Турецька опозиція сподівається на струс на місцевих виборах

Istanbul mayor Ekrem Imamoglu campaigns for local elections in Turkey

Партія добра, яка колись була надією ворогів Реджепа Таїпа Ердогана, згасла


Справи у Партії добра (турецькою - "ійі") йдуть не дуже добре. Два роки тому, вийшовши зі складу головного націоналістичного блоку Туреччини, партія була на підйомі, отримавши майже 20% голосів виборців. Здавалося, що опозиційний альянс, до якого вона приєдналася, готовий дати бій Реджепу Таїпу Ердогану, президенту Туреччини, та його правлячій коаліції. Але напередодні місцевих виборів, призначених на 31 березня, "Добро" програє. Підтримка партії знизилася до однозначних цифр. Після невтішного результату на минулорічних загальних виборах її альянс з Республіканською народною партією (РНП) розпався. Високопоставлені партійні чиновники та законодавці масово покидають "Добро".

Місцеві вибори мерів і міських рад майже неминуче призведуть до того, що партія "Справедливість і розвиток" (ПСР) пана Ердогана отримає перемогу в більшості регіонів країни. Але в Стамбулі, двигуні турецької економіки вартістю $1 трлн, боротьба може йти до останнього. Ані ПСР, ані Партія рівності та демократії народів (Дем), головний курдський блок країни, не мають шансів на перемогу в місті. Але кілька відсотків, які обов'язково отримають їхні кандидати, можуть коштувати Екрему Імамоглу, чинному меру, перемоги на виборах. Пан Імамоглу, представник РНП, лідирує в більшості опитувань, але не набагато.

На папері кандидатом від ПСР у Стамбулі є Мурат Курум, колишній міністр міського господарства. Але людиною, яка керує кампанією Ака, є пан Ердоган. Турецький лідер виріс у Стамбулі, був його мером у 1990-х роках і продовжував керувати містом через своїх довірених осіб навіть після того, як став прем'єр-міністром, а потім президентом. Його смуга закінчилася у 2019 році, коли пан Імамоглу, підтриманий коаліцією секуляристів РНП, націоналістів від партії добра та курдських виборців, переміг кандидата від ПСР.

Тепер турецький лідер сповнений рішучості повернути контроль над містом і його бюджетом у 16 мільярдів доларів. Єдине, що стоїть на його шляху - це економіка. Незважаючи на підвищення відсоткових ставок на понад 40 відсоткових пунктів з літа минулого року, коли виборці дали йому ще п'ять років при владі, падіння споживчих цін, яке пан Ердоган сподівався побачити перед місцевими виборами, поки що не відбулося. Річна інфляція нещодавно перевищила 67%. Тим часом резерви центрального банку знову вичерпуються, що посилює підозри, що банк відновив продаж доларів для підтримки ліри. За традицією передвиборчого сезону, кав'ярні в Туреччині сповнені розмов про те, до якого мінімуму впаде ліра, коли закінчиться голосування.

Питання місцевих виборів в Туреччині стосуються зливової каналізації, автобусного сполучення та меценатських мереж так само, як і національної політики. Для пана Імамоглу другий термін на посаді мера став би сходинкою до того, щоб очолити РНП, яка потерпає від боротьби між фракціями, лояльними до її нового лідера Озгура Озела та колишнього, Кемаля Кілічдароглу. Пан Імамоглу може балотуватися на посаду президента у 2028 році.

Голосування також може змінити пенсійні плани пана Ердогана. Нещодавно він оголосив, що його нинішній термін буде останнім, що дало привід для спекуляцій щодо наступного лідера ПСР. Головними кандидатами, схоже, є Хакан Фідан, міністр закордонних справ і колишній керівник розвідки, і Сельчук Байрактар, зять пана Ердогана і обличчя турецької програми з використання безпілотників. Але пан Ердоган, який менше двох років тому поклявся, що не підвищуватиме відсоткові ставки, поки перебуває при владі, не є людиною слова. Перемога в Стамбулі може надихнути його на реалізацію свого останнього улюбленого проекту - нової конституції, яка, ймовірно, покликана гарантувати йому ще один термін.

Вибори також можуть вирішити долю “Добра”. Партія перебуває у штопорному стані з весни 2023 року, коли її лідер Мерал Аксьонер публічно відмовилася підтримати пана Кілічароглу на президентських виборах, а через кілька днів змінила курс. Коли пан Кілічдароглу програв, він та партія Добра вийшли з опозиційного альянсу і відмовилися підтримувати кандидатів від РНП на місцевих виборах. На той час багато виборців втратили уявлення про те, за що виступає партія.

Поки пані Аксьонер керує, кажуть її соратники, "Добро" продовжуватиме протистояти пану Ердогану. Але слабкий результат на виборах 31 березня може підготувати ґрунт для боротьби за лідерство, розколу або і того, і іншого. Деякі політики “Добра” залишаються близькими до Партії націоналістичного руху (ПНД), з якої походить “Добро” і яка є частиною правлячого альянсу пана Ердогана. "Ці люди можуть легко потиснути руку Ердогану”, - каже інсайдер Добра. "Вони прагнуть не народної підтримки, а влади". Незабаром вони можуть вирішити втекти з корабля.

Опозиція стикається з ширшою проблемою. "Багато виборців переконані, що вони не можуть перемогти на виборах", - каже Седа Деміралп, науковець. Перемога пана Імамоглу може надати їм нових сил. Але дехто в Туреччині вважає, що для того, щоб кинути виклик пану Ердогану або його наступнику, потрібен більш ґрунтовний струс. "Опозиція потребує реструктуризації", - каже Білге Йилмаз, старший член партії "Добра". Багато опонентів пана Ердогана більше стурбовані пошуком ренти на місцевому рівні, ніж перемогою на виборах на національному, скаржиться він. "Всі повинні піти".

Першоджерело: The Economist “Turkey’s opposition hopes for a shake-up in local elections”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається