США стикаються з перешкодами у збільшенні поставок боєприпасів для допомоги Україні у війні.

Financial Time(Felicia Schwartz, Christopher Miller)

Контрнаступ виявив зростаючу потребу у 155-мм артилерійських снарядах.

Адміністрація Байдена прагне збільшити обсяги поставок найважливіших боєприпасів для України, щоб підтримати контрнаступ проти російських окупаційних військ.

Зусилля щодо зброї зосереджені на постачанні більшої кількості снарядів калібру 155 мм, які використовуються в гаубицях, що Україна розгортає вздовж лінії фронту [видання для чогось зазначає, що це слова офіційних осіб, нібито ставлячи це під сумнів]. Сюди включено постачання від союзників у короткостроковій перспективі та плани нарощувати виробництво в США протягом наступних двох років.

«Я особисто сиджу в своєму офісі щоранку і витрачаю 30 хвилин на боєприпаси калібру 155 [мм]», — сказав радник США з національної безпеки Джейк Салліван минулого місяця на форумі з безпеки в Аспені.

Офіційні особи заявили, що адміністрація Байдена місяцями усвідомлювала, що висока інтенсивність використання боєприпасів в Україні почне обмежувати запаси, і посилила зусилля, щоб доставити снаряди на лінію фронту, оскільки війна вступила у вирішальну фазу. Європейські поставки також затримуються, і Financial Times минулого тижня повідомила, що Україна почала обстріл снарядами РСЗВ, які виготовлені в Північній Кореї.

«Ми активно працюємо щоб якомога швидше побудувати виробничі лінії для 155[мм]», — сказав Салліван — «Ми не хочемо втрачати жодного дня, і немає жодного інструменту, повноваження чи долара, які ми збираємося залишити без уваги, щоб не мати змоги це зробити».

За словами офіційних осіб, США вже уклали угоди з Болгарією та Південною Кореєю щодо постачання снарядів в Україну. Окремо ведуться переговори з Японією про те саме.

Але результат зусиль армії США щодо збільшення щомісячного випуску 155мм боєприпасів до 90 000 буде досягнуто планово до 2025 року. Це підкреслює проблему пришвидшення виробництва, особливо коли США раніше не були зосереджені на цьому.

«До [війни в] України переважна більшість армій зосереджувалась на виробництві нових танкових боєприпасів», — сказав бригадний генерал у відставці Гай Волш, виконавчий віце-президент Національної оборонної промислової асоціації.

За останні 10 років Пентагон попросив придбати лише близько 790 000 155-мм снарядів [79 тисяч на рік, на противагу 90 тисяч на місяць], в основному для використання під час навчань. Це свідчить про те, що США вже дали Україні більше, ніж закупили 155-мм снарядів за останнє десятиліття, згідно зі звітом аналітичного центру [Нової Американської Безпеки] New American Security у Вашингтоні.

Рішення США скоротити свою оборонно-промислову базу після холодної війни ускладнило можливості для нарощування виробництва.

«Ми не передбачали і не готувалися до тривалої війни, і мали обмежено ефективну промислову базу», — сказав Марк Кансіан, старший радник Вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Спрямування США та їх союзників щодо боєприпасів відбуваються в той момент, коли Україна посилює свій контрнаступ на півдні та сході країни. У четвер і п’ятницю Київ заявив, що відбив Старомайорське, село на південному сході Донецької області, яке перебувало під російською окупацією з початку повномасштабного вторгнення.

В бойових діях на лінії фронту основою активності є саме артилерія, і обидві сторони випускають тисячі снарядів щодня

Брак американських поставок 155мм снарядів для підтримки поточного контрнаступу був вагомою причиною суперечливого рішення президента Джо Байдена дозволити поставки касетних боєприпасів в Україну.

Рішення «допомогло гарантувати, що Україна має необхідні їй боєприпаси і що вони не закінчаться», сказав один американський чиновник.

«Ми знаходимося на етапі, коли вони постачають Україну на прийнятному рівні і вони дали їм стільки, скільки могли, зберігаючи резерви, які важливо мати на випадок непередбаченої кризи», - сказала Стейсі Петтіджон, директор оборонної програми CNAS.

Лідери України постійно закликали західних союзників збільшити постачання зброї, від систем протиповітряної оборони до винищувачів, оскільки країна перебуває під тиском міжнародних партнерів про прискорення контрнаступу.

Володимир Зеленський, президент України, заявив минулого тижня, що наступ почався повільніше, ніж сподівалися, оскільки «у нас не вистачало боєприпасів і озброєння, а також недостатньо бригад, належним чином навчених цій зброї».

За словами полковника Мартіна О’Доннелла, речника армії США в Європі та Африці, США та їх міжнародні союзники наразі підготували 66 000 українських військових. США виділили понад 43 мільярди доларів на летальну зброю, включаючи 198 155-мм гаубиць, а також понад 2 мільйони снарядів до них.

«Україна добре підготовлена і добре навчена, щоб досягти успіху», — заявив минулого тижня міністр оборони США Ллойд Остін.

Але це не зменшило потреби в 155-мм снарядів. За даними американських чиновників, наразі Україна випускає до 8000 артилерійських снарядів на день, що набагато більше, ніж стріляли б США.

«Зі стабілізацією лінії фронту важливість артилерії зростає», — сказав Кансіан. «Несподіванкою було те, наскільки важливі звичайні артилерійські снаряди».

Зараз США також працюють над збільшенням поставок снарядів, маючи на меті виробляти до 90 000 снарядів на місяць до 2025 фінансового року, за даними армії США, у порівнянні з 24 000 зараз і 14 000 на місяць до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Однак виробництво відбувається в основному на чотирьох державних підприємствах в Пенсільванії, Теннессі, Вірджинії та Айові. У звіті CNAS ці зусилля описані як «процес економного виробництва з кількома вузькими місцями».

Армія США будує більше виробничих ліній, включаючи фінансування переобладнання підприємства в Онтаріо, Канада, і будівництво нової складальної лінії в Техасі. Представники армії заявили, що вони також можуть створити нові підприємства для завантаження, складання та пакування 155-мм снарядів в Арканзасі, Айові та Канзасі.

«Президент Байден заявив, що налаштований підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», — повідомила Рада національної безпеки США.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Спілка "УкрІнСерв"
Спілка "УкрІнСерв"@ukrinserv

Публікуємо всякі цікавинки

2.4KПрочитань
0Автори
17Читачі
На Друкарні з 25 липня

Більше від автора

  • Конфлікт щодо того, чи слід контролювати заморожені активи росії, — Financial Times.

    Переклад статті з FT, яка пояснює проблемність питання з конфіскацією заморожених російських активів. Чому США найгучніший голос конфіскації, а європейські держави проти? Чому банки зацікавленні у продовженні війни на десятиліття? Яку роль в цій дискусії грає Китай?

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • ЗМІ проти ЗСУ.

    Довго утримував свої рефлексії від публікації, але стає очевидним, що час настав. Одразу приготуйтесь до неприємних неструктурованих думок.

    Теми цього довгочиту:

    Змі

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається