Публікація містить рекламні матеріали.

Що таке кібербулінг. Кіберзалякування в інтернеті.

Зміст

Поширення неправди про когось або викладені в мережу не доречні фотографії чи відео про когось без дозволу людини. Надсилання образливих або погрозливих повідомлень, або медіа через платформи обміну повідомленнями. Видавання себе за когось і надсилання злих повідомлень іншим від їх імені або через підроблені акаунти. Погрози в анонім. Чи знайомі вам такі поняття як “кібербулінґ” та “інернет-мобінґ” ?

З чого все почалось

У 2002 році підліток Гіслан Раза зняв себе на відео із тематикою"Зоряних війн",  де замість меча використовував бейсбольну биту. Здається, що тут немає нічого такого, але в 2004 році його однокласники виклали це відео в Інтернет без дозволу самого Гіслана. Сотні людей почали накладати на відеоролик безліч спецефектів та музики, а на хлопця почепили ярлик "Зоряний хлопчик". На щастя, конфлікт було врегульовано в позасудовому порядку, але ось хлопець потребував допомоги спецаліста.

Із цієї неприємної історії і стартує поняття кібербулінґу. То що ж це таке і як себе захистити?

Сутність поняття та ролі

Кібербулінґ, або ж інтернет-мобінґ - різновид насилля з використанням цифрових технологій. Він може відбуватися в соціальних мережах, ігрових платформах і мобільних телефонах. Простими словами: кібербулінґ - це цькування в Інтернеті.

Кожен учасник будь-якого булінґу має свої ролі.

Кібербулер - особа, яка є ініціатором цькування. Зазвичай люди в цій ролі прагнуть домінувати над соціумом, намагаючись самоствердитися приниженням слабших.Потенційна жертва - людина, яка зазнає знущання.Спостерігач - це особа, яка може не прикладати дій до булінгу, але в її силах зафіксувати скоєне та поспостерігати за діянням інших.

Також, як всім відомо, може відбуватися масове цькування. Звідси й назва інтернет-мобінґу - поняття групового кібербулінґу.

В Інтернеті "найбезпечніше" скоювати кібербулінг по одній простій причині - нічого за це не буде. (Ну крім пошкодженої психіки потенційної жертви)

Типи інтернет-мобінґу

Існує 8 типів кібербулінґу:

  1. Відчуження. Коли на людину навмисне не звертають увагу, ігнорують її бажання спілкуватися чи брати участь в чомусь.

  2. Кіберпереслідування. Найнебепезчніший різновид інтернет-мобінґу. Коли агресор тривалий час переслідує свою жертву та може погрожувати їй, шантажувати, залякувати та в змозі нанести фізичних пошкоджень своїй жертві.

  3. Доксінґ. Розкриття таємної інформації людини без її згоди. Частий випадок можна зустріти із фото та відео, коли знаходяться медіа жертви та виставляються на висміювання. Зазвичай кібербулери самотужки шукають матеріал своєї жертви, щоб потім шантажувати її.

  4. Обман. Коли шкідник завойовує довіру людини, а потім усі її секрети розповідає іншим особам з ціллю висміяти свою жертву.

  5. Тролінґ та флеймінг. Тролити – розміщувати в інтернеті низку провокаційних повідомлень з метою викликати флейм, тобто прямі конфлікти.

  6. Хепіслепінґ. ("радісне побиття) - розміщування медіа файлів насильства та цькування в мережу Інтернет. Внаслідок появи хепіслепінґ з'явилося інше поняття – булицид, що означає загибель жертви внаслідок булінґу.

  7. Анонімні погрози. Коли приходять листи із негативним змістом та вульгарними словами.

  8. Вербальний булінґ – це регулярні образливі висловлювання провокатора, які визнають жертву. Деякі можна спостерігати в ігровому товаристві – у чатах онлайн ігор.

Чому ж відбувається кібербулінґ?

В Інтернеті "найбезпечніше" скоювати кібербулінґ по одній простій причині - нічого за це не буде. Деякі люди можуть вважати, що Інтернет пропонує своєрідний імунітет і що вони можуть робити все, що завгодно, причому без наслідків. Це може бути пов'язано з недостатнім розумінням етики в Інтернеті або припущенням, що їхні дії не зашкодять іншим. Серед певних груп людей або окремих осіб кібербулінґ може розглядатися як соціально прийнятний спосіб взаємодії та вираження ідей і думок.

До того ж, кібербулери можуть ховатися за маскою анонімності. Інтернет-мобінґ це спосіб виражати свою владу та контроль над іншими, особливо якщо провокатори відчувають себе безсилими або нікчемами в реальному житті. Таким чином, вони використовують інтернет-цькування як спосіб вираження своїх власних проблем, невпевненості або негативних емоцій. Вони можуть думати, що нападаючи на інших, знімають власний стрес або дають змогу виплеснути свій гнів.

:: 𝐾𝑎𝑖𝑙𝑖𝑚 tg: Психологія доступно

::Чому люди стають булерами? Перш за все на них може впливати оточення, в яке вони хочуть влитися і стати крутими. Наслідувати іншим своїм знайомим, які на їх погляд є авторитетом. І кажуть що щось не круто. Також на це впливають не лише це. Вагомим чинником, чому люди в загальному кидаються на інших з образами як в реальному світі так і інтернет просторі, через те, що нібито інші особи не відповідають їхнім стандартам. Нам із самого дитинства говорять, щоб ми щось не робили, щось не казали, щоб ще щось. Це впливає на світосприйняття. Наприклад, якщо нам казали що людина нібито із зайвою вагою це не нормально. То це вже буде означати що це із нею щось не нормально і потрібно ображати, виливати це на неї. А в неї можливо проблеми із здоров'ям. Також багато хто засуджує вподобання інших людей, тому що хтось із знайомих може вважати що це не круто. А інші беруть приклад і наслідують прикладу, ображаючи і зневажаючи інших людей. Також в суспільстві немає знань про особисті кордони, оскільки це дуже впливає на ситуацію. Не раз траплялися випадки, коли люди старшого покоління ображають молодь і твердять як їм жити та не виключено що із образами. Це також від них може походити наслідування. Оскільки це також булінг в інтернеті, де кожному хто живе за цим принципом починає виражати свою критику на інших осіб. Також в цьому випадку може відігравати важливу роль заздрощі, оскільки легше образити людину, аніж стати і зробити щось схоже для себе

:: Люди які зазвичай займаються будь-яким булінгом. Вони за рахунок жертви самостверджуються і відчувають силу та контроль над слабшими, та їх відчуття значущості

:: Також вони можуть свої емоції виливати на інших. Наприклад, якщо одна людина не може щось зробити але дуже хоче. Та навколо всі твердять що вона невдаха. То ця людина, може починати негативно висловлюватися в сторону іншої людини в якої це виходить.

Будь-який вчинений вид кібербулінґу несе за собою низку негативних наслідків для людини. У першу чергу вона відгороджує себе від світу, замикається у собі, з'являється страх спілкуватися та довіряти. Такий вид насилля може закінчитися ламаною психікою, та навіть самогубством.

#Хвилина історій! CW!(цькування в інтернеті) Наслідки кібербулінґу.

У своєму деннику я провів анонімне соціальне опитування, де кожен бажаючий міг поділитися власною історією інтернет-мобінґу.

::не знаю чи це кібербуллінг, але мій однокласник в 5 класі писав мені, що згвалтує мене, пробереться до мене в дім та ще купу таких речей. він скидав навіть деякі фото. після цього я пів року не могла себе сприймати нормально. я не могла перевдягтись, прийняти душ. я не змогла нікому розказати, адже мені було боляче і страшно

::мої однокласники писали мені дуже погані речі про мене, моє життя і сім'ю. а через те, що я стала президентом школи, вони вважали що це через те, що моя мама працює в школі. в обличчя ніхто нічого не казав. але на телефон постійно приходили такі повідомлення. намагались переслідувати та робити щось зі мною за школою. але я впоралась з цим.

::Близько півтора року тому я розійшовся зі своїм колишнім, а він натравив своїх друзів на мене. Мені в анонімку протягом кількох днів летіло купа побажань смерті і звинувачень у всіх земних гріхах, поки я просто не видалив анонімку. 😍

А ще не так давно я опублікував в тт тренд, в якому було про ЛГБТ, і це відео, схоже, злили на якийсь тупий паблік, бо мені більше 500 коментарів за два дні написали, і майже всі з однаковим змістом по типу "ізгої, вас треба розстріляти" тощо. Відео я теж видалив, але потім мені і під іншими відео писали схожі коментарі. Таке. 😜

::Привіт-привіт. Розкажу про свою ситуацію і як я стала жертвою психологічного насилля в інтернеті.

Як і більшість віртовських я мала власник канал, що на той час був достатньо популярний. Іноді я проводила анон тайми і в один момент мені почали приходити занадто дивні(?) анонімки. По типу «ти зараз сидиш там» «не дивись туди». Авжеж це мене стривожило і завдало велике дискомфорту з часом приходили схожі дурноваті анонімки з моєю особистою інформацією.

На щастя ця історія закінчилась адекватно, а ця людина більше не тривожила мене ( діло майже не дійшло до поліції) проте залишило дуже сильний осад на моєму стані.

::Мене неодноразово цькували за гурти, які я стеню. Спочатку ображали їх, а потім переходили на мене, обзиваючи, кажучи, що зі мною щось не так, якщо я стеню лише чоловічі гурти. Про мене також неодноразово розпускали дизінформацію, а одного разу навіть погрожували. Я все ще відчуваю тиск, коли хочу розповісти про своїх улюбленців. У мене є блог, я боюся його рекламувати через гейт, який можу отримати за свої вподобання...

Як бачите, у кожного своя історія, але результат один - жахливі наслідки на психіці. І тоді може здаватись, що на жертву нападають всюди, навіть у вашому власному домі. Може здатися, що порятунку немає. Його вплив триває довго і впливає на людину різними способами:

  • Психічно – відчуття я засмучення, збентеження, страху, гніву, невпененості;

  • Емоційно – почуття сорому або втрата інтересу до улюблених речей;

  • Фізична втома (втрата сну) або такі симптоми, як болі в животі та головні болі.

Люди можуть боятися звертатися за допомогою до старших через страх перед осудом, відчуття власної непотрібності, побоювання наслідків та бажання бути самостійними. Так, говорити про кібербулінґ комусь відкрито страшно, але чи мовчання буде найкращим рішенням? 

Жарт чи булінґ? Що робити у разі інтернет-мобінґу? Гарячі лінї.

Усі друзі жартують одне з одного, особливо в Інтернеті. Та буває важко зрозуміти, чи хтось просто розважається, чи намагається завдати кривди. Іноді люди віджартовуються, кажучи: "Я просто жартую" або "Не сприймай це так серйозно".

Однак якщо ви відчуваєте себе ображеним або думаєте, що інша людина сміється над вами, а не з вас, то жарт зайшов надто далеко. Якщо ви просите її припинити, а вона все одно продовжує свій “жарт”, то це може бути звлякуванням.

Прості правила як уникнути кібербулінґу:

  1. Ніколи не публікуйте в соцмережах Ваш номер телефону, назву вулиці, номер будинку і квартири. Такі дані завжди можна зберегти і використовувати.

  2. Не ведіться на погрози. Булер буде вами маніпулювати і шантажувати, хоча насправді просто може блефувати.

  3. Та якщо вами шантажують таємним матеріалом і погрожують розповсюдити це на сайтах - зверніться до батьків та в правоохоронні органи. У будь якому разі не мовчіть, адже результати можуть бути страшними.

  4. Блокуйте і видаляйте кривдників.

  5. Кібербулінґ можна зупинити ще на початку стадії, якщо відразу говорити про це.

    Знайти логотип гарячої лінії
    Світовий сайт підтримки, у якому ви можете знайти гарячі лінії України.

https://findahelpline.com/organizations/national-toll-free-hot-line-for-children-and-youth

lifeline logo
Гаряча лінія з допоміжними корисними курсами, які можливо пройти за годинку, а той і менше.

ifelineukraine.com/?utm_source=google&utm_medium=cpc_ad_grants&utm_campaign=19703835519&utm_content=648680216835&utm_term=психологічна%20допомога&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwrIixBhBbEiwACEqDJSYxvifXsGPiv5xbDL8NYuRznTx533h_S0eJUffOsMyYXB1xaYzcoxoCI5QQAvD_BwE

Тут можливо звернутися у разі психологічного та фізичного насилля

https://la-strada.org.ua/garyachi-liniyi?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwrIixBhBbEiwACEqDJWjL7SoAx83J8IAmKp0SCIxhIRZtXXTxlkh0_WFNGlSMDKhmzq044xoCtXQQAvD_BwE

Голоси дітей
Фонд у якому можливо не тільки онлайн проконсулюватись, а ще й записатися на очні сеанси.

https://voices.org.ua/

Teenergizer
Це молодіжний рух, який надає безкоштовну та конфіденційну психологічну підтримку молодим людям.

https://teenergizer.org/consultations/

Платформа проведення онлайн консультацій через платформу ZOOM. (Як з групою так і індивідуально)

https://poruch.me/teenagers

Телеграм платформа, де можна поговорити про власні проблеми. Абсолютно конфеденційно

Підбиття підсумків

Кібербулінґ - це серйозна проблема, яка набуває все більшого значення в сучасному цифровому суспільстві. Хоча Інтернет та соціальні мережі надають людям можливість спілкуватися та висловлювати свої думки, вони також стали місцем для агресивної та шкідливої поведінки.

Кібербулінґ може мати серйозні наслідки для жертв, включаючи психологічну травму, стрес, втрату самооцінки і навіть самогубство. Ця форма насильства може мати тривалий вплив на життя та психічне здоров'я людини. Наше суспільство повинно працювати разом, щоб створити безпечне і шанобливе онлайн-середовище, де кожен може вільно висловлювати свої думки та ідеї, не боячись булінгу та його негативних наслідків.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Енджел Квінн
Енджел Квінн@AngelQuinn

561Прочитань
1Автори
8Читачі
На Друкарні з 25 серпня

Більше від автора

  • Страшна історія діда мороза

    Дід Мороз - це постать із російського та слов'янського фольклору, яка стала символом новорічних свят. Та чи всім відома справжні історія Діда Мороза? Хто він такий і чому його впровадили в Україні?

    Теми цього довгочиту:

    Різдво
  • Як розрізняти TW від CW? #ВІРТ

    Вітаю! Думаю всім знайомі дві абрівіатури: TW та CW. (тв, кв) У цій статті я хочу пояснити де доречно ставити tw/cw, а де зовсім вони не потрібні.

    Теми цього довгочиту:

    Trigger Warnings
  • Мішанина з російською мовою - проблема? Суржик в укрвірті.

    “Кстаті”, “канєшно”, “совпаденіє”, “вопше”, “мусорник”… Абсолютно всі чули ці та подібні слова, не придаючи їм ніякого значення. Чому? Тому що суржик, на жаль, став нормою для нашого життя.

    Теми цього довгочиту:

    Суржик

Вам також сподобається

  • Як ми всі стали донорами мозку ШІ

    Скотт Розенберг порушує важливі питання щодо використання даних користувачів для навчання моделей штучного інтелекту. Висновки не втішні.

    Теми цього довгочиту:

    Штучний Інтелект
  • УКРАЇНСЬКИЙ ІНТЕРНЕТ ЯК ЗОНА НЕДОСЯЖНОСТІ

    Під українським тут і далі ми будемо розуміти український за мовою, а не географічно. Сайт узагалі є явищем екстериторіальним, і, скажімо, нема нічого дивного, якщо місце перебування власника та відвідувачів сайту, його мова та доменне ім'я зовсім не пов'язані між собою.

    Теми цього довгочиту:

    Інтернет
  • Кібервійна в Україні так само важлива, як і битва в окопах

    Українська та російська сторони ведуть кібервійну, спрямовану на викрадення даних та сіяння паніки. Російські атаки вже давали тривожний дзвінок, вимикаючи електрику та зламуючи банки та енергетичні компанії. Україна змогла підвищити свою ефективність, але загроза залишається.

    Теми цього довгочиту:

    Війна

Коментарі (1)

Дуже важлива стаття !!

Вам також сподобається

  • Як ми всі стали донорами мозку ШІ

    Скотт Розенберг порушує важливі питання щодо використання даних користувачів для навчання моделей штучного інтелекту. Висновки не втішні.

    Теми цього довгочиту:

    Штучний Інтелект
  • УКРАЇНСЬКИЙ ІНТЕРНЕТ ЯК ЗОНА НЕДОСЯЖНОСТІ

    Під українським тут і далі ми будемо розуміти український за мовою, а не географічно. Сайт узагалі є явищем екстериторіальним, і, скажімо, нема нічого дивного, якщо місце перебування власника та відвідувачів сайту, його мова та доменне ім'я зовсім не пов'язані між собою.

    Теми цього довгочиту:

    Інтернет
  • Кібервійна в Україні так само важлива, як і битва в окопах

    Українська та російська сторони ведуть кібервійну, спрямовану на викрадення даних та сіяння паніки. Російські атаки вже давали тривожний дзвінок, вимикаючи електрику та зламуючи банки та енергетичні компанії. Україна змогла підвищити свою ефективність, але загроза залишається.

    Теми цього довгочиту:

    Війна