ТЕХНІЧНИЙ АНАЛІЗ: Чому в новому боліді Alpine A524 є більше, ніж здається на перший погляд

Марк Хьюз, F1.comFebruary 09, 2024

Хоча Alpine A524 зовні виглядає подібно до свого попередника минулого року, він є перепроєктованим від носа до хвоста, що за сподіваннями команди має значно підвищити їх конкурентоспроможність.

Основні візуальні відмінності - це перероблена геометрія задньої підвіски на штовхачах та переконфігурований пакет охолодження бічних понтонів, який дозволяє зробити глибші вирізи вздовж бічного понтона. Також була зроблена велика робота зі зменшення ваги шасі та досягнення кращого термічного управління гальмами для оптимізації продуктивності шин.

Хоча очікується, що силовий агрегат Renault все ще матиме невеликий дефіцит потужності порівняно з іншими, команда має плани щодо робочого циклу мотора, які за сподіваннями дозволять їм залишатися конкурентоспроможними.

Технічний директор Alpine Метт Гарман підсумував зміни наступним чином: "Ми повністю переробили шасі, ми маємо нову систему задньої підвіски, оптимізували передню підвіску та інтегрували нову систему відведення тепла, щоб надати нам більше можливостей для більш ефективної роботи на кожному Гран-прі.

"Крім того, ми провели багато роботи над нашою гальмівною системою, зокрема над термічним управлінням гальм, оскільки є продуктивність, яку можна витягнути, передаючи тепло через систему.

Посилене підрізання бічного понтона та зниження його центральної частини можна побачити у цьому порівнянні між болідами 2023 (зверху) та 2024 (знизу) років.
Посилене підрізання бічного понтона та зниження його центральної частини можна побачити у цьому порівнянні між болідами 2023 (зверху) та 2024 (знизу) років.

"Звичайно, днище є великим фактором різниці в продуктивності цих болідів, і ми обрали агресивний підхід до розвитку в цій області, щоб охопити багато різних концепцій і дійсно проявити себе. Ми також змінили переднє крило та ніс, щоб управляти потоком повітря на передній частині боліда.

"Впроваджуючи ці зміни, ми даємо собі набагато ширший спектр можливостей для додавання продуктивності протягом наступних двох сезонів, навіть якщо був певний компроміс у досягненні певних цілей, які ми довели до межі".

Перероблення шасі, включаючи заплановане зниження ваги, також дозволило зробити нову форму бічних понтонів та нову задню підвіску.

Деяка частина радіатора була переміщена вище - як це видно з дещо збільшеного повітрозабірника на кришці двигуна - але з коментарів Гармана про відведення тепла випливає, що самі радіатори зараз стали ефективніші.

Технологія капілярних радіаторів (використання різниці тисків для покращення потоку) значно покращилася за останні кілька сезонів і є ймовірним джерелом підвищеної ефективності.

Штовхач задньої підвіски був переміщений далі вперед і має вищу точку кріплення з внутрішнього кінця. Вважається, що внутрішні компоненти підвіски значно відрізняються від попередніх. Це має покращити послідовність балансу боліда на всіх етапах повороту.
Штовхач задньої підвіски був переміщений далі вперед і має вищу точку кріплення з внутрішнього кінця. Вважається, що внутрішні компоненти підвіски значно відрізняються від попередніх. Це має покращити послідовність балансу боліда на всіх етапах повороту.

Бічні понтони мають глибше підрізання спереду. Їхня центральна частина знижена. Що має покращити потік повітря, що рухається вниз по боках боліда до критично важливого отвору між задніми колесами та дифузором. Цей потік використовується для маніпулювання тиском за дифузором таким чином, що швидкість потоку під днищем збільшувалася, тим самим збільшуючи притискну силу.

Штовхач задньої підвіски був переміщений далі вперед і має вищу точку кріплення з внутрішнього кінця. Це збільшить важіль штовхача на внутрішніх важелях підвіски, що потенційно зробить хід довшим.

Це повинно краще вирішити конфлікти висоти дорожнього просвіту, притаманні цьому поколінню болідів. Чим більше ходу, тим менше компромісів потрібно для низького кліренсу, коли болід на швидкості тисне вниз на свою підвіску, і вищого кліренсу, який він має на низьких швидкостях.

Ще однією метою зміни геометрії є допомога в покращенні балансу боліда в поворотах, роблячи його більш послідовним на всіх етапах повороту.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pro F1
Pro F1@f1_UA

Формула 1 Українською

268Прочитань
11Автори
9Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • КОЛОНКА ГЮНТЕРА ШТАЙНЕРА: Чому я б підписав контракт з Берманом, і чому я мав піти з Haas раніше

    Привіт та ласкаво прошу до моєї першої колонки на F1.com. Я залишив посаду голови команди Haas, але ви ще не позбулись мене! Я все ще буду поруч у Формулі 1, працюючи над різними проектами, включаючи написання цих колонок протягом сезону.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Що пішло не так для Хемілтона на Гран-прі Саудівської Аравії

    Ferrari, яка нещодавно підписала контракт з гонщиком, якому буде 40 років на момент його переходу, щойно спостерігала за тим, як її 18-річний підопічний виконав чудову роботу за дуже короткий термін у кокпіті, який наступного року займе Льюїс Хемілтон.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Чи Red Bull злякав Ferrari в боротьбі за поул в Бахрейні?

    Хоча може здатися, що це було передбачувано, що Макс Ферстаппен та Red Bull відкриють новий сезон черговим поулом, насправді це, ймовірно, був втрачений Ferrari та Шарлем Леклером поул. Якби він зміг повторити свій час Q2 у Q3, Шарль випередив би Макса на 0.014 сек.

    Теми цього довгочиту:

    F1

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається