Сучасна українська музика існує і українці вміють співати

Нещодавно на каналі "Хочу гратися - Перехочеш" вийшло відео на тему "Що НЕ ТАК з прослуховуванням 🇷🇺 музики?"

Не пояснюватиму довго й нудно, що з цим не так. Особисто для мене з російською музикою все не так. Причина: бо вона російська і заодно це музика країни, яка напала на мою.

Знаю, це дискримінація за етнічною ознакою. Але нічого страшного, переживуть. На нас вони кидають ракети й реально вбивають за те, що ми українці, а я лише не слухаю їх музику, бо вона їхня, російська. Трошки інші рівні. Та й це наслідок того, що вони на нас напали і це спричинило мою тотальну відмову від всього російського.

Так ось. Щодо української музики.

Під тим відео про те, що росіяни досі отримують гроші за прослуховування їх музики чи перегляду відео, був один коментар. Поліна виставила цей коментар у своєму твіттері.

Той коментар. Взято з твіттеру Поліна і дрочілки

Мене геть не дивує такий коментар. Пояснюю чому. Русифікація зробила все, щоб українці цуралися і зневажали своє. А ще були залежні від російського. Для таких унікумів, як коментатор на скриншоті, не існує музики з інших країн. Все впирається в два світи: той, де я живу і той, який суне мені під ніс все своє музло. Весь свій контент. І вони не бачать і не побачать українську музику, бо їм треба впихати під ніс. Їх потрібно оточувати всім українським, щоб не було потреби заглядати в інше місце.

Нас приблизно 40 млн і всі не можуть бути свідомими, шукати ту українську музику в глибинних надрах інтернету. Люди різні і деяким треба пхати під ніс. Щоб воно з хати вийшло і його встрічала українська музика зразу на порозі. З яскравим, червоним бантом.

І тут мало би працювати Міністерство культури, але на жаль, останні 30 рочків воно сере й маже.

Бо коли вельмишановний міністр культури заявив, що на новорічному концерті була нова українська музика, то в мене виникло до нього питання: він в очі і вуха довбеться?

Бо по факту: нової української музики там не було. Натомість там була одна й та сама естрада. А саме в цей період зустрічі Нового року можна було впихнути під ніс ту саму українську музику!

Перепрошую, але особисто мені та естрада приїлася й це точно не нова українська музика.

Де нова українська музика на радіо? Де нова українська музика на різних телевізійних заходах? Чому в ранкових шоу не виступають нові українські артисти? Чому їх не запрошують на інтерв'ю? Чому їх єдиний майданчик це тік-ток, ютуб, спотіфай й тд? Чому нова українська музика виїжджає власними силами й без підтримки держави, яка, навпаки, вставляє палиці в колеса?

Згадуємо про те, як заборонили виїзд гурту 1914 через те, що якісь проблеми з документами. Одним словом, Мінкульт постарався зробити все, щоб навіть по чесному і зі всіма документами артисти не змогли виїхати, заробити гроші для ЗСУ і повернутися. Вони підтвердили свою доброчинність, але Мінкульту такі деталі до одного місця. Карати тих, хто виїхав і не повернувся - ми не будемо. Карати тих, хто все чесно робить - отут ми перші🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️

До речі, ніколи про цей гурт не знала, а вони виступають за кордоном і доволі відомі. Тепер я їх знаю. І тепер знаю, що мені може подобатися жанр блекенед-дез-метал. Не все, але вони мене вразили🫰

Так, знаю, що в нас є певні музичні фестивалі, але підозрюю, що потрібно пройти сім кіл пекла, щоб туди потрапити.

І це триває не лише при нинішній владі. Це взагалі триває з дня Незалежності України. Ми самі топимо і не підтримуємо своє. Натомість росія пахала щодо музики й має що впихнути кожному під ніс. Так, вони задавлювали нас. Так, вони пропихали своє до нас. Але! Люди добрі, мені складно ігнорувати те, що наша влада й люди багато років не сприяли розвитку та поширенню української музики. Я теж сюди відношусь.

Мовчки жерли запропоноване росією замість формувати свій простір. Це провтик нашого суспільства. Це наслідки багатостолітньої русифікації, яка продовжувалася навіть в роки Незалежності України.

Страшно подумати, наскільки глибоко і сильно травмоване наше суспільство. Наскільки нас зруйнувала росія, що ми прогнулися в певних аспектах.

Я слухала російську музику й почала від неї відмовлятися десь за півроку-рік до 24.02.22. На жаль, моя психіка в плані музики зруйнована і я вже ніколи не забуду тих російських пісень. Щось роблю й на тобі! Починає тарабанити в голові певна російська пісня й хочеться головою об стінку шандарахнутися.

“АААААААААААААААААААА!!!” 😭😭😭

В такі моменти починаю згадувати будь-яку українську музику. Або Брітні Спірс.

"But mama I'm in love with a criminalAnd this type of love isn't rational, it's physical..."

Так ось, єдине, що я можу зробити: не просувати й не передавати свої знання про російську музику майбутньому поколінню. Що я ще можу зробити?

Підтримувати українську музику🫰

Прослуховуванням, коментарем та вподобайкою. В мене нема грошей на щомісячну підписку в музичному застосунку, але я і з рекламою можу послухати. І ви теж можете, якщо не маєте фінансової можливості. Головне не піратити у всяких телеграмах, шмелеграмах і драмах.

Краще на офіційних платформах, щоб капала хоч мінімальна копієчка нашим сонечкам за їх творчість. За їх вклад в скарбницю культурної спадщини України. Бо те, що створюється сьогодні - в майбутньому стане минулим☝️


А тепер спробую узагальнити всю ту кашу. Так ось, вельмишановне панство, українська музика існує й наші артисти вміють співати. Українська музика прекрасна. Десь має недоліки. Не заперечуватиму 🤷‍♀️

Вся проблема української музики полягає в тому, що нема підтримки й вкладу від держави. Я розумію, що нині державна казна тримається на соплях. Але перед повномаштабним вторгненням там щось було й з цим можна було працювати.

Мені колись написали, що артист сам має шукати свого слухача.

Хм, сонечко моє барвисте, але що в нас зроблено для того, щоб артист міг знайти свого слухача? 🫣

Лише певні організації, певні блогери, певні люди можуть їх просунути далі. Як далеко на цьому заїдеш? Один тік-ток не вивезе. Необхідно, щоб і в самій країні сприяли поширенню української музики.

Але поки Мінкульт сере й маже, як й останні 30 років, то я можу запропонувати тих, кого слухаю й тих, хто гідний, щоб про них знали більше людей. Насправді їх в моєму плейлисті безліч, але мені впадло робити плейлист доступним для всіх😅

Тому запрошую до прослуховування, але попереджаю: це нормально, якщо вам така музика не подобається і це нормально, що мені така подобається. В кожного свій музичний смак. Описати кожну пісню мені складно, бо я в жанрах не мастак. Сподобалося, та й слухаю🫰

Oi FUSK & Paat - Логос

Nikow - Філофобія

квіткіс - Танців не буде

MI MI MARI - Не зупиняй ходи

Serega Soul - Істерика в ванній

Ostrovskyi - Шаленію

Mamay - Не варті

Шершень - Ти і я

Schmalgauzen - Портрет

BudeTak - Манія

нестор - аметист

Схожа і Марний - Ти так далеко

W. Y. - Кольорові сни

діти інженерів - В моїй сім'ї нормально бути ірраціональним

Typeled - Жнива

Ницо потворно - Піф паф файє

Очеретяний кіт - Сум кота

Mara - Teren

the feels - shame

Pur:Pur - Співай

Гадаю, що цього вдосталь.

Мені щодня пропонує всяку українську музику. І я впевнена, якщо слухати саме українську музику, то з часом YouTube Music самостійно пропонуватиме її вам. Якщо слухати польську, то й її пропонуватиме. Якщо німецьку, то й німецьку. Корейську - корейську.

Світ безмежний і в ньому безліч музики. Але по можливості намагайтеся шукати українську музику самостійно, бо ще не скоро вона запанує на всіх рівнях і серед всіх верств населення України 🫶

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Добривечір в хату!
Добривечір в хату!@Dobryvechir_v_khatu

95Прочитань
4Автори
3Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Вам також сподобається

  • ‘Last Christmas‘: історія створення хіта зсередини

    Почати тиждень пропоную з перекладу матеріалу Рейчел Ароесті для The Guardian. Рейчел пише про те, як всесвітньо відомий різдвяний хіт увібрав в себе як талант, так і особливості характеру його автора - Джорджа Майкла.

    Теми цього довгочиту:

    Різдво
  • Концепція альбому Three Cheers for Sweet revenge

    Якось вже мав спробу розповісти про концепцію «Three Cheers for Sweet revenge», але не дуже вдалу, правду кажучи. Тому є сенс повернутись до цього альбому і розповісти всю історію з початку. Чи з кінця?

    Теми цього довгочиту:

    My Chemical Romance

Коментарі (2)

На ютубі, спотіфаї та епл м'юзік є чудові добірки української музики різних жанрів - ВТУМ (велика таблиця української музики). Купа жанрів і купа виконавців, що треба 👌

Вам також сподобається

  • ‘Last Christmas‘: історія створення хіта зсередини

    Почати тиждень пропоную з перекладу матеріалу Рейчел Ароесті для The Guardian. Рейчел пише про те, як всесвітньо відомий різдвяний хіт увібрав в себе як талант, так і особливості характеру його автора - Джорджа Майкла.

    Теми цього довгочиту:

    Різдво
  • Концепція альбому Three Cheers for Sweet revenge

    Якось вже мав спробу розповісти про концепцію «Three Cheers for Sweet revenge», але не дуже вдалу, правду кажучи. Тому є сенс повернутись до цього альбому і розповісти всю історію з початку. Чи з кінця?

    Теми цього довгочиту:

    My Chemical Romance