Ще одна цікава книга про українських козаків. «Мамай, або Перші козаки»

Продовжую знайомитися з творчістю Дмитра Воронського.

Цей гостросюжетний роман в якому тісно пов’язані декілька жанрів: історія, пригоди, трилер.

Немає опису світлини.

Дмитро Воронський написав книгу в якої захопливий сюжет поєднується з історико-пізнавальним ядром. А саме ядро має складову з романтики, патріотизму, героїчних пригод тощо.

Книга читається легко, на одному подиху. Сюжет динамічний та має декілька основних ліній розвитку. Але основою я вважаю таємницю походження козака Мамая. Ця сюжетна лінія проходить через усю книгу й додає книзі якоїсь родзинки. Також має сенс і історична складова.

Автор описує в книзі історичні події про які було цікаво читати, особливо про героїчну боротьбу козаків проти татар. Як мені здалося автор додав в книгу деякі маловідомі факти подій тих часів, що додало об’єму сюжету й глибше розкрило характер козацтва тих часів.

Ще сподобалось краплина містики чи фантастики щодо канібалів. Але навіть це органічно вписується в сюжет.

Основний акцент, на мою думку, автор робить на деталізації бойових дій, сутичок, можливо для більшого ефекту екшнсторі. А з романтичною лінією автор трохи прогадав, якось все вийшло "цукрово". Кохання з першого пів погляду.

Можливо автор не хотів робити акцент на цьому, тому й все описав поверхневе.

Про самих персонажів було цікаво читати. Всі персонажі вийшли яскравими, колоритними. Це сильні та мужні чоловіки, які готові боротися за свої ідеали та переконання. Навіть вороги заслуговують на увагу. А про наших героїв це навіть не обговорюється. Вони боролися за волю та незалежність України від іноземних загарбників.

Й можна тільки порівнювати їх з героями сьогодення, які теж борються за волю та незалежність.

Коли я чую про козака Мамая, то уява малює могутнього чоловіка, мудрого, непереможного. А в книзі автор показує нам молодого парубка, якій тільки стає на шлях воїна. Він ще «зелений», але в його характері вже відчувається стрижень мужності та відваги, любов до країни та народу. А ще й лідерські зачатки. Люди прислуховуються до нього.

Але до мого уявленого Мамая йому ще далеко.
Я вже сам домальовував картинку переходу молодого, неосвіченого козака в мудрого гуру українського козацтва.

Немає опису світлини.

Сподіваюсь, що автор продовжить писати історію Мамая. Дуже хотілось би ще не раз зустрітися з цим козаком й спостерігати за його становленням та новими пригодами. Мамай виступає символом боротьби за Україну. Він та його побратими були прикладом для майбутніх поколінь козаків й мали великий вплив на історію.

В книзі автор підносить питання людських чеснот, тему добра й зла. А також питання вибору, патріотизму, пам'яті за загиблими, за становлення держави.
Книга сподобалась. Вона заслуговує на увагу. Дякую автору за отримане задоволення.

А ви читали цю книгу? Яке враження залишилося у вас? Пишіть у коментарях.

Ставте вподобайку. Шукайте «Хроніки Книголюба» у соцмережах. Рекомендуйте своїм знайомим та друзям.

Якщо знайдено помилку в тексті – пишіть

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Maksym Botvinnikov
Maksym Botvinnikov@Booklover

928Прочитань
12Автори
9Читачі
На Друкарні з 24 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається