Світ став глобальним

Vlady (Władek🏴) Ostroukhov для НГО “Просвіта“

Десь у світі палають книги - і це наша з тобою проблема

Світ став глобальним. І сьогодні безучасність і байдужість – смертні гріхи. Нам більше не закритися в кордонах маленького світу нашої національної держави. Те, що відбувається на протилежному боці земної кулі - наша з тобою проблема. І що скоріше розуміння цього факту стане таким самим глобальним, як і наші проблеми, тим більші будуть шанси людства не скотитися в безодню хаосу.


Тобі може здаватися, що проблеми країн Африки чи Латинської Америки тебе не стосуються. Весь цей текст покликаний змінити твою думку про це. І я почну з нас самих - з України. З 2014 йде Війна, 8 років до повномасштабного вторгнення люди в трьох областях стикалися з жахами, які переважна більшість населення відчула тільки нещодавна. А тепер зупинімося на хвилинку.

Скажи, чи турбувало тебе те, що відбувається десь там на сході країни? Чи це відчувалося як твоя особиста проблема?

Українське суспільство, на жаль, було у своїй більшості байдужим. Воно, а відповідно і ми з тобою, не піднімали галасу через продаж авіаційних двигунів й іншої військової продукції до російської федерації. Вони були головним замовником нашого військового експорту. А ми забули про війну, сконцентрувалися на проблемах свого маленького столичного світу. І продавали зброю своєму катові. Дивлячись на те, якими байдужими були і лишаються люди (себто, ми) до проблем тих, хто дивом втік з пекла окупації, починаєш зовсім по іншому дивитися на окремих європейців, які не хочуть витрачати свої податки на нас з тобою. Але ти і я розуміємо, що якщо цього не зробити, зрештою пекло накриє і їх. Безтурботних європейців у їхніх вежах зі слонової кістки.

Світ сповнений проблем. І кожна з них - моя і твоя проблема. Так само як наші з тобою проблеми: окупація і вбивства, російські теракти і покалічені долі - проблеми кожного на цій планеті. Останнє літо стало найгарячішим за весь час досліджень. Екстремальні температури впливали на врожаї, запаси води і вилов риби. Менш стабільні країни глобального півдня це колихнуло. І от ми маємо декілька військових переворотів: Судан, Сьєрра-Леоне і Нігерія. Усі тільки за цей рік. До цих процесів зокрема побічно дотичний Вагнер і російські спецслужби. Перевороти разом із стихійними лихами (наприклад, землетруси в Марокко, Сирії і Турції) збільшують потік біженців і мігрантів. Італія активно впроваджує заходи, щоб контролювати положення нелегалів на своїй території. Європейська політика стає дедалі менш демократичною. Тут і там зростає вплив популістів. У Іспанії праві популісти з VOX, які отримали багато голосів на останніх виборах активно протидіють забезпеченню прав жінок. У Словаччині на парламентських виборах перемогу здобула проросійська партія, набравши майже чверть голосів. Існує неабияка вірогідність отримати другого Орбана на посаді прем'єра. І хоча це навряд суттєво вплине на нашу з вами війну проти Росії, приєднання до ЄС і НАТО може стати більш віддаленим. Сама війна має шанси бути набагато довшою, ніж того хоче будь-хто з нас. Неможливість проводити посівну в безмежних чорноземах півдня, нестача води через руйнування каховської ГЕС разом із частковою блокадою Чорного моря ускладнює ситуацію продовольчої безпеки. Це збільшує шанси криз на Близькому Сході і в Африці. Коло замикається. Кожен процес прискорює інші. І може здатися, що ми всі сидимо в потязі, що в нього відмовили гальма, і нам лишається тільки спостерігати за прискоренням.

Цей текст було написано до 7 жовтня і він відповідно не посилаються на палестинсько-ізраїльську війну. Але те, що на превеликий жаль зараз відбувається, тільки підкреслює вищенаписане.

Можливо, ми справді безпорадні і не зможемо зупинити клятий потяг. Але слід ламати об коліно внутрішню безпорадність. Ми здатні впливати на те, що буде з людством. Ми здатні боротися з несправедливістю, яку зустрічаємо щодня в університетах і на роботі. Проста і банальна фраза: ти, прекрасна читачко, і ти, прекрасний читачу, ви маєте силу підтримувати друзів і близьких. Для декого ви дуже важливі, тож згадайте про дорогих вам людей і заради них і нашого спільного майбутнього, робіть і перемагайте. Вірте в людей і вірте людям, бо ніхто крім нас не зможе змінити світ.

Слідкуйте за проблемами в світі, галасуйте, коли бачите несправедливість в Ірані чи Гонконзі. Людям в світі потрібна наша допомога, а нам - їхня. Наші проблеми спільні: від політичної нестабільності до проблем навколишнього середовища. Всі проблеми спільні, так само як спільна для всіх нас ця планета.

/⁠ᐠ⁠。⁠ꞈ⁠。⁠ᐟ⁠\

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ГО "ProSvita"
ГО "ProSvita"@prosvita

(Просвітницька організація)

1.1KПрочитань
3Автори
43Читачі
На Друкарні з 12 липня

Більше від автора

  • Як з'явився місяць гордості?

    То звідки взявся місяць гордості? Невже люди почали «просто так» виходити на вулиці щороку? У яких правах вони були обмежені, що стало так потрібно показатись?

    Теми цього довгочиту:

    Лґбт
  • Чому приватна медицина краще за державну?

    Існує певний суспільний договір: ви вдаєте, що ви нам платите, ми вдаємо, що вас лікуємо. Так працює вся державна медицина, яка спонсорується за рахунок платників податків. То чи треба скасувати державне регулювання медицини?

    Теми цього довгочиту:

    Медицина
  • Що таке лібералізм?

    Лібералізм - слово, яке ЗАВЖДИ чуєш у будь-якій політичній дискусії . Те, що нааааачебто здається очевидним, але в сучасному світі втрачає свій сенс. Здається, лібералізм - це щось нереальне, те, що вже немає ніякої цінності, а є просто словом задля приваблення мас.

    Теми цього довгочиту:

    Політика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається