Схвалення Путіна падає, оскільки експерти називають можливих наступників - The Sundey Times

На місце президента можуть потрапити прем'єр-міністр Михайло Мішустін або колишній охоронець Олексій Дюмін.

Загальноприйнята думка свідчить, що президент Путін був принижений повстанням полководця Вагнера Євгена Пригожина.

Після того, як Путін заявив по телебаченню, що «бунтівники» і «злочинці», які стоять за повстанням, повинні бути притягнуті до відповідальності, потім негайно погодив угоду, за якою 62-річного Пригожина звільнили та дозволили покинути країну.

Але чи серйозна рана репутації Путіна і чи може це сприяти його смерті?

Марк Галеотті, експерт Університетського коледжу Лондона з російської безпеки та політики, вважає, що Путін «захищений, але крихкий», і його здатність реагувати та виживати в разі чергової системної кризи — будь то особиста хвороба, економічна ситуація, розлад або згортання лінії фронту в Україні — тепер згортається.

Керівництво Національної гвардії, за його словами, навряд чи приєднаються до повстання проти правління Путіна або отримають натхнення розпочати власне. Швидше, вони можуть відмовитися від мобілізації проти опонентів Путіна, відчуваючи, що його авторитет падає.

«Тоді еліти починають хвилюватися», — сказав Галеотті. «Вони відчувають, що ризики підтримки Путіна зараз переважають ризики виступів проти нього. Вони не хочуть висіти на ліхтарних стовпах. Це був би не відкритий виклик, це було б закулісся, час піти у відставку за станом здоров’я, свого роду політичний переворот».

У цьому випадку Галеотті вважає, що найбільш вірогідним наступником Путіна буде технократ, «з яким може жити апарат безпеки», як-от прем’єр-міністр Михайло Мішустін, 57 років, або фігура, яка перетинає обидва світи, як-от Олексій Дюмін, 50 років, губернатор Тульської області і колишній охоронець Путіна.

Проте цього тижня державні ЗМІ та сам Путін кричали, що відповідь на заколот Пригожина продемонструвала єдність країни проти загрози Вітчизні.

Олексій Навальний, ув’язнений опозиційний політик, сказав інакше: «У той момент, коли буквально військові колони йшли на захоплення Москви, ніхто не встав на захист Путіна, нація не об’єдналася навколо нього», – сказав він.

47-річний Навальний зазначив іронію в тому, що його судять за сумнівним звинуваченням у плануванні насильницького повалення 70-річного Путіна, тоді як чоловік, чиї війська збили кілька армійських вертольотів і направили війська до столиці, втік без покарання.

Для лідера, чий імідж побудований на понятті тотального контролю, ставлення Путіна до Пригожина виглядає слабким, навіть якщо войовничий магнат був відсторонений і висланий до Білорусі.

У п'ятницю з'явилися перші докази можливих наслідків: два джерела повідомили сайту Meduza, що в штабі Путіна провели закритий брифінг для регіональних політичних босів, заявивши, що після заколоту Пригожина рейтинг довіри президента впав від 9 до 14 відсотків залежно від регіону.

Заколот Пригожина можна порівняти з повстанням генерала Лавра Корнілова, офіцера російської армії, який у 1917 році пішов на Санкт-Петербург, намагаючись захопити владу та відновити порядок.

Спроба Корнілова також провалилася, але завдала серйозної шкоди тимчасовому уряду Олександра Керенського, який став жертвою більшовиків.

Авантюра Пригожина навряд чи призведе до такого стрімкого краху Кремля. Протягом десятиліть перебування при владі Путін показав себе стійким.

Президентські вибори в Росії заплановані на 17 березня і логічно дали б вихід для невдоволення (Путін може балотуватися і потенційно залишатися при владі до 2036 року).

Але громадська думка не є першорядною в автократичному режимі, де вибори фальсифікуються, а політичних опонентів ув’язнюють, убивають або дискредитують.

Тим не менш, аура непереможності Путіна зникла.

Стівен Коткін, американський історик Росії, зробив проникливу думку про розгортання повстання Пригожина. Навіть якщо повстання вщухне, сказав Коткін, «альтернативі [Путіну] дозволили виникнути».

Нездатність Путіна раніше втрутитися у військову боротьбу була «приголомшливою», сказав Коткін у коментарі Foreign Affairs. «Або він опустився до повної некомпетентності, або він має менше оперативного контролю, ніж його медіа-машина дозволяє».

Тетяна Станова, старший науковий співробітник Євразійського центру Carnegie Russia, погодилася, що бездіяльність Путіна «суттєво підриває [його] здатність забезпечити контроль в очах політичного класу». «Якщо раніше Путін контролював гравців, то зараз динаміка влади змінюється», — сказала вона. «Враховуючи його відстороненість і спотворене бачення реальності, гравці починають маніпулювати Путіним».

Хоча під час заколоту силовики не переходили на бік Пригожина, вони помітно залишалися осторонь, чекаючи розвитку подій.

Джерело The Sundey Times

Матеріал підготував канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.1KПрочитань
4Автори
267Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається