TECH WEEKLY: Погляд зсередини на значну аеродинамічну модернізацію Williams — друга частина на підході

Переклад Formula 1 DNA • 18 вересня, 18:20

Williams провела першу повну аеродинамічну модернізацію свого боліда FW46 2 гонки тому — в Зандворті, а друга частина цієї модернізації, як очікується, з'явиться в Сінгапурі через два тижні. Як сказав провідний пілот Williams, Алекс Албон:

«Перша частина стосується потужності, а друга — балансу».

Перше оновлення базується на абсолютно новому днищі, оптимізованому навколо перепрофільованого кузова, передньої частини боліда та впускного отвору радіатора. Верхня дуга безпеки також була перероблена, хоча ця частина модернізації в першу чергу спрямована на зменшення ваги.

Дійсно, майже всі попередні зміни, внесені в машину протягом сезону, були зроблені з метою зменшення ваги, оскільки на початку року вона значно перевищувала (як вважають, більш ніж на 10 кг) мінімальну допустиму вагу в 798 кг. Цей надлишок постійно зменшувався, і останні зміни привели до того, що головний технічний директор Пет Фрай описує перевищення краплею в морі. Попереднє зменшення ваги було досягнуте за рахунок полегшених версій компонентів тієї ж конструкції. Новий кузов є першою справжньою візуальною зміною — і вона досить значна.

Найочевиднішою зміною є те, що кузов навколо вхідного отвору радіатора тепер має вищий виступ, а не нижчий, як раніше. Винесення випуклого виступ над повітрозабірником, а не під, стало певним трендом серед команд 2024 року.

Ця ділянка кузова традиційно використовувалася для подачі повітря у вхідний отвір радіатора в найменш аеродинамічно несприятливий спосіб. Потік навколо нього значно змінюється зі швидкістю. Вище певної швидкості повітрозабірник не може прийняти весь потік повітря, що спрямовується до нього, і тому повітря буде розтікатися по боках.

Попередня губа під впускним отвором допомагала зробити процес максимально плавним, не тільки для того, щоб звести до мінімуму аеродинамічний опір, але й для того, щоб кузов міг створювати притискну силу. Зазвичай така конфігурація використовувалися разом з ʼводяними спускамиʼ — каналами між низом кожуху двигуна і боковими понтонами, які спрямовували вихлоп відповідним чином.

Старий кузов з низьким зрізом (вгорі) контрастує з кузовом з випуклістю, представленим в Зандворті (внизу)

Виступ, який можна побачити, зокрема, на Red Bull RB20 в його початкових характеристиках, здається, надає пріоритет створенню притискної сили в передній частині кузова, при цьому будь-яке розтікання спрямовується вниз. Нависання кузова у такий спосіб створить різницю тиску повітря — вищий рівень вгорі, нижчий — внизу. Коли повітря поспішає заповнити зону низького тиску, тому воно буде прикладати притискну силу до відкритих країв в передній частині днища.

Аеродинаміки часто розрізняють локальну та загальну притискну силу. Перша описує притискну силу, що створюється безпосередньо поверхнею в даній точці — в даному випадку переднім краєм днища. Друга стосується тих поверхонь, які спрямовують повітряний потік вниз за течією, створюючи там притискну силу. Між ними завжди існує баланс, оптимальна точка якого буде змінюватися в залежності від того, що відбувається в інших частинах боліда.

Покращені краї днища передбачають збільшення локального тиску ззаду, щоб компенсувати збільшення навантаження на передню частину днища, спричинене новими кузовними деталями навколо вхідного отвору радіатора. Стара версія показана вище в порівнянні з новою нижче.

Збільшення притискної сили в передній частині днища змістило б центр аеродинамічного тиску вперед, тобто ближче до передньої осі.

Розробляючи це покоління болідів з граунд-ефектом, команди виявили, що одним з ключових обмежень є досягнення достатньої притискної сили в передній частині машини на низьких швидкостях для забезпечення хорошого балансу. Перехід до кузова з випуклим виступом над повітрозабірником відповідав би спробам досягти цієї мети.

Хоча ми не бачимо деталей нового днища, логічно очікувати, що його геометрія буде переоптимізована, щоб відобразити збільшене навантаження спереду. Посилені вихрові генератори для тунельних повітрозабірників на кромці днища, розташовані далі ззаду, свідчать про збільшення локального навантаження і там, тому команда прагнула не лише до притискної сили спереду.

Зазвичай, коли команда досягає значного підвищення притискної сили, наступним кроком є оптимізація балансу. При більшому навантаженні необхідно підвищити ефективність деталей переднього і заднього антикрила, крил заднього гальмівного каналу і так далі. Очікується, що вони будуть включені в наступний етап модернізації.

Джерело: https://www.formula1.com/en/latest/article/tech-weekly-inside-williams-significant-aerodynamic-upgrade-with-a-second.2SL2uVKwD08epFNGYWzhHZ

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pro F1
Pro F1@f1_UA

Формула 1 Українською

300Прочитань
13Автори
10Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається