій вклад в розвиток німецької школи фехтування, завдяки одній з своїх книг. Тож все стало більш менш на свої місця.

SERENITY - Ritter Tod and Teufel (Knightfall)

Хочеться відмітити залучення до цього альбому вокаліста і гітариста Марко Пасторіно. Мені він вже був відомий по гурту Temperance (дуже цікавий по звучанню гурт, особливо 2 альбоми до нещодавньої заміни вокалістки) і побачивши і почувши його тут я був приємно здивований також. У них з Нойхаузером вийшло дуже гармонійне і резонуюче поєднання, яке пішло на користь пісням.

Особливо мене здивувала пісня “Reflections (of AD)”, яка містить нетипово швидкі приспіви, як для Serenity, які вдалось дуже органічно вписати в більш звичні фрагменти. Доволі цікава робота, яку деякі фанати вже проголошують новим гімном пауер металу.

SERENITY - Reflections (of AD)

Я бачив що деякі люди називають їх альбоми “уроками історії”. І це реально добре коли прослуховування музики не тільки приносить нам задоволення, а і дозволяє дізнатись щось нове, зануритись в інші епохи, замислитись про минуле… Враховуючи графік виходу попередніх робіт і задіяність музикантів в інших проектах (та і в немузичних кар’єрах) найімовірніше наступного “уроку” треба чекати десь до 2026. Але з впевненістю можна сказати що це буде щось точно варте очікування. Гурт вийшов на дуже високий рівень і слухачів поки не підводить.

На цьому завершимо сьогодняшній екскурс в історії про історію в пісенній формі. Всім бувайте і да прибуде з вами сила симфонік і пауер метал!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.1KПрочитань
2Автори
19Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Lordi. Євробачення що змінило все і монструозна молитва хард року

    Гортаючи стрічку новин неможливо оминути той факт, що сьогодні фінал Євробачення. Своєрідне шоу, на якому не часто вдається помітити щось дійсно цікаве, але 18 років тому один виступ на ньому перевернув моє життя. Тож чому б не згадати про гурт що здійснив ту революцію.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Galactic Empire. Зоряні Війни в стилі Heavy Metal

    Сьогодні фанати по всій планеті святкують День Зоряних Війн і саме час згадати про гурт який майже всю свою творчість побудував на любові до цього всесвіту і завдяки якому це свято можна проводити під музику в стилі геві-метал.

    Теми цього довгочиту:

    Зоряні Війни
  • Абсурд на серйозних щах, частина 2. Сплав веселих металів

    Якщо спитати більшість слухачів про їх асоціації з рок музикою чи металом, то навряд ми почуємо про сатиру, гумор, пародії, чи ще якийсь веселий балаган. Але насправді подібної творчості також вистачає. І іноді вона приймає дійсно чудернацькі форми.

    Теми цього довгочиту:

    Підбірка Пісень

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається