Тайвань готує населення до китайського вторгнення. Однак справи кепські

Автор: The Washington Post

В уявній блокаді "Нульового дня", тайванської телевізійної драми, яка вийде на екрани наступного року, але вже викликає ажіотаж, китайські військові оточили Тайвань, відрізавши його від світу і зануривши острівну демократію з 23-мільйонним населенням у кризу.

У 17-хвилинному трейлері, опублікованому минулого тижня, громадськість реагує на китайську блокаду сумішшю жаху і покори. Молоді пари їдуть на велосипедах повз танкові колони порожніми вулицями. Злочинні банди сіють хаос від імені Пекіна та його територіальних претензій на Тайвань.

Тайванці не повинні воювати і все одно не змогли б перемогти, каже впливова особа у серіалі своїм підписникам. "Тим, хто хоче, щоб ми вийшли на поле бою, насправді байдуже до наших страждань", - каже вона.

Можливо, це вигадка, але похмура оцінка готовності Тайваню до боротьби в серіалі зачіпає дуже реальну проблему, з якою зіткнувся президент Лай Чін-те, який вступив на посаду в травні і якого Пекін вважає небезпечним сепаратистом.

Загроза з боку Пекіна посилилася після того, як китайський лідер Сі Цзіньпін оголосив "возз'єднання" Китаю з Тайванем неминучим. Він підкреслив свою готовність застосувати силу для досягнення цієї мети, відправивши все більшу кількість військових літаків і кораблів для промацування оборонних спроможностей острова.

Уряд Тайваню намагається покращити свою оборону, продовжуючи обов'язкову військову службу і переглядаючи постійну підготовку резервістів в рамках більш широких змін в оборонній стратегії, покликаних змусити Сі двічі подумати, перш ніж ризикувати і застосовувати силу.

Президент Тайваню Лай Чінте інспектує військові навчання "Хан Куан" на військово-повітряній базі Хуалянь 23 липня.

Але молоді тайванці не відповідають на цей заклик, а міністр оборони Веллінгтон Ку нещодавно визнав, що брак обладнання та інструкторів сповільнює спроби професіоналізації підготовки резервістів.

"Я повинен чесно сказати, що нам потрібно швидко посилити [підготовку], оскільки є ще багато можливостей для вдосконалення", - сказав він законодавчому органу в червні.

Тайбей хоче створити професійні резервні сили для підтримки 155 000 солдатів, які перебувають на дійсній службі. Всі тайванські чоловіки, народжені в 2005 році або пізніше, зараз зобов'язані записатися на річну службу, в той час як близько 2 мільйонів колишніх солдатів повинні проходити перепідготовку кожні два роки.

Але чиновники визнали, що відстають від графіка з планами навчити резервістів і призовників, як доповнити фронтові війська в разі війни. Цього року лише 6 відсотків призовників - 6936 осіб - взяли участь у нещодавно запровадженій 12-місячній програмі. Більшість відклали військову службу, щоб спочатку вступити до університету, а це означає, що призов 2005 року народження не буде повністю підготовлений до 2027 року.

Ті, хто проходить військову службу цього року, не проходять заплановану підготовку. За словами офіцера Міністерства оборони, обрана група однорічних призовників повинна була навчитися користуватися дронами, протитанковими ракетами Kestrel і ракетами класу "земля-повітря" Stinger, але цього року не вистачило учасників, щоб розпочати підготовку.

Повільний прогрес Тайваню в посиленні підготовки викликає занепокоєння військових експертів як у Вашингтоні, так і в Тайбеї, які закликають владу діяти швидше, щоб стримати Сі і запобігти війні.

"Останнє, чого хоче Тайвань, - це щоб Сі Цзіньпін, як ключова особа, що приймає рішення в Китаї, і Сполучені Штати, як ключовий союзник Тайваню, сумнівалися в зобов'язаннях Тайваню щодо власної оборони", - сказав Метт Поттінгер, який був заступником радника з національної безпеки США в адміністрації Трампа, а зараз є запрошеним науковим співробітником Інституту Гувера.

За словами Поттінгера, для цього Тайваню потрібна політична воля і далекоглядність, щоб присвятити деяких зі своїх кращих військових офіцерів набору і навчанню.

"Я дуже сподіваюся, що Тайвань піде на ці жертви", - сказав він.

Збройні сили Китаю, найбільша постійно діюча армія у світі, налічує 2 мільйони військовослужбовців і щороку призиває близько 400 000 призовників. Його оборонний бюджет у 230 мільярдів доларів у 2023 році був у 13 разів більшим, ніж у Тайваню, і його військові регулярно тренуються, щоб захопити острів раптовим нищівним штурмом.

За домовленностями Сполучені Штати зобов'язані допомагати Тайваню зміцнювати власну оборону, в тому числі шляхом продажу зброї, але вони формально не зобов'язані втручатися проти китайського нападу - політика, відома як "стратегічна невизначеність".

У той час як президент Байден неодноразово заявляв, що відправить американських військових на захист Тайваню, Трамп не давав таких обіцянок. Відповідаючи на запитання, що він буде робити в інтерв'ю минулого місяця, Трамп сказав, що Тайвань знаходиться "за 9 500 миль" і повинен платити за американську оборону.

Тайвань повинен бути "ментально готовим" до потенційної перемоги Трампа в листопаді - і до перевірки, яка прийде з цим, сказала Мей Фу-сін, директор Тайванського центру аналізу безпеки, дослідницького центру, що базується в Нью-Йорку.

"Якщо [Трампа] переоберуть, він, безумовно, вимагатиме від Тайваню значно збільшити власні витрати на оборону і бути більш проактивним у підготовці до війни", - сказала Мей.

Покращена підготовка - це ключовий спосіб для Тайваню показати, що він серйозно ставиться до військової готовності, кажуть аналітики. Але нові програми продовжують стикатися з нестачею фінансування, інструкторів і обладнання, що призводить до регулярних скарг від учасників на якість навчання, за словами резервістів, а також до офіційних заяв, що визнають невдачі.

"Це була марна трата часу", - сказав Вінсент Цао, 30-річний інструктор з підводного плавання, який провів більшу частину своїх п'яти днів навчання резервістів минулого тижня, сидячи без діла в аудиторії, де його навчали відставні солдати, які відкрито визнали, що вони не готові вести програму.

Тайванські чоловіки, які пройшли обов'язкову службу протягом останніх 12 років, теоретично повинні проходити перепідготовку кожного другого року, хоча на практиці багато хто з них відвідує збори набагато рідше. Лише п'ята частина резервістів, які пройшли перепідготовку минулого року, завершили нещодавно розширений двотижневий курс, а більшість - лише п'ять чи сім днів.

“Підготовка 2 мільйонів резервістів до "негайної бойової готовності" в якості другої лінії оборони дуже важлива для захисту Тайваню", - сказав Хан Ган-мін, колишній директор Тайванського офісу тотальної оборонної мобілізації, який здійснює нагляд за резервістами."Оскільки резервісти не є основною бойовою одиницею, нас завжди ставлять в останню чергу при розподілі бюджету", - сказав Хан.

Боротьба з "поразницьким" настроєм (тотальної зради)

Після вступу на посаду в травні Лай пообіцяв продовжити реформи свого попередника, які покращать боєготовність, і застеріг військових від "поразницького" настрою (зрадою), сказавши їм, що вони не можуть вважати, що "перша битва стане останньою битвою" в разі нападу Китаю.

Але нова адміністрація поки що не оголосила про серйозні зміни в підготовці, окрім скасування церемоніальних навчань з використанням багнетів і "гусячого кроку".

Лай також стикається з жорсткою протидією з боку дружнього Пекіну Гоміндану, який контролює законодавчу владу і звинувачує правлячу Демократичну прогресивну партію в спробі перетворити Тайвань на "порохову бочку".

Китай, який прагне дисредитувати Лая, стверджує, що він хоче перетворити простих людей на "гарматне м'ясо".

Але аналітики кажуть, що Тайвань повинен готуватися до нових реалій дедалі агресивнішого Китаю.

Військова стратегія Тайваню вже давно зосереджена на тому, щоб зупинити Китай до того, як його війська перетнуть 110-мильну протоку, яка їх розділяє, але все більше аналітиків з питань оборони в Тайбеї і Вашингтоні кажуть, що Тайвань повинен готуватися до найгіршого з можливих сценаріїв: затяжної битви на самому острові.

"Тайванські резервісти будуть мобілізовані там, де відбувається бій, і тоді, коли відбувається бій", - сказав Майкл Ханзекер, відставний морський піхотинець, який вивчає військову реформу в Університеті Джорджа Мейсона.

За словами людей, які нещодавно пройшли військову підготовку, острів явно не готовий до цього.

31-річна Коні Хсіє, яка раніше вже служила в армії і прослужила солдатом шість років, записалася на курси резервістів, як тільки минулого року жінкам дозволили вступати до них. У травні вона повернулася для проходження другого етапу.

За її словами, хоча були незначні покращення, військові рухаються надто повільно, щоб завоювати довіру громадськості і зробити підготовку чимось більшим, ніж формальність.

"Я навіть не знаю, що я маю робити на своїй посаді, якщо почнеться війна", - сказала в інтерв'ю Хсіє, яка зараз працює над отриманням ступеня магістра.

Зростаюче занепокоєння громадськості щодо конфлікту змусило багатьох жителів Тайваню замислитися над тим, що б вони робили у випадку "нульового дня" і як далеко можна допустити, щоб загроза вторгнення Китаю втручалася в повсякденне життя.

Опитування показують, що більшість тайванців підтримують рішення про подовження обов'язкової служби, але це не означає, що вони вважають навчання гарним використанням часу або державних коштів.

"У кожного є власне життя і сім'ї. Моїй дружині доведеться самій працювати і піклуватися про дитину, коли мене не буде вдома", - каже 30-річний працівник страхової компанії Сьєх Ю-сян, який пройшов 14-денний курс навчання на початку липня.Незважаючи на це, він підтримує плани уряду посилити підготовку резервістів. "Зі збільшенням загрози, - сказав Сьє, - неминуче виникає потреба в заходах для реагування".
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.2KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається