Техніки написання пригод (переклад)

Переклад статті Люка Гіринга Techniques to Write Adventures

Очевидно, що наведені нижче прийоми працюватимуть не для всіх, є неуніверсальними та дуже неповними.

Концепт

Це те, з чим я можу допомогти найменше, бо придумувати ідеї – справа дуже особиста. Гадаю, ви краще знаєте, що вам підходить. Для мене, це щось, що глибоко вкорінене в історії, географії, поезії та візуальних аспектах кіно.

Якщо у вас є ідея і ви не можете використати її прямо зараз, запишіть її. У випадку коли ви застрягли в процесі створення чогось, подібні записи фрагментів і фраз можуть стати золотою жилою.

Дам вам лише одну пораду щодо цього — використовуйте вашу нудьгу. Дайте собі час понудьгувати, бо саме тоді ви починаєте думати. Раніше я багато писав у потягах, адже що ще мені там робити?

Перемикання

Коли я застрягаю на чомусь, я припиняю друкувати й записую це від руки. Є щось у зміні того, як я пишу, що мені надзвичайно допомагає. Можливо реальні блокнот і ручка набагато менше відволікають увагу, ніж комп’ютер. Також я часто вимикаю Wi-Fi, коли ніяк не можу щось закінчити.

Безліч заголовків

Використовуйте план вашого тексту (тобто ваші заголовки), щоб побудувати його "скелет" - тоді всі інші пояснення та деталі стануть його "м'ясом". В "Спочатку карта" йдеться про схожий принцип, хоч і про власне карту, а не звичайний текст.

Markdown (прим. пер: легковісна мова розмітки тексту) може бути дуже зручним інструментом, адже він не перериває творчий процес і для того, щоб зробити заголовок, достатньо просто декілька раз надрукувати "#".

Я використовував цю техніку в тому числі при роботі над цією заміткою. 

!! деталі

Якщо ви не впевнені щодо певних подробиць (будь чого: імен, відносин, географії), просто напишіть "!!" і рухайтесь далі. Коли закінчите, шукайте "!!" у документі та заповніть пропуски. Багато з таких речей стануть очевидними під час роботи над рештою тексту.

Перечитавши це, я хотів додати кілька слів, коли побачив "!!" — ви також швидко запам’ятаєте, що ця позначка означає «не закінчено».

Підходи:

Ось кілька підходів для розробки пригоди. Використовуйте ті, що вважаєте за потрібне.

КОПАННЯ В УЯВІ

Якщо у вас є чітке відчуття атмосфери та настрою для якогось фізичного простору, ви можете просто закрити очі та уявити, що там знаходитесь. Це працює для підлаштування потрібного настрою, додавання відповідних речей для його підтримки, а також це допоможе з'ясувати, що ще там можна знайти. Я вважаю це особливо корисним для підземель — переходячи від кімнати до кімнати, їх вміст сам починає уявлятись.

СПОЧАТКУ КАРТА

Я часто першочергово займаюсь картою потрібного простору. Я можу вносити до неї зміни, але вона виступає як основа, на якій можна побудувати все інше.

ПЕРЛИНА

Візьміть єдину (або найважливішу) концепцію, елемент, настрій або (*зціпив зуби*) тему вашої пригоди. Занотуйте все, що можете вигадати про це, в неструктурованому форматі. Тепер додайте ще один елемент, ускладнення чи дестабілізацію – запишіть усе, що змінює цей дестабілізований елемент. Повторюйте це скільки завгодно разів.

РЕЗОНАНС І КОНФЛІКТ

Перелічіть усі ваші концепції, елементи, настрої чи (*хоче блювати*) теми. Визначте та висвітліть усі конфлікти та резонанси. Багато з цих конфліктів можуть стати причиною пригод, а резонанси хороші для створення оточення та фракцій.

ЧАСОВА ШКАЛА

Якщо у вас виникла небезпечна ситуація, запишіть приблизний порядок подій того, що станеться, якщо гравці ніколи там не з’являться. Це часто допомагає прояснити деталі ситуації, розповісти про фракції та про що стоїть на кону.
Це дасть вам краще зрозуміти ситуацію, можливо вам навіть захочеться зробити так кілька разів.

Список джерел
  1. Люк Гіринг: Techniques to Write Adventures
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Рольовий Топограф
Рольовий Топограф@TopographRPG

Про світ НРІ у всій красі

32Прочитань
4Автори
3Читачі
На Друкарні з 30 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається