Союзники України отримали «конструктивні» сигнали від Китаю на переговорах у Джідді- Financial Times

Москву не запросили на форум, але Пекін налаштований на участь у майбутніх переговорах щодо пошуку вирішення війни.

За словами європейських чиновників, які привітали його «конструктивну» участь у форумі Саудівської Аравії, який виключив Москву, Китай дав сигнал про свою готовність брати участь у подальших міжнародних переговорах щодо врегулювання конфлікту в Україні. Переговори на вихідних у Джидді, в яких брали участь десятки країн і були зосереджені на мирному плані з 10 пунктів, запропонованому Києвом, завершилися в неділю без конкретних подій.

Але присутність Пекіна, який тижнями раніше відмовився брати участь у подібних переговорах у Копенгагені, була розцінена позитивно для Києва та стала центром заходу серед учасників.

Один європейський дипломат сказав, що Китай «здається конструктивним» і «прагне показати, що [він] не Росія». «Проста присутність Китаю свідчить про те, що Росія стає все більш і більш ізольованою», – сказав він. Вони додали, що Китай дав зрозуміти, що візьме участь у наступній такій зустрічі.

Інший європейський чиновник сказав, що Китай «брав активну участь і позитивно поставився до ідеї третьої зустрічі на цьому рівні». До вечора неділі Пекін ще не прокоментував зустріч. Десятки країн світу, включаючи Бразилію, Туреччину, Південну Африку та США, а також ЄС, відвідали форум, який проходив на рівні радників з національної безпеки.

Західні країни та Україна сподівалися, що ця зустріч допоможе ізолювати Росію та заручитися підтримкою України серед країн, що розвиваються , які ще не оголосили позицію щодо вторгнення. Дехто розглядає конфлікт як між НАТО під проводом США та Москвою.

Приймаюча Саудівська Аравія має тісні зв’язки з Китаєм, своїм головним торговим партнером, і намагається розширити свою дипломатичну присутність у всьому світі. Інший європейський дипломат сказав, що всі делегати отримали «широку загальну підтримку» того, що «повага до територіальної цілісності та суверенітету України має бути основою будь-якого мирного врегулювання». Учасники домовилися створити робочі групи за темами мирного плану президента України Володимира Зеленського з 10 пунктів, які включають глобальну продовольчу безпеку, ядерну безпеку, екологічну безпеку, гуманітарну допомогу та звільнення в’язнів.

Україна сподівається на міжнародний мирний саміт, який прийме її план. Один європейський чиновник заявив у суботу, що рішення про зустріч за участю глав держав ще не прийнято, але вона може відбутися до кінця року. У зверненні в суботу ввечері Зеленський посилався на конференцію в Джидді, зазначивши, що там «різні континенти, різні політичні підходи до глобальних справ, але всіх об’єднує пріоритет міжнародного права».

Глава офісу Зеленського Андрій Єрмак заявив у неділю, що переговори були позитивними. "У нас були дуже продуктивні консультації щодо принципів, на яких має бути побудований справедливий і міцний мир", - сказав він.

«Усі учасники продемонстрували відданість своїх країн принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету та недоторканності територіальної цілісності держав».

Джерело Financial Times

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • План Трампа - Politico

    Радники трампа передбачають «радикальну переорієнтацію», у якій вашингтон відійде на другий план щодо європи і укладе угоду з путіним щодо україни.

    Теми цього довгочиту:

    Трамп
  • Китай та Росія змагаються за вплив м'якої сили в Центральній Азії - Daryo

    Центральна Азія завжди була бажаним регіоном, її стратегічне значення сягає Великого Шовкового шляху, який з'єднував Схід і Захід, забезпечуючи обмін матеріальними і культурними скарбами.

    Теми цього довгочиту:

    Китай
  • Ізраїль та Китай шукають нове порозуміння на тлі розбіжностей через війну в Газі - Al Monitor

    Оскільки Ізраїль і Китай орієнтуються в умовах змінюючих геополітичних реалій та зростаючих розбіжностей щодо Гази, обом країнам необхідно постійно переоцінювати межі свого партнерства, балансуючи між конфронтацією та співпрацею.

    Теми цього довгочиту:

    Ізраїль

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається