Souldiers: неймовірна гра та зруйнований потенціал

Платформи: Windows, Switch, X-Box One+, Playstation 4+

Прайс: $10-15, в залежності від платформи та знижки.

Жанр: Metroidvania.

Оцінка: 9/10 якщо все буде добре, 0/10 якщо щось піде не так.


Як створити мега-круту гру, яка буде провальною? Чи це взагалі можливо, адже одне протирічнить іншому? Як просто неймовірна гра може може схопити величезного хейта та стати розчаруванням для тисяч гравців?

Це історія Souldiers, гри що могла стати культовою, рівня Hollow Knight (і може ще колись стане), але найтупішим чином перетворилася на величезний фейл.

Чому я вважаю що це 9/10 і дуже сподіваюся на сіквел? Чому багато людей просто ненавидять цю гру і називають розробників скамерами, муділами та хочуть рефанду?

Є варіки як для зовсім кежулів так і для хардкорних гравців
Є варіки як для зовсім кежулів так і для хардкорних гравців

Встановлюємо складність на Master, та готуємося копати редіт та дискорд щоб зрозуміти всю суперечність та сумну історію Souldiers!


Сюжет та світ

Метройдванії не часто можуть порадувати гравця глибоким сюжетом та лором. Такі геми як Hollow Knight зустрічаються рідко, та навіть якийсь Blasphemous з збочиним сюжетом та світом вражає скоріш своєю оригінальністю та референсами, а не розмірами та плоттвістами.

Ті ж метройди чи кастельванії мають дуже багатий лор, але цей лор створювався роками, не з самої першої гри. Він зростав та ставав все більше та крутіше з кожною новою частиною гри та сайд контентом, типу новел.

І Souldiers в плані сюжету та ворлдбілдингу не хоче створювати щось простеньке, а показує всі свої амбіції і розмах.

Ми граємо за звичайного нонейм солдата фентезійної армії (в нас навіть моделька не унікальна а така ж, як в сотень інших солдатів). Гра починається з того, що ми чекаємо в ущелині на бійку з ворожим королівством, але стається обвал та ми з товаришами залишаємося похованими під каменюками. І тут з’являється валькіріїя та каже: «Йой, хлопці, вам всім пезда, го зі мною в інший світ там будемо готуватись до Рагнароку». Погоджуємося та опиняємося в світі Террагаї. Нам треба знайти легендарного Стража щоб стати Ейнхер’яром та битися у Рагнароці.

Хочеш лору? Читай книжки
Хочеш лору? Читай книжки

Але потім на нас накидають 100500 різних фактів та історій, які розкривають цей світ зовсім з іншої сторони. В нас є космос та планети зі своїми расами. Террагайя це тупо ще одна планета, деякі челіки взагалі сюди не після смерті потрапили, а просто прилетіли на космічному кораблі, в нас є загадкові паразити, істоти і боги з інших світів та взагалі коїться якась дичина. Коротше напхали сюди тупо все: від міфології і магії до сайфаю. На нас чекають плоттвісти та офігітєльні історії які деколи не мають ніякого сенсу.

Чим далі граємо – тим більш незрозумілим стає сюжет та світ і навіть починає здаватись, що розробники написали якусь незв’язну хрінь з купою сюжетних дір та незрозумілих персонажів.

Яка ж метройдванія без СЕКРЕТНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ
Яка ж метройдванія без СЕКРЕТНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ

І лише після проходження гри все стає на свої місця. Souldiers – це скоріше «частина 1» чи «пролог» дуже великої історії і навіть кінцівка в нас відкрита та передбачає що розробники вже планували Souldiers 2, коли створювали цю гру.  

Тож чи сюжет та світ норм? Якщо буде Souldiers 2 і ми побачимо розвиток всього що було в першій частині – то це може бути справді епічна історія та дуже глибокий світ. А якщо ні – тоді це тупо недоробка та незакінчена історія, що буде дуже сумно.  


Графон і саунд

Графон в грі – просто неймовірний. Сочні кольори, бомбезний піксельарт, дивовижні параллакси, якісні та продумані анімації. Гра виглядає візуально не як інді-піксельна фіговіна, а як ААА проєкт в піксельному стилі. Просто кожна локація, кожен супротивник, кожна анімація – це справжнє задоволення для очей. Над Souldiers працювали дійсно талановиті художники.

Величезна увага до деталей!

Саунд-дізайнери теж недалеко пішли від художників. Музло просто меееееега-круте. Треки атмосферні, складні та гармонійні, а на босах прям реально качають. Всі ОСТи запам’ятовуються та з високою ймовірністю після гри ви з задоволенням підете на ютуб, будете слухати ОСТи, та додасте їх до обраного.

Просто послухайте ці божественні трекани!

Геймплей

Гра – ВЕЛИЧЕЗНА. Одне 100% проходження займе десь 35 годин (в мене на останній складності зайняло десь 37-40 з урахуванням сметрей та траїв). На всі трофеї і за всі класи доведеться грати десь годин 70. Навіть якщо кежульно «пробігти» гру на низькій складності, годин 20 піде точно.

І геймплей дуже якісний та цікавий. Від експлорейшну до прокачки і бойовки.

Класи

Напочатку гри ми обираємо один з класів нашого героя.

Scout – чел з мечем та щитом. Мілі-боєць, з великим ближнім дамагом та контратаками. Збалансований мілі клас. З самого початку і до кінця гри ламає кабіни, але з деякими ворогами та босами буде важко, особливо якщо вони літають чи швидко рухаються.

Archer – чисто ренжовий чел з унікальною механікою боєприпасів та без щита. Напочатку буде дуже складно грати, але в лейтгеймі він тупо знищує все. Складний клас, але дуже зламаний якщо грати на скілі.

Caster – чаклун, щось середнє між скаутом і арчером. Атаки в нього ренжові але в маленькому радіусі, є низка різноманітних спелів. Дамаг зі звичайних атак та напочатку гри ДУЖЕ МАЛИЙ, а наприкінці гри треба буде файтитися в ближньому бою щоб нанести максимум дамагу.

Кожен клас абсолютно унікальний, з різними скілами і спелами і навіть базовими атаками. Абсолютно новий геймплей-експірієнс. Тобто можна ізі пройти гру 3 рази і кожного разу вона буде відчуватись інакше.

Складність

Нажаль мені не довелося побачити гру в початковому вигляді, коли вона була нереально складною. Але на складності Master гра дає гарний челендж, особливо на перших локаціях. Вмирати доведеться часто і не тіки на босах, а й від звичайних мобів.

Але чим далі проходимо – тим легше стає гра. В другій половині гри можна знайти кільце на вампіризм для сустейну на локаціях, в нас стає все більше хілок, все більше ресурсів для виживання. І справжнім челенджем залишаются вже тіки боси і мінібоси. Ну, звісно, це якщо пилососити всі локації на 100% та знаходити всі апгрейди і грати на скілі а не фейсролити.

В цілому зараз гра дуже збалансована, але якщо б була складніше – мені б більше сподобалось.

Експлорінг

Гра досить велика. І локації теж дуже великі. Їх небагато, але в кожному данжі ми будемо проводити десь 4+ години геймплейного часу не враховуючи бектрекінгу. На нас чекає багато платформінгу, купа різних ворогів і тонна секретів: від фейкових стін до місць, в які ми зможемо потрапити лише використавши певний скіл чи елемент.

На локаціях нас також чекає багато пасток, які в самий непотрібний момент можуть відкусити в нас добрячу кількість здоров'я. В цілому локації дуже насичені та містять багато контенту. Їх приємно досліджувати та шукати всі скриньки.

Мапа однієї з локацій, досліджена лише на 50%

Треба відзначити, що мапа в грі досить добряча та відображає всі потрібні елементи, тобто з навігацією проблем нема. Але секрети все одно доведеться шукати самостійно, на мапі вони автоматично не відмічаються.

На нас чекає купа скринь з новими амулетами, зіллями, предметами для підвищеня ХП та мани, сайд-веапонами та іншими ніштяками. Щоб завжди бути на піку сили після отримання кожної можливості або нового елементу нам доведеться повертатися та шукати, в які нові місця ми можемо попасти.

Що до нових можливостей: в нас є штуки від класичного подвійного стрибку і бімб, до електричного елементу що запускає дрони чи піску, що активує піщані кристали та створює нові платформи.

Платформінг в грі досить приємний та місцями навіть складний. Але є і один мінус – персонаж автоматично чіпляється за будь яку платформу, без натискання кнопок. Це місцями дуже дратує та призводить до помилок.

Добряче пострибати теж доведеться

Також в нас є десь з два десятки сайдквестів, половина з яких – охота на мінібосів. Більшість сайдів досить банальні, але вони часто винагороджують дуже прикольними ітемами. Причому є і досить цікаві сайди. Є, наприклад, дуже складний біг по локації на швидкість або бійка на арені без можливості відпочити на протязі 30 хвилин.

Ой зара щось буде...
Ой зара щось буде...

Загалом отримуємо крутий та цікавий експірієнс з постійним екшоном, величезною кількістю контенту і секретів. Гра ніколи не дасть занудьгувати.

Прокачка та бойовка

На початку все здається доволі просто: є атака звичайна та сильна, є перекат, є блок. Причому в нас нема такого стата як «броня», є лише хп. Тобто прокачати броню і отримувати 0 дамагу не вийде. Вороги завжди луплять боляче. Тож перекати та блоки – це база.

Але спамити їх теж не вдасться. Для блоків є стаміна, котру збивають з кожним ударом по щиту. А перекати в нас з кулдауном в 1-2 секунди, тобто життя легким здаватись не буде та треба буде таймити всі дії.

Що ще? В гру напхали доволі багато механік. В нас є:

Прокачка левелу. Кожен левел дає лише мінорний буст к статам. Рівня, +1 хп та +1 ману, а раз на 3 левели +1 атаку. Тобто погріндити пару левелів та всіх перемогти тут невийде.

Прокачка скілів. У кожного класу є дерево скілів з активками і пасивками. Від +5% шансу накласти статус ефект до підсилення щита, нових мувів чи спелкастів.

Дерево скілів. Прокачати все на максимум вдаться лише на 50 левелі (гру закінчимо без грінду десь на 40)
Дерево скілів. Прокачати все на максимум вдаться лише на 50 левелі (гру закінчимо без грінду десь на 40)

Закляття. По 6 уникальних активок на кожен клас за перемогу над деякими босами. Вони жруть ману та варіюються від швидких комбо-ударів для скаута до поля, що замідлює проджектайли для кастера.

Саб-веапони. В грі ЦІЛИХ 30 САБВЕАПОНІВ (типу ножів, святої води, сокири в кастельваніях). Від ножів та сокир до бімб та елементальних штук. Всі їх можна прокачувати та щоб їх використовувати, нам потрібний спеціальний ресурс. Але... Вони не дуже корисні. Швидко закінчуються і не те що б дають велику перевагу.

Прокачка зброї та броні. Тут все просто – ліземо у всі куточки локації, знаходимо реси, отримуємо флетовий буст до дамагу чи щита.

Ця дворфійка з радістю прокачає наш екіп за грошенята та реси
Ця дворфійка з радістю прокачає наш екіп за грошенята та реси

Амулети. Їх ми знаходимо на локаціях, лутаємо з ворогів чи отримуємо за сайди. Вони дають бонуси до статів + купу цікавих пасивок. Від видимості хп ворогів до захисту від елементів, або накладання статусних ефектів.

Елементи. В грі 6 елементів і всі вороги мають резісти та слабкості до якокось з них. По ходу гри ми отримуємо різні елементальні орби та можемо перемикатися між різними елементами. Щоб наносити норм дамаг доведеться постійно ними жонглювати.

Хоба, тепер ми маємо силу піску
Хоба, тепер ми маємо силу піску

Ще є десь 10 видів предметів для використання: від звичайних хілок до поушену на кріти. Тобто нудно не буде до самого кінця, в нас постійно відкривається щось новеньке. Наприкінці гри будемо тицяти всі кнопки на геймпаді, робити комби, перекатуватись та переключатись між всіма елементами одразу.

Боси і мінібоси

В грі 20+ босів і мінібосів і всі вони дуже різноманітні та по своєму складні. на високих складностях доведеться запам'ятовувати патерни, та добряче постаратись, щоб перемогти їх усіх.

Бійка з одним із босів

Кожен бос має унікальний мувсет, причому чим більше дамагу наносимо – тим більше мувів використовує бос. На 75/50/25 відсотках хп в кожного боса з'являється новий, ще більш смертоносніший рух.

Ще дуже приємно, що в грі майже нема gimmick-босів. Майже всіх нам доведеться перемагати своїм скілом, а не просто вирішити якийсь пазл і все.

Окремо варто відзначити мінібосів з сайдквестів. Хоч візуально це і реколори звичайних мобів, але вони набагато сильніші та зі своїми унікальними мувами, приколами та здібностями, що робить деяких з них прям дуже небезпечними.


Проблеми

А тепер до самого цікавого. ЩО НЕ ТАК З ГРОЮ?! І тут в нас є декілька цікавих аспектів.

Складність

Souldiers — цікавий приклад того, як обурити своїх гравців.

На релізі гра була НЕЙМОВІРНО складною, навіть на ізі складності. Кежули купували гру, охрінівали від лютою складності, писали негативні ревьюхи та пости. Тим не менш, в гри створилася дуже лояльна фанбаза з хардкорних гравців, що обожнювали Souldiers та захищали її.

Навіть токсичне болото завезли, в найкращіх традиціях
Навіть токсичне болото завезли, в найкращіх традиціях

Баги фіксилися, гра ставала ще краще... І тут розробники вирішили зробити максимально дивну річ – вони випустили патч, в якому СИЛЬНО ЗНИЗИЛИ СКЛАДНІСТЬ. Причому не просто знизили хп та дамаг ворогів на ізі, а додали купу нових сейвпоінтів, чекпоінтів, нові платформи для легшого платформінгу і т.д. І це торкнулося усіх рівнів складності.

І тепер вже хардкорні гравці, що так любили гру, розлютилися і почали закидати розробників хейтом та негативом. Тобто розробники відштовхнули кежульних гравців на старті, а потім ще й знищили всю лояльність своїх найвідданіших фанів.

Баги

Баги, баги, баги... На релізі багів було дійсно багацько, та в гри були деякі проблеми. Але патчі виходили, баги фіксилися, їх ставало все менше і менше.

Тим не менш, навіть на сьогодні маємо низку дуже неприємних багів та проблем. Наприклад, на свічі гра дуже довго завантажується. Лоадінг-тайми великі як на сайвах, так і при зміні локацій.

Все ще є невеличкі некритични баги то там то тут. Але вони є, гра не ідеально відшліфована.

Але найстрашніший баг – це сейв-коррапшн. Він став справжнім немезісом гравців, що грали на PlayStation. Невідомо, від чого він виникає, як і чому. Він може виникнути через 5 годин, а може тіки через 40. Просто в один момент ваш сейв не грузиться і все, досвідос, починай спочатку))))) Саме цей баг прямо обурив комьюніті (і дуже справедливо обурив), а фіксів розробники так і не викатили, хоча й обіцяли.

Отака сумна історія. І не дивлячись на це люди продовжують грати!!! Плачуть, матюкаться, хейтять розробників, але грають. Бо гра - дивовижна.
Отака сумна історія. І не дивлячись на це люди продовжують грати!!! Плачуть, матюкаться, хейтять розробників, але грають. Бо гра - дивовижна.

Щодо мого власного експірієнсу – чи то мені пощастило, чи то ріл вже все пофіксили. Але за 40 годин гри на PlayStation на одному сейвфайлі і десь за 10 на іншому в мене НІЧОГО НЕ ПРОПАЛО. Причому через блекаути часто відключали світло і гра закривалася не зовсім правильним чином, але нічого поганого не сталося.

Мені «пощастило» побачити буквально декілька мінорних багів. Один раз гра софтлокнулася після бійки з босом, але це коштувало мені лише 10 хвилин прогресу. Ще десь 2 рази були невеличкі візуальні баги, котрі швидко пропадали. А ще 1 раз гра глючила після попадання персонажу на шипи та продовжувала дамажити до смерті. Тобто 4-5 не дуже страшних багів за 50 годин. Але це МІЙ ПЕРСОНАЛЬНИЙ ДОСВІД, у вас може забагувати в 1000 разів більше, або ви не побачите жодного багу взагалі.

Зникнення розробників

Бонусом до всього вищесказаного десь у жовтні 2022 року розробники впали в сплячку. Вони перестали відповідати та писати пости в твітері, редіті та дискорді. Тупо зникли. Ніякого фідбеку, обічцянок патчів, пояснень, та хоч якоїсь надії.  

:)
:)

При цьому вони продовжують релізити патчі! Тіки 2 січня мені прийшов свіжий патч 1.00.10 на PlayStation (патчноутів ніде нема, але з високою вірогідністю це фікс проблеми з сейвами). Тобто складається дивна ситуація: вони наче щось роблять та намагаються випускати фікси, але в той же час повністю зникли з інфополя.


Вердикт

Якщо брати на PC – можна не переживати та грати в своє задоволення. Максимум зустрінете мінорні баги.  

Якщо на Свіч – грати можна, але готуйтесь до довгих завантажень.

Якщо на PS – можете втратити сейв на 40 годин (але це не точно, в мене нічого такого не трапилось).

Про Xbox не знаю, але там наче нема критичних проблем.

Тобто якщо вас не лякає можливість схопити баг, то ця гра подарує вам незабутні години геймплею, круту пригоду та суперовий екшен. Це буквально мастхев для будь якого фана метройдваній, після якого ви будете в захваті та захочете ще.

9/10, чекаю на другу частину.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.5KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Затишна та мила крамничка — огляд Sticky Business

    Sticky Business — гра, в яку можна спокійно грати, насолоджуючись створенням милих наліпок. Хоча суть гри у веденні бізнесу, вона не пропонує якихось великих челенджів, тому підійде для відпочинку ввечері після роботи.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Коди TapSwap

    У грі TapSwap додали щоденні коди, за які можна отримати 200 000 монет, що дозволить вам заробити більше після листингу їх коїна.

    Теми цього довгочиту:

    Tapswap

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Затишна та мила крамничка — огляд Sticky Business

    Sticky Business — гра, в яку можна спокійно грати, насолоджуючись створенням милих наліпок. Хоча суть гри у веденні бізнесу, вона не пропонує якихось великих челенджів, тому підійде для відпочинку ввечері після роботи.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Коди TapSwap

    У грі TapSwap додали щоденні коди, за які можна отримати 200 000 монет, що дозволить вам заробити більше після листингу їх коїна.

    Теми цього довгочиту:

    Tapswap