Вітаю! Думаю всім знайомі дві абревіатури: TW та CW. (тв, кв) У цій статті я хочу пояснити де доречно ставити tw/cw, а де зовсім вони не потрібні.

Розбір понять

Давайте спочатку розберемось, яке значення ховається за цими буквами. Почну з далека для яснішого розуміння.

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР)- це психічний розлад, різновид неврозу, що виникає внаслідок переживання однієї чи кількох подій, котрі пошкоджують психіку. Наприклад, коли особа пережила насилля, війну, катастрофи і тд. Тому щоб не травмувати таких людей і придумали позначки TW, CW.

TW( Trigger Warnings) - триґерне попередження від контенту, що може вказувати на матеріал, який спричиняє емоційні або психологічні реакції, особливо такі, що можуть викликати важкі чи неприємні емоції.

CW(Content Warnings) - це теж свого роду попередження від триґерного контенту, який також може навіяти негативні емоції, але не для всіх людей.

Взагалі і для людей, у яких відсутній ПТСР tw і cw є також своїм спасінням для збереження своєї психіки від триґерного контенту. Тобто, можна зробити висновок, що tw - дійсно недопустимий контент для просто прочитання/переглядання. Запам’ятайте це!

Чим же відрізняється TW від CW?

Триґерами для кожної людини може бути будь-що, але TW позначається для дійсно жорстокого матеріалу:

TW - сексуальне насилля;

TW - рхп;

TW - селфхрам;

TW - розчленування тощо.

А ось CW це те що може принести невеликого дискомфорту. Наприклад, у когось клаустрофобія, а ви хочете розповісти, що застрягли у ліфті. Ви не поставите tw, бо це не є чимось страшним для більшості людей, так же? Ви спокійно можете написати: cw! повністю закрите приміщення/клаустрофобія.

Також приклад: cw! павуки. Павуки не для всіх є великим триґером, але є й ті у кого Арахнофобія.

Заюзані тв у вірті

Саме ось чому я почав писати цю статтю, щоб ви не ставили на тв на все можливе, що ним не являється.

  • Секс. Хочу наголосити, що розмови про секс НЕ мають бути табу, але чомусь у вірті думають інакше і ліплять на це tw.

  • Секс - це нормальна тема для обговорення. І тут важливо ПРАВИЛЬНО подати те, що хочете сказати. Якщо у когось був поганий досвід у сексі, то це не значить, що всі теми інтиму мають писатися із позначками TW бо ця тема не є жорстокою. Ви можете спокійно писати: кв! незахищений секс (наприклад) Аналогічно з мастурбацією, чи порно, ставимо cw! ( Для порно я раджу використовувати позначку 18+ , що значить контент для дорослих)

  • Їжа.

    Тут випливає такий арґумент, цитую:

    Від вигляду їжі когось може знудити. Кому може стати погано від її вигляду.

Цікаво, що ж такого там може бути, щоб комусь стало погано?

Просто уявіть ситуацію. Ви хочете з’їсти мандаринку на дворі. Ви думаєте, що може комусь буде не приємно на це дивитися? Звичайно ви просто візьмете та з’їсте, ні про що не хвилюючись. Бо це нормально!

Хочете щось написати про їжу? Пишіть без цих позначок. АЛЕ, ви можете написати:

cw! пліснява на їжі; cw! зіпсована їжа. Бо цей контент буде дійсно не дуже приємний для багатьох.

  • Вага.

Тут не потрібне ні тв, ні кв. Якщо комусь не подобається власна вага, то це вже їхні проблеми, і повірте, тема ваги не є триґерною.

#Відступ від теми

Щиро прошу, не писати на загальних каналах про вагу. Якщо є якісь переживання що до цієї теми, то звертайтесь до лікаря. Вірт не наповнений психотерапевтами, і кожен може сказати вам різне.

Вірт та абсурдні позначки тв/кв

Нарешті до найсолодшого. Чесно скажу, мені прориває дах коли хтось ставить на ці речі позначки Trigger Warnings, Content Warnings. Це не є моєю особистою думкою, це факти, шановні.

Дуже круті оцінки, а кого це триґерить? Тут і кв не потрібно.

стосунки*

Сумна історія, але сюди теж не треба позначка. Можливо, хтось мені скаже, що у когось теж можуть бути погані стосунки з мамою, але це прийнятий контент для розмов. Якщо у вас, до прикладу, відбувається насилля в сім’ї, то ви так і пишите tw! насилля.

Це суто ВАШІ проблеми. У мене теж самооцінка хромає, але якщо я почитаю десь про це, то мені не стане погано і не буде паніки.

паління*

Це те саме, якщо я поставлю тв на вино. Тв! Вино. ставте просто кв.

Висновки

Давайте ж підіб'ємо підсумки. Отже, позначки tw, cw позначають неприємний контент, який може викликати негативні емоції. АЛЕ, позначка tw ставиться не для всього, але лише до більш МАСШТАБНОГО.

До речі, якщо ви напишете кв! насилля, то такий варіант теж буде правильним, але раджу розрізняти ці поняття, особливо в інтернеті.

У вас можуть бути триґери що до людей, музики, смаку, запаху тощо., та це не означає, що вже мають стояти тв/кв.

Щиро сподіваюся, що стаття була для вас корисною! Якщо є питання, ви можете написати мені в особисті: angxxlvs

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Енджел Квінн
Енджел Квінн@AngelQuinn

643Прочитань
1Автори
8Читачі
На Друкарні з 25 серпня

Більше від автора

  • Що таке кібербулінг. Кіберзалякування в інтернеті.

    Кібербулінґ стає все більшою загрозою в онлайн-світі. Ця форма насильства може призвести до серйозних наслідків для психічного здоров'я та самооцінки жертв. Ця стаття спрямована для кращого розуміння про цькування в Інтернеті.

    Теми цього довгочиту:

    Кібербезпека
  • Страшна історія діда мороза

    Дід Мороз - це постать із російського та слов'янського фольклору, яка стала символом новорічних свят. Та чи всім відома справжні історія Діда Мороза? Хто він такий і чому його впровадили в Україні?

    Теми цього довгочиту:

    Різдво
  • Мішанина з російською мовою - проблема? Суржик в укрвірті.

    “Кстаті”, “канєшно”, “совпаденіє”, “вопше”, “мусорник”… Абсолютно всі чули ці та подібні слова, не придаючи їм ніякого значення. Чому? Тому що суржик, на жаль, став нормою для нашого життя.

    Теми цього довгочиту:

    Суржик

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Щиро дякую за таку інформаційну та дуже важливу статтю!!

Вам також сподобається