Дід Мороз - це постать із російського та слов'янського фольклору, яка стала символом новорічних свят. Та чи всім відома справжні історія Діда Мороза? Хто він такий і чому його впровадили в Україні?

Історична хвилина

Хтось скаже: “Ну дід мороз був завжди. Із самого мого дитинства!” Почну із самого початку.

Діло в тому, що коли до влади прийшли більшовики і влаштували церкві цілу війну, усі релігійні свята в Україні почали скасовувати. Але для простого народу Різдво було важливим святом, тому люди і далі продовжували відзначати народження Бога, ходити із Вертепом, та наряджатися в улюблених героїв.

Від очей ссср це ніде не сховалось, тому верхівка змінила тактику. “Червоні колядки” були написані задля того, щоб прославати не Ісуса, а леніна. Не буду вставляти цілі вірші, але ось декілька рядків колядок де романтизують комунізм.

Спаситель родився, люди його славлять,
А спаситель-откупитель здоров'я знебавля.
Не страшні ж бо вже нам топори фашизму,
Перемога є за нами – сила комунізму!

****

…Зірко п'ятикутна, Світи нам в майбутнє….…І вели до щастя, слави Радянську державу!…

****

Довгождана зірка волі в Жовтні засіяла.Де цар був зажився, з панством вкорінився, Там з голотою простою Ленін появився!

***

Зрозуміло, що до людей антиріздвяні колядки не прижились. Українці і далі продовжували таємно святкувати Різдво, вчити дітей традиційним колядкам та ходити до церкви. Метою ссср було знищити все духовенство на території Україні, що виходило дуже погано.

І тоді радянська влада лише наприкінці 30-х років ХХ століття офіційно дозволила святкувати Різдво та інші свята, але лише підлаштувавши все під себе, викорінюючи справжні традиці та змінюючи все.

Початок Діда Мороза та “новорічної”ялинки

Павло Постишев, який був головним організатором першого Голодомору запропонував організувати дітям справжню радянську ялинку. Він стверджував, що потрібно організовувати святкування Нового року з новими радянськими традиціями. Так “різдвяне” свято, перетворилось на “новорічне”

И даже ёлка, блёстками слепя, За время хвойной лапою задела, Всё вифлеемское сняла с себя, И всё советское — надела

Перша ялинка була у місті, яке постраждало найбільше від Голодомору - Харкові. 1936-38 роки були справді жахливими, і початок “радянських” свят було для людей чимось дійсно прекрасним. Всі ми хочемо вірити у казку. Хоча й іграшкові прикраси були у стилі комунізму.

Справжня історія

Дід Мороз, Тріскун, Студенець, Карачун, Зимник - це все злий дух, що живе у міфології давньослов‘янських племен. Він поставав у образі велетенського злого діда, який виморожував людей разом із худобою та всіма їхніми припасами. Щоб задобрити Тріскуна для нього приносили жертву. У деяких племен – навіть людську. До лісу відправляли цнотливу дівчину, та прив’язували її до дерева. Якщо на ранок її знаходили замерзлу та ще й вкриту льодом чи снігом, це означало, що Мороз прийняв жертву, і люди переживуть зиму.

moroz2

Справжній добрий дідусь

Святий Миколай, або Миколай Чудотворець — реальна людина, яка завдяки добрим вчинкам була канонізована та додана до лику святих. На день Святого Миколая влаштовувалася гостина, після якої люди з піснями їздили на санях довкола села. Дітям дарували особливе печиво — миколайчики. На Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю, узвар і дарували подарунки дітям. Це символізувало надії на врожайний новий рік

Святий Миколай став прообразом різдвяного Санта-Клауса. У ХІХ сторіччі постать Миколая Чудотворця перестала асоціюватися зі святим. Голландські колоністи, заснувавши в Америці Новий Амстердам (Нью-Йорк), завезли на континент традицію дарувати дітям на Миколая та на Різдво подарунки. Святого Миколая голландці називали Сінтаклаас, який згодом в англійському звучанні став Санта Клаусом. 

Кінець

Отже, дід мороз став символом Нового року лише через важкі часи українців у ссср. Люди всіма силами намагалися зберегти Різдво та Святого Миколая у своїй культурі, але влада більшовиків започаткувала нові традиції та змінила дату святкування календарних свят.

На сьогодні кожен сам обирає з яким дідусем святкувати Новий рік, але варто знати справжню історію.

Джерела: 1 2 3 4

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Енджел Квінн
Енджел Квінн@AngelQuinn

643Прочитань
1Автори
8Читачі
На Друкарні з 25 серпня

Більше від автора

  • Що таке кібербулінг. Кіберзалякування в інтернеті.

    Кібербулінґ стає все більшою загрозою в онлайн-світі. Ця форма насильства може призвести до серйозних наслідків для психічного здоров'я та самооцінки жертв. Ця стаття спрямована для кращого розуміння про цькування в Інтернеті.

    Теми цього довгочиту:

    Кібербезпека
  • Як розрізняти TW від CW? #ВІРТ

    Вітаю! Думаю всім знайомі дві абрівіатури: TW та CW. (тв, кв) У цій статті я хочу пояснити де доречно ставити tw/cw, а де зовсім вони не потрібні.

    Теми цього довгочиту:

    Trigger Warnings
  • Мішанина з російською мовою - проблема? Суржик в укрвірті.

    “Кстаті”, “канєшно”, “совпаденіє”, “вопше”, “мусорник”… Абсолютно всі чули ці та подібні слова, не придаючи їм ніякого значення. Чому? Тому що суржик, на жаль, став нормою для нашого життя.

    Теми цього довгочиту:

    Суржик

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дякую за статтю!! Це справді важлива та цікава інформація

Вам також сподобається