Соціофобія.

Всі ми хоч раз чули про таке слово -СОЦІОФОБІЯ. А навіть інколи називаємо своїх друзів, знайомих.

Що ж це таке ? Соціофобія- це стан людини, коли вона намагається уникнути соціуму. Раніше такий стан називали-невротичним. Да це захворювання , і воно відноситься до невротичних захворювань. Але цього не потрібно боятися. Бо ми всі чогось боїмось: собак ,вогню, вибухів. А отже це не повинно впливати на наші взаємовідносини один із одним. Взагалі соціофоби це ті люди ,котрі бояться публічних виступів, відвідувати місця ,де зазвичай велика скупченість людей.

Хоча можна сказати на всі 100 відсотків, що такі люди просто намагаються вберегти себе, від тих хто їх буде булити, насміхатися. А от хворі на соціофобію вважають себе невиліковно хворими. А давайте раціонально глянемо на цю проблеми, та проаналізуємо. Коли людина інсулінозалежна , це дійсно невиліковна ,але ж із за цього вона не ховається від людей. До прикладу мій знайомий ,котрий із дитинства хворий на цукровий діабет, і є інсулінозалежним, до війни грав у баскетбол за Маріупольський клуб,а коли почалася війна захищав своє рідне місто ,а тепер боронить Україну на одному із напрямків Донецької області. А знаєте чому ? Да тому ,що він не вважає себе особливим із за того ,що йому доводиться вчасно колоти інсулін. І він не намагається привертати до себе увагу, та уникати людей.

А от страх перед людьми, у соціофобів перемагає і вони постійно уникають оточуючих. До того ж така поведінка приводить до того, що людина весь час відчуває самотність та невпевненість у собі. До речі у таких людей з часом можуть виникати інші невротичні розлади. Про що це говорить ? Живучи в постійному страху перед взаємодією із іншими, інколи такі стани не лікують , а намагаються приглушити свій страх -алкоголем ,наркотиками. Та часто виникають нав’язливі думки типу ,,у мене трястимуться коліна, руки ,коли на мене будуть звертати увагу сторонні, тому мабуть я не піду на вулицю, чи на чиєсь день народження”.

Тому кращим рішенням цієї проблеми не відкладати до ящика похід до лікаря, психотерапевта, психолога. Я завжди вважаю ,що не має не вирішених проблем ,є лише інколи наша лінь ,щось робити заради щоб жити повноцінним життям, бути щасливим дихати на повні груди.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Г
Галина@Gala_lubomira

психолог-консультант.

849Прочитань
2Автори
5Читачі
На Друкарні з 19 травня

Більше від автора

  • Про наболіле…

    Як відбувається співпраця між МКХЧ і родичів зниклих за особливих обставин? Чому тисячі сімей живуть в невідомості...?

    Теми цього довгочиту:

    Самодопомога
  • Чи ,,Соромно бути у безпеці?

    Війна залишає незгладимий слід на життях тих, хто пережив її жахи. Серед численних психологічних проблем, з якими стикаються ветерани та мирні жителі, що вижили після бойових дій, особливе місце займає синдром «вцілілого на війні».

    Теми цього довгочиту:

    Самодопомога
  • Чому у дружин та сімей військових підвищується рівень тривожності?

    Війна в Україні ,кожен день приносить в наше з вами життя нові виклики. Наш організм, за період часу котрий іде війна, уже пристосувався до деяких стресових ситуацій. Ми втомлені , але ми живі і наша підтримка нашим військовим також потрібна.

    Теми цього довгочиту:

    Самодопомога

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається