Що пішло не так для Хемілтона на Гран-прі Саудівської Аравії

Марк Хьюз, The RaceMarch 09, 2024

Ferrari, яка нещодавно підписала контракт з гонщиком, якому буде 40 років на момент його переходу, щойно спостерігала за тим, як її 18-річний підопічний виконав чудову роботу за дуже короткий термін у кокпіті, який наступного року займе Льюїс Хемілтон.

Те, що виступ Оллі Бермана в машині Карлоса Сайнса відбувся одночасно з особливо важкою кваліфікацією Гран-прі Саудівської Аравії для Хемілтона, є лише одним з тих незручних збігів, які іноді виникають у мотоспорті.

Хемілтон потрапив до Q3 (десятий у Q2), а Берман (11-ий у Q2) – ні. Але різниця між ними становила всього 0,036 секунди – і якби Берман не заїхав занадто глибоко в повороті 22 на своєму першому колі, та не був би змушений спробувати ще раз на шинах, які вже втратили свої найкращі якості, їхні позиції були б іншими.

Очевидно, що Mercedes перебуває не в такій гарній формі на швидких віражах Джедди, як Ferrari, але, навіть враховуючи це, Хемілтону особливо важко дається ця траса, як це підкреслює його відставання в 0,16 секунди від напарника по команді Джорджа Рассела, який був набагато швидшим пілотом Mercedes увесь вікенд.

Насправді цей остаточний розрив у кваліфікації малює не дуже втішну картину для Хемілтона, тому що Расселл не зміг завершити своє коло на нових шинах у Q3 після помилки та відмови від спроби. Хемілтон на нових шинах насправді був повільнішим на 0,16 секунди, ніж Расселл на старих. Навіть тут, з відносно низьким рівнем деградації, ця різниця в шинах була оцінена командами та Pirelli приблизно в 0,2 секунди.

Схожа історія була тут минулого року, коли Хемілтон кваліфікувався на 0,4 секунди повільніше. Він раніше вже був швидким тут – але це було ще у 2021 році, коли він стартував з поулу на повністю конкурентоспроможному Mercedes. Mercedes цих регламентів і їхня відсутність задньої стабільності явно не дають Хемілтону впевненості на супершвидких віражах, або принаймні на тих, на яких потрібно більше керувати. Так у всій послідовності між 6-10 поворотами, дуже швидкими, але не випрямленими, Хемілтон виглядав себе на межі серйозної аварії. Так само як у '22 та '23 роках.

"У нас досить сильне підстрибування, яке ми не змогли виправити", - сказав він. "Ми зробили зміни за ніч, і машина сьогодні вранці на FP3 відчувалася набагато краще."

Серед цих змін був перехід на заднє крило з вищим рівнем притискної сили, ніж у Рассела. Але навіть з такою машиною, він все одно відставав від Рассела приблизно на 0,3 секунди. Це було краще, ніж 0,5 секунди в п'ятницю, але частиною зміни налаштувань для кваліфікації було повернення до початкового крила з нижчим притиском.

"У кваліфікації знову було складно", - повідомив Хемілтон. "Ми спробували всі можливі зміни налаштувань, але ми просто не можемо позбутися підстрибування.

"Я думаю, що тепер я трохи краще розумію, де може бути проблема, але коли ви несете таке велике бічне навантаження на таких великих швидкостях, баланс машини змінюється. При 260-270 кілометрах на годину... Так було три роки поспіль тут."

На ділянці між 6/7/8 поворотами він зазнав найбільших втрат в порівнянні з Red Bull Макса Ферстаппена та Ferrari Шарля Леклера.

Ферстаппен проходив там на повному газі, Леклер майже так само. Але Хемілтон опустився до 62% газу (Рассел на 57%) і проходив на швидкості 250 кілометрів на годину порівняно з 267 кілометрами на годину у Red Bull та Ferrari.

Але не там Хемілтон програє Расселу. Джордж мав подібні обмеження на цій ділянці, але в зонах гальмування до вузьких поворотів Хемілтон найбільше програвав своєму напарнику.

У поворотах 1, 2, 13, 15 і 22 Хемілтон гальмував раніше, але в результаті краще виходив з поворотів.

Але Рассел отримував більше на пізньому гальмуванні, ніж Хемілтон отримував на виходах – до 0,16 секунди. Але ці дані з Расселом на використаних шинах, Хемілтоном на нових.

Ясно, що Хемілтон просто не готовий так сильно тиснути на машину в зонах гальмування, його впевненість, можливо, ще більше постраждала через те, що він змінював налаштування набагато частіше, ніж Рассел, який просто зосереджувався на вичавленні максимуму з того, що в нього було.

"У нас швидка машина, але вона на грані", - підсумував керівник команди Тото Вольф після того, як побачив, як його машини кваліфікувалися сьомою та восьмою, з Расселом на відстані понад 0,8 секунди від поулу Ферстаппена та на 0,5 секунди від Ferrari Леклера.

"Пілотам було важко вичавити кола послідовно. Джордж міг би боротися за місце у другому ряду, але втратив задню частину машини. Льюїс не мав відгуку від машини, який він хотів".

Хоча восьме місце, на одне позаду свого напарника, не є мрійливим результатом для Хемілтона, він міг би легко опинитися на 11-му місці, а 18-річний новачок завіз би свій Ferrari до Q3.

Це було б набагато тривожніше.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pro F1
Pro F1@f1_UA

Формула 1 Українською

268Прочитань
11Автори
9Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • КОЛОНКА ГЮНТЕРА ШТАЙНЕРА: Чому я б підписав контракт з Берманом, і чому я мав піти з Haas раніше

    Привіт та ласкаво прошу до моєї першої колонки на F1.com. Я залишив посаду голови команди Haas, але ви ще не позбулись мене! Я все ще буду поруч у Формулі 1, працюючи над різними проектами, включаючи написання цих колонок протягом сезону.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Чи Red Bull злякав Ferrari в боротьбі за поул в Бахрейні?

    Хоча може здатися, що це було передбачувано, що Макс Ферстаппен та Red Bull відкриють новий сезон черговим поулом, насправді це, ймовірно, був втрачений Ferrari та Шарлем Леклером поул. Якби він зміг повторити свій час Q2 у Q3, Шарль випередив би Макса на 0.014 сек.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Що ще може викликати інтерес у чемпіонаті?

    Чи є перемога Ферстаппена в Бахрейні вже ознакою чергового нудного сезону? Що дає надію на більш захоплюючий сезон? Що пішло не так з Хюлькенбергом? І чому було багато обурень у Toro Rosso? Аналіз гонки дає відповіді на ці питання.

    Теми цього довгочиту:

    F1

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається