ТЕХНІЧНИЙ АНАЛІЗ: Як Haas VF-24 розвиває своє велике оновлення 2023 року

Марк Хьюз, F1.comFebruary 03, 2024

Haas VF-24, перший болід Формули-1 2024 року, який був представлений (принаймні у вигляді рендерів), здається, є прямим розвитком оновленого VF-23, представленого в Остіні минулого року.

Він слідує траєкторії розвитку того боліда з більш піднятими та опрацьованими передніми частинами бічних понтонів, які були загальною темою майже для всіх команд минулого сезону. Але вони рухаються далі, використовуючи можливість нового шасі для переміщення деяких радіаторних зон вище та навколо центральної лінії боліда, та також для переміщення донизу нижньої поперечини захисту від бічного удару.

Це дозволило здійснити глибше формування передньої частини бічних понтонів, ідея якого полягає в тому, щоб забезпечити більшу відокремленість між потоками повітря навколо входів радіатора та вздовж країв днища, а також підсилення вихору, коли потік повітря опускається вниз вздовж боків передньої частини бічного понтона до краю днища.

Чим сильніший цей вихор, тим більше допомоги краї днища можуть надати для покращення потоку повітря між заднім колесом і дифузором. Це, своєю чергою, змушує днище працювати інтенсивніше, збільшуючи притискну силу.

Haas представив оновлення свого боліда 2023 року на Гран-прі Сполучених Штатів
Haas представив оновлення свого боліда 2023 року на Гран-прі Сполучених Штатів

Переміщення радіаторної зони також помітно в збільшеному об'ємі повітрозабірника на кришці двигуна.

Ці зміни насправді досить схожі на ті, що зробила McLaren в Австрії минулого року, і Alfa Romeo, AlphaTauri та Alpine в Сінгапурі, відображаючи тенденції, встановлені Red Bull. Тепер Haas візуально виглядає актуально порівняно з болідами кінця сезону '23 і відійшов від оригінальних громіздких передніх частин бічних понтонів в стилі Ferrari.

Підвіска - яку постачає Ferrari разом з силовим агрегатом і коробкою передач - залишається з переднім тяговим та заднім важільним механізмом, що дає нам ранній натяк про те, що Ferrari також залишилися з цим компонуванням, на відміну від переднього важільного та заднього тягового механізму торішніх Red Bull і McLaren.

Оригінальний болід Haas 2023 року виглядав трохи інакше до свого першого великого оновлення пізніше того року
Оригінальний болід Haas 2023 року виглядав трохи інакше до свого першого великого оновлення пізніше того року

Керівник команди Аяо Комацу підсумовує новий болід так: "З точки зору фізичних змін, як всі знають, коли ми зробили оновлення в Остіні, це була концепція в напрямку розвитку цього року, але через фізичне обмеження захисної конструкції від бічних ударів та розташування радіаторів і охолодження, ми не могли реалізувати повноцінну концепцію VF-24. Я точно знав, куди ми повинні рухатися в цьому році, але всі побачили превью цьогорічної машини ще в Остіні".

Комацу закликає до стриманих очікувань від боліда, принаймні від його форми на початку сезону, "оскільки ми почали пізно, а потім зупинилися на два місяці, щоб зробити оновлення в Остіні. Це дійсно відвернуло ресурси, тому ми втратили там час, але команда знаходить хороші прирости в аеродинамічній трубі, тому це позитивно з точки зору характеристик, все йде в правильному напрямку.

"Пакет оновлень Остіна означає, що презентований болід VF-24 може бути не таким передовим, як міг би бути, але водночас ми маємо більшу впевненість у тому, що зараз виводимо на трасу. Ми всі реалістично ставимося до того, що наш болід у Бахрейні не обов'язково приверне увагу, але наша концентрація та увага спрямовані на роботу з VF-24, розуміння боліда, а потім визначення правильного шляху для його оновлення".

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pro F1
Pro F1@f1_UA

Формула 1 Українською

268Прочитань
11Автори
9Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • КОЛОНКА ГЮНТЕРА ШТАЙНЕРА: Чому я б підписав контракт з Берманом, і чому я мав піти з Haas раніше

    Привіт та ласкаво прошу до моєї першої колонки на F1.com. Я залишив посаду голови команди Haas, але ви ще не позбулись мене! Я все ще буду поруч у Формулі 1, працюючи над різними проектами, включаючи написання цих колонок протягом сезону.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Що пішло не так для Хемілтона на Гран-прі Саудівської Аравії

    Ferrari, яка нещодавно підписала контракт з гонщиком, якому буде 40 років на момент його переходу, щойно спостерігала за тим, як її 18-річний підопічний виконав чудову роботу за дуже короткий термін у кокпіті, який наступного року займе Льюїс Хемілтон.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Чи Red Bull злякав Ferrari в боротьбі за поул в Бахрейні?

    Хоча може здатися, що це було передбачувано, що Макс Ферстаппен та Red Bull відкриють новий сезон черговим поулом, насправді це, ймовірно, був втрачений Ferrari та Шарлем Леклером поул. Якби він зміг повторити свій час Q2 у Q3, Шарль випередив би Макса на 0.014 сек.

    Теми цього довгочиту:

    F1

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається