Словник феміністки

Авторка: Рина

Фемінізм – це рух за права жінок. Він ніколи не стоїть на місці та розвивається так само як і суспільство в якому він існує. З’являються нові ідеї, концепції та терміни, змінюється тлумачення тих чи інших проблем. Інколи це відштовхує дівчат, які тільки-тільки починають цікавитися фемінізмом. Адже варто прочитати дуже багато різних джерел, щоби мати повне розуміння складних питань і при цьому не заплутатись. Тому, давайте розбиратися разом.

БАЗА

Патріархат – ієрархічно структуроване суспільство, у якому чоловіки мають більшу владу. Сексизм або ґендерна дискримінація – набір стереотипів, упереджене ставлення та дискримінація людини за ознакою статі чи ґендерною ідентичністю. Американські вчені Пітер Глік і Сьюзан Фіске виділяють три види сексизму: ворожий, доброзичливий і амбівалентний. Ворожий сексизм – відкрита дискримінація жінок. Зазвичай він проявляється тезами про неповноцінність жінок у порівнянні з чоловіками (нижчий рівень інтелекту, некомпетентність та й загалом жінки дурніші і слабші). Позитивний (доброзичливий) секзизм – завуальована дискримінація жінок. Насправді нічим сильно не відрізняється від попереднього.

Це та ж сама система упереджених переконань стосовно жінок. Вона розглядає жінок як "слабку стать", яку необхідно захищати. Класичні тези: "ніжні, тендітні красуні", "окраса колективу", "вам ще народжувати дітей та бути мамами, кар’єра не важлива", побажання "жіночого щастя" тощо. У якісь моменти можна подумати, що це компліменти, але насправді ні. Це чергове знецінювання жінок як особистостей, оскільки подібні тези ґрунтуються на гендерних стереотипах про сильну та слабку стать.

Амбівалентний сексизм – поєднання ворожого та доброзичливого сексизму. Такі сексисти стереотипно негативно реагують на одних жінок і позитивно – на інших. Усе залежить від рівня їх "прийнятності" в суспільстві. Привілеї – ідея про те, що одні люди в суспільстві мають перевагу над іншими.

ПРОЯВИ СЕКСИЗМУ

Male gaze – спосіб погляду на світ крізь чоловічу призму, який розглядає жінок як сексуальні об’єкти. Ґендерно зумовлене насильство – форми насильницьких дій, які спрямовані проти осіб на основі їх ґендеру. Формами такого насильства є: домашнє та сексуальне насильство. ҐЗН переважно здійснюється чоловіками над жінками. "Так" означає "так" – зміна суспільного погляду на концепцію зґвалтування та ствердної згоди.

Мовчання або відсутність спротиву не означає "так". Відсутність "ні" або "Я не впевнена/-ий" не означає "так". Секс без активної, явної згоди – це зґвалтування. В українському законодавстві також є концепція добровільної згоди, яка закріплена в ст. 152 Кримінального кодексу України.

Культура зґвалтування – соціальна концепція про середовище, у якому зґвалтування є поширеним і нормалізованим явищем через ґендерні стереотипи. Віктимблеймінг – перекидання повної або часткової відповідальності за вчинення порушення на жертву, а не кривдника. Слатшеймінг – критика та осуд жінок за їхню сексуальну активність або ж вигляд та поведінку, яка асоціюється із сексуальною активністю. Бодішеймінг – дискримінація людини за зовнішніми ознаками. Жінки частіше всього отримують осуд за вагу, тип фігури та певні особливості (наприклад, розтяжки, зморшки, "зайве" волосся і славнозвісна "апельсинова шкірка"). Сексуальна об’єктивація – відношення до людини як до об’єкту статевого потягу, яке проявляється в стираннях її особистості та гідності. Кетколінг – вид вуличних домагань, якому піддаються жінки від незнайомих чоловіків. Виражаються вони як правило у форматі коментарів, які мають чіткий сексуальний підтекст та присвистуваннях. Сталкінг – вид психологічного прихованого насильства, яке проявляється в тривалій, нав’язливій увазі збоку іншої людини або групи людей. Може бути як у реальному житті так і в онлайн просторі. Газлайтинг – форма психологічної маніпуляції, мета якої змусити жертву сумніватися у власній пам’яті та адекватності сприйняття навколишньої дійсності.

"Промивання мізків" відбувається задля отримання влади та контролю над жертвою. Класичний приклад: коли ви хочете обговорити зі своїм партнером моменти, які вам не подобаються, вам можуть відповісти, що ви занадто чутливі та емоційні, «компостуєте мізки» і взагалі проблема виключно у вас, тому лише ви повинні щось змінювати в собі.

Рожевий податок – різниця у вартості аналогічних товарів для чоловіків та жінок. Найбільше його видно в засобах особистої гігієни. Бритви, картриджі, піни та гелі для гоління, креми після гоління, дезодоранти, засоби для волосся завжди будуть дорожчими в жіночому відділі. Менсплейнінг – сексистська, самовпевнена та поблажлива манера чоловіків пояснювати жінкам те, що вони прекрасно знають. Ментераптінг – явище, коли чоловік перебиває жінку, особливо надмірно. Це існує всюди: у школі, в універі, на роботі чи навіть при приватній зустрічі. Менспрединг – чоловіче сидіння розвальцем, яке спричиняє штучну нестачу сидячих місць та збільшення стоячих місць.

НАСЛІДКИ СЕКСИЗМУ

Ґендерна нерівність – ситуація, коли жінки й чоловіки не є фактично рівними за правами, можливостями й уявленнями про них унаслідок сексизму. Феміцид – умисне вбивство жінок, тому що вони є жінками. Це апогей ґендерного насильства проти жінок та злочин на ґрунті ненависті. До фемініциду належать селективні аборти, убивства честі, загибель унаслідок жіночого обрізання (каліцтва вульви), вбивство серійними маніяками тощо. Статева сегрегація – це фізичний, юридичний або культурний поділ людей відповідно до їх біологічної статі. Ефект Матильди – упередження щодо визнання досягнень дослідниць, чиї роботи приписуються їхнім колегам-чоловікам. Друга зміна ("подвійне навантаженням") – навантаження жінок, які працюють додатковою неоплачуваною домашньою роботою. Після звичайного робочого дня жінки продовжують працювати вже вдома (готування, прибирання, догляд за дітьми) Третя зміна – когнітивне навантаження. Йде логічним продовженням «другої зміни». Потрійний тягар часто включає в себе: емоційну працю та догляд за собою, щоби підтримувати свій "товарний вигляд" для оточення. Скляна стеля – позначення невидимого і формально ніяк не позначеного бар’єру, який обмежує кар’єрне просування жінок, який ніяк не пов’язаний із їх професійними якостями. Скляний ескалатор – явище, коли чоловіки, а саме гетеросексуальні білі чоловіки, швидко потрапляють на просунуті посади, коли займаються переважно жіночими професіями.

Це найбільше присутнє в професіях "рожевих комірців" (сестринство в галузі охорони здоров’я та вчителі в школі). Більш того, чоловіки завжди мають у таких випадках вищу заробітну плату та швидкий кар’єрний зріст.

Липка підлога – закономірність, що жінки, порівняно з чоловіками, менш імовірно почнуть підніматися кар’єрними сходами. Замерзла середина – феномен просування жінок по службових сходах, яке уповільнюється, якщо не зупиняється, у рядах середнього менеджменту, тобто ніякого просування вгору немає (подібне до липкої підлоги).
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ЖІНОЦТВО
ЖІНОЦТВО@jinotstvo

95Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 5 травня

Більше від автора

  • "Фемінізм-лайт"

    Цікавий термін, правда? Проте ми певні, що всі точно з ним стикался, але не ідентифікували. Нумо розбиратися

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм
  • Чим сексизм відрязняється від мізогінії?

    У попередніх постах ми розказали вам про сексизм і мізогінію. Але багато хто досі плутає ці два поняття. Про різницю розповіли сьогодні

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм
  • Ну і хто такий цей ваш сексизм?

    Ще одна чудова стаття про таке базове поняття як сексизм. Що це таке, де його зустріти, і як він впливає на життя – розказуємо тут

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається