Ситуація в аеропорту Махачкали: Що відбулось? Реакція місцевої та російської влади і світової спільноти. Про що це свідчить, і які це матиме наслідки?

Вчорашні події в аеропорту Махачкали лише похапцем висвітлювались в українських медіа. Провідні інформаційні канали присвятили події лише кілька дописів не вдаючись до ретельного аналізу подій та наслідків які ця подія матиме як для Кавказу так і для росії в цілому. Наша команда вирішила більш детально розглянути цю ситуацію та поділитися із Вами власними міркуваннями з цього приводу.

Отже,  29 жовтня в аеропорту Махачкали салафітські (ультраконсервативний напрям в ісламі, що відхиляє будь-які спроби модернізації релігії, сповідує «істинно правильний» спосіб життя та ідеали мусульманської общини, яка живе за законами шаріату, не визнає рівноправ'я між чоловіком та жінкою) молодіжні активісти спробували перешкодити в'їзду до міста ізраїльтян, які прилетіли рейсом із Тель-Авіва.

Місцеві медіа спочатку висвітлюють це як масову акцію протесту, начебто на підтримку Палестини.

Водночас деякі ТГ-канали повідомляють, що літак із Тель-Авіва сів на запасному аеродромі неподалік Махачкали.

Проте пізніше з’являється інформація, що літак із Тель-Авіва знаходиться в аеропорту Махачкали. Цей рейс зазвичай використовується як транзитний і швидше за все вилетить до Москви о 21:00 за місцевим часом.

Ізраїльське ДержРадіо Kan Bet в прямому ефіру заявляє про те, що у літаку, який прибув до Махачкалінського аеропорту з Тель-Авіві, знаходилися «дагестанські діти, які проходили медичні процедури в Ізраїлі».

Аеропорт Махачкали тимчасово закривають для обслуговування авіарейсів. Літаки, які мали приземлитися в Махачкалі, перенаправляються на запасні аеродроми.

Зовні  будівля аеропорту була оточена спецназом та іншими «силовиками». Незважаючи на це, було кілька спроб прориву «протестувальників» в аеропорт. А на вулиці почалися огляди натовпом пасажирів та машин. Примітно, що майже нікого силовики спочатку не затримують, а тих, кого взяли при спробі прориву, одразу відпускають, навіть адміністративні протоколи не складають.

В подальшому з’являється інформація  про те що поліція Махачкали просить натовп не влаштовувати погром і переконує демонстрантів, що поліція теж поділяє їхні почуття: «Ми чудово розуміємо ваш стан. Давайте зберемося разом, і ми з вами встанемо і скандуватимемо тут, будь ласка, немає питань. Ви ж порушуєте закон, слухайте, навіщо ви це робите?» - цитують місцеві телеграм канали неназваного представника поліції.

З рештою, салафітські молодіжні активісти прорвалися всередину аеропорту Махачкали та починають «вишукувати» ізраїльтян. Навіть впіймали «єврея», який пізніше виявився  дагестанським лікарем.

В той же час «активісти» масово перевіряють машини на виїзді аеропорту Махачкали, а силовики не втручаються.

ТГ-канал «Ранок Дагестан», який є активним джерелом поширення протестних настроїв у мережі ТГ-каналів, що беруть участь у дестабілізації Дагестану, погрожує махачкалінській поліції. «Якщо сьогодні когось затримають, то завтра ми скликаємо ЗАГАЛЬНОДАГЕСТАНСЬКИЙ МІТИНГ», - пишуть автори каналу.

З наміром вгамувати натовп, міністр із національної політики та справ релігій Дагестану Муслімов прибув до аеропорту Махачкали. Проводить переговори з демонстрантами та просить їх розійтися.

З часом, спрацьовує «стадний інстинкт»,  або ж як його ще називають «ефект натовпу»  (коли натовпи, які збираються внаслідок якоїсь образи, включають стадну поведінку, яка перетворюється на жорстокість, особливо коли натовп стикається з протилежною етнічною або расовою групою.) - розігрітий натовп активістів нападає на машину патрульно-постової служби, автобус із пасажирами, чинить безлад в приміщеннях аеропорту, проривається на злітно-посадкову смугу, оточує та намагається обшукати літак... Силовики й надалі не втручаються.

В національних та світових ЗМІ розпочинається розголос ситуації.

В той же час  з’являється інформація від ізраїльських силових структур (прямий ефір телеканалу Kan 11) про те що  у Махачкалінському аеропорту справді перебувають євреї та ізраїльтяни. Вони ізольовані під охороною. Представники ізраїльських силових структур та посол Ізраїлю у Москві підтримують із ними зв'язок. Очікується евакуаційний рейс до Москви.

В змі надходить інформація про те, що Ізраїль веде переговори з владою рф щодо евакуації своїх громадян із Дагестану. «Росіяни відкинули вимоги Ізраїлю, щоб літак», який прибув до Махачкалінського аеропорту з Тель-Авіва, «супроводили б ВПС Ізраїлю». Тепер йдеться про «присутність ізраїльського спецпідрозділу».

Аж тоді влада «починає рухатися» та:

  • у зв'язку із ситуацією в Махачкалінському аеропорту створюється оперативний штаб, який очолив голова Дагестану Меліков. Який встиг розкритикувати заворушення в аеропорту Махачкали,  і зазначив, що «дії тих, хто зібрався сьогодні у махачкалінському аеропорту – грубе порушення закону».

  • Влада Дагестану з метою пропагандистського впливу на населення у зв'язку з масовими антиізраїльськими виступами мобілізовує муфтія республіки.

  • Додаткові підрозділи силовиків направляються у Махачкалінський аеропорт.

«Ситуація в аеропорту Махачкали є складною. Силовики чекають на додаткові підкріплення сил росгвардії», - повідомляє один з найбільших російських ТГ-каналів BRIEF. Колона військової техніки прямує у бік Махачкали ( інформує ТГ-канал Запитайте у Расула).

До Махачкалінського аеропорту прибуває вертоліт. Повідомляється, що на місце направлено кілька сотень спецназівців. Лише після цього розпочинаються затримання протестувальників. З’являється інформація також і про застосування вогнепальної зброї проти протестувальників.

За наслідками подій, повідомляється, що понад 20 людей постраждали внаслідок масових заворушень в аеропорту Махачкали.

При цьому, звертаємо увагу, що загальна кількість погромників, які прибули до аеропорту Махачкали, за оцінками місцевих телеграм каналів становила близько 2.000 людей. А знаючи як «працюють» силовики реальна кількість постраждалих суттєво відрізнятиметься.

Про те, що  постраждали 2 поліцейські, заявив голова Дагестану Меліков. (Хоча місцеві змі називали щонайменше  6 осіб).

Поліцейськими встановлено особи  близько 510 осіб, які брали участь у заворушеннях у Махачкалінському аеропорту. Серед них є люди, які перебувають у розшуку.

З рештою, над ранок, з'явилась інформація, що ситуація в аеропорту перебуває під контролем влади. Активісти, в більшості випадків, самостійно покинули територію аеропорту. Водночас повідомляють, що склади та магазини аеропорту Махачкали розграбовані. Обладнання торгових залів та галерей, а також комп'ютери та касові апарати зламані чи вкрадені. (Як, же без цього?). Також повідомляють, що в аеропорту Махачкали було затримано 61 особу.

У містах та районах Дагестану посилено заходи безпеки.

Влада повідомляє, що роботу Махачкалінського аеропорту буде відновлено найближчими днями. При чому різні структури називають різні строки: від двох до п'яти днів. (Глава Дагестану Меліков стверджує, що  весь функціонал аеропорту Махачкали буде відновлено протягом 2-3 днів, а росавіція повідомила, що аеропорт Махачкали відновить роботу попередньо 31 жовтня, хоча називали і дату - 6 листопада.)

 Реакція на події влади:

  • Події, що відбулися в аеропорту Махачкали, - запланована акція, заявив помічник голови Дагестану Гаджимагомедов РИА Новости. Він зазначив, що «правоохоронці мають з'ясувати, кому вона була вигідна та хто її організував». За його словами, після звернення муфтія республіки погромники почали залишати територію аеропорту.

  • Правоохоронці розпочали оцінку збитків, завданих аеропорту Махачкали учасниками масових заворушень. За даними ТГ-каналу Mash, аеропорт досить сильно постраждав - розгромлено склади, пограбовано магазини.

  • Після масових заворушень в аеропорту Махачкали порушено кримінальні справи, заявив голова Дагестану Меліков. Він зазначив, що камерами відео- та фотоспостереження зафіксовано багато фактів правопорушень (ТАСС).

  • територію аеропорту зараз охороняють близько 50 співробітників поліції. (Про кількість працівників силових структур які були в аеропорту до вчорашніх подій не повідомляється.)

Депутат Держдуми РФ Попов: «Припиніть називати дагестанських погромників протестувальниками. Це злочинці, кожен із яких понесе покарання».Омбудсмен РФ Москалькова: «Події в аеропорту Махачкали, очевидно, спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі і можуть призвести до грубих порушень прав людини. Мета - дестабілізація громадянського миру у Росії».

І  «вишеньки на тортику» - 

Глава Дагестану Меліков: «Безладами в аеропорту Махачкали оперували з території України».
Російський пропагандистський ТГ-канал Rybar, який керує колишній співробітник прес-служби Міноборони РФ, стверджує: антиізраїльські виступи на Північному Кавказі (Дагестан, Кабардино-Балкарія, Карачаєво-Черкесія) 28-29 жовтня інспіровані спецслужбами України.

Реакція світової спільноти:

Представник Ради нацбезпеки США Вотсон засудила масові заворушення в Махачкалінському аеропорту: «США рішуче засуджують антисемітські протести в Дагестані, росія. США однозначно підтримують усю єврейську громаду, оскільки ми є свідками сплеску антисемітизму в усьому світі. Антисемітизму ніколи не може бути виправдань» (Twitter-аккаунт Вотсон).

Зеленський відреагував на масові антисемітські заворушення у махачкалінському аеропорту. За його словами, «ненависть до інших народів пропагується російським держтелебаченням, громадськістю та владою». Президент України написав у своєму Twitter-акаунті, що «російський антисемітизм і ненависть до інших народів мають системний характер і виражаються в антисемітських висловлюваннях президента та глави МЗС рф».

Держ Радіо Ізраїлю Kan Bet (прямий ефір): заворушення в Махачкалінському аеропорту – «ганебна подія для офіційного керівництва Росії… Центральна російська влада не контролює те, що відбувається в Дагестані».

Закінчити підбірку реакцій хочеться словами російського ТГ-каналу  «Наративи» про мовчання центральної влади рф у зв'язку з заворушеннями в Махачкалінському аеропорту: «Кремль поки не зрозумів треба чи ні їм вбудовуватися в цю історію до закінчення операції зачистки аеропорту. Чи потрібно використовувати ситуацію для покращення стосунків з Ізраїлем чи навпаки – радикалізувати стосунки з арабами та мусульманським світом... Знижувати риторику Кадирова чи підтримувати градус ненависті до семітів. Сваритися з єврейською спільнотою чи знову мімікрувати в єдиних захисників від чорносотенців. З отриманням бенефітів підтримки режиму. Путін думає. Кремль мовчить».

Отже, на нашу думку, події в Махачккалі свідчать в першу чергу про те, що російська влада на місцях відверто слабка і без масштабного розголосу та «вказівки з верху» не спроможна впоратися з відносно невеликою протестною масою. Що дає надію на те, що у випадку одночасних масових заворушень в різних частинах країни, цей «колос на глиняних ногах» врешті-решт не витримає та впаде.

Російська влада в регіоні, звикла опиратися на силові структури, які, як показує практика, не дуже то й «горять бажанням» застосовувати силу проти тих чиї ідеї  та настрої вони же ж і поділяють. А це можна, і слід, використати для дестабілізації ситуації в середині країни.

Антисемітські настрої в ісламських регіонах Кавказу, сильні, як ніколи до цього. Вони охоплюють значну частину місцевого населення, в тому числі і представників влади. Та “підігріваються” пропагандою. Це зменшує шанси на прихильність до рф Ізраїльської влади та населення, а також пов’язаних з Ізраїлем сил в світі. Що не може нас не радувати.

Грабунок та жага наживи часто супроводжують та відверто штовхають до безладів масові протестні заходи. Характерна росіянами також і відверта відсутність поваги до чужої власності, чужих прав та свобод. Кримінальні елементи «під  шумок» не проти «привласнити» собі чуже майно, прикриваючись протестом чи масовим заворушенням, не кажучи вже про війну. Росія – нація мародерів.  (Для нас це не в новинку. Згадати лише масове вивезення майна українців з окупованих територій.).

Загравання російської центральної влади з мусульманськими радикальними рухами дедалі більше підштовхує регіони  країни до «ісламізації», що, в свою чергу, в недалекій перспективі може ще більше віддалити країну від західного «християнського» світогляду. Опосередковано, про це свідчить також і прагнення населення  до здійснення управління країною «твердою рукою», яке більш характерне для країн ісламського світу. З рештою, це все ставить під сумнів наратив рос пропаганди про росію як «оплот християнства», чи хоча б  «релігійно толерантну» країну. (московському халіфату - бути?)

Спостерігаємо й надалі…

P.S. А, що там з ізраїльтянами? - Громадяни Ізраїлю не постраждали в заворушеннях в аеропорту Махачкали, всі вони вивезені і вже покинули дагестанське місто, заявив ізраїльський посол у рф Бен Цві.

 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Спілка "УкрІнСерв"
Спілка "УкрІнСерв"@ukrinserv

Публікуємо всякі цікавинки

2.4KПрочитань
0Автори
17Читачі
На Друкарні з 25 липня

Більше від автора

  • Конфлікт щодо того, чи слід контролювати заморожені активи росії, — Financial Times.

    Переклад статті з FT, яка пояснює проблемність питання з конфіскацією заморожених російських активів. Чому США найгучніший голос конфіскації, а європейські держави проти? Чому банки зацікавленні у продовженні війни на десятиліття? Яку роль в цій дискусії грає Китай?

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • ЗМІ проти ЗСУ.

    Довго утримував свої рефлексії від публікації, але стає очевидним, що час настав. Одразу приготуйтесь до неприємних неструктурованих думок.

    Теми цього довгочиту:

    Змі

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається