Що таке податки та чому вони є важливими?

Податки – це гроші, які населення та компанії сплачують державі для того, щоб вона могла здійснювати свої функції. Є різні податки, і стягуються вони по-різному. Найпоширенішими є:

✔️податки на споживання, наприклад, податок на додану вартість (ПДВ);

✔️податки на доходи, наприклад, податок на доходи фізичних осіб, що стягується з заробітної плати;

✔️податки за користування певним майном, наприклад, якщо у власності є великий будинок.

Які цілі має стягнення податків? Насправді їх дуже багато, але ми виокремимо лише три:

▫️Дохід бюджету: податки становлять основну частину доходів для бюджетів. Вони використовуються для фінансування шкіл, лікарень та інших соціальних сфер.

▫️Розподіл: гроші перерозподіляються на користь тих, хто цього більше потребує (пенсіонерів, тимчасово безробітних, осіб з інвалідністю тощо).

▫️Регулювання: деякі податки можуть використовуватись для того, щоб робити певні продукти дорожчими, і таким чином знеохотити їх споживання та виробництво (наприклад, акцизний податок на алкоголь та цигарки). Пільги при сплаті податків, навпаки, повинні здешевлювати суспільно-корисні продукти. Це стосується, наприклад, пільг для електромобілів, які є менш шкідливими для навколишнього середовища, ніж автомобілі, що використовують бензин чи дизельне пальне.

📍Таким чином, без податків держава позбудеться всіх засобів, за рахунок яких вона може утримувати армію, правоохоронні органи, апарат управління, навчальні заклади, дитячі садки, лікарні. На вулицях увечері перестане горіти світло, ніхто не буде прибирати сміття біля будинку, зупиниться громадський транспорт, зрештою країна виявиться беззахисною і нездатною боротися із агресорами та злочинністю, а економіка залишиться без тієї підтримки, яка необхідна для її зростання та розвитку.

❗️Зауважимо, що ухилення від сплати податків несе за собою адміністративну і кримінальну відповідальність!

🧐У деяких країнах несплату податків вважають таким само важким злочином,

як і вбивство чи державну зраду. Показово, що відомого гангстера Аль Капоне було засуджено в США саме за несплату податків.

💡Томас Гоббс у своєму трактаті «Левіафан» писав: «До рівної справедливості належить також рівномірне оподаткування, рівність якого залежить не від рівності багатства, а від рівності боргу кожної людини державі за свій захист. [...] податки, якими верховна влада обкладає людей, є не що інше, як належна сплата тим, хто тримав державного меча для захисту людей, що займалися різними промислами і ремеслами. З огляду на те, що благо, яке кожен при цьому отримує, – це насолода життям, однаковою мірою цінне і для багатого, і для бідного, то й обов’язок бідного за захист його життя рівновеликий з обов’язком багатого [...]».

🤔Чи ви погоджуєтеся з таким твердженням?

🪧 Залишайтесь з єІнвест для розвитку вашої фінансової грамотності!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається