Ті, що за покликом серця захищають Україну. День українського добровольця

Зміст

Чому День українського добровольця відзначається 14 березня?

14 березня 2014 року перші 500 бійців-добровольців вирушили з Майдану Незалежності на тренувальну базу в Нових Петрівцях. Саме активісти Самооборони Майдану сформували перший добровольчий батальйон, щоб протистояти російській агресії на Сході України.

Постановою Верховної Ради України 17 січня 2017 року було прийнято рішення саме 14 березня відзначати День українського добровольця.

Роль добровольців у протистоянні росії в 2014 році

Тогочасний секретар Ради національної  безпеки й оборони України Олександр   Турчинов відзначав: «Добровольчі  батальйони заклали ідеологію розвитку  сильної, незалежної України».

Добровольчі формування брали участь у боях за Слов’янськ, Маріуполь, Піски,    Лисичанськ, Іловайськ, Савур-Могилу, Донецький аеропорт, Вуглегірськ  (Дебальцево), Широкине. Згадані бої мали великий вплив на хід АТО.

Чисельність особового складу добровольчих формувань?

За даними Українського інституту національної пам'яті в боях 2014–2015 років російсько-української війни на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

Чи було все так героїчно, як ми звикли читати у ЗМІ?

Звичайно, добровольчі формування стали на підмозі регулярним українським військам. Найбільших успіхів українські добровольчі формування досягали в боях проти підрозділів, укомплектованих із місцевих колаборантів і парамілітарних російських формувань. Невисока якість навченості особового складу через брак часу, наявність лише стрілецької зброї та недостатнє   матеріально-технічне забезпечення  добровольчих формувань компенсувалися  ініціативністю та високою вмотивованістю бійців.

Добровольці після 24 лютого 2022 року

За інформацією заступниці міністра оборони України Ганни Маляр у перші тижні повномасштабного російського вторгнення майже 100 тисяч добровольців вступили до лав Сил територіальної оборони ЗСУ. Фактично провал путінського бліц-кригу став можливим завдяки масовому опору українців, котрі в перші дні широкомасштабного вторгнення взяли до рук зброю.

«Характерна українська риса — у нас сьогодні в окопах доктори наук, фермери, професійні військові, співаки, люди творчих, інтелектуальних професій, айтішники. Це говорить про специфіку українського народу», — сказала Маляр. Справді, українців не треба переконувати ставати добровольцями. «Наша здатність миттєво обʼєднуватись у час випробувань, знаходити спільну мову й боротися разом створює наш характер, український характер».

Іноземні добровольці в повномасштабній війні

Після подій 24 лютого 2022 року в Україні був створений Інтернаціональний легіон у складі ЗСУ. У ньому служать добровольці з 55 країн усіх континентів. Точна кількість бійців невідома через конфіденційність інформації. Найбільше в іноземному легіоні американців, британців і поляків. 

«Я тут вже 7 місяців, тому або перемога, або моя смерть. Моя задача захистити свободу цієї держави», — канадський стрілець Воллі, що воював із терористами в Іраку, Сирії та Афганістані, а на початку повномасштабного вторгнення росії почав захищати Україну.

Сьогодні добровольцем може бути кожен, хто за покликом серця долучився до захисту України, вступаючи до лав ЗСУ, організовуючи збір чи закидаючи до нього кілька гривень, підтримуючи нашу економіку, розповідаючи про російські злочини за кордоном. Тільки спільні дії, спільна боротьба, щира й усвідомлена — приведуть до перемоги.

День українського добровольця — важлива дата нашої історії та сьогодення, що символізує мужність і жертовність тих, хто зголосився боронити незалежність і територіальну цілісність України.

Пам’ятаймо подвиг, продовжуємо боротьбу!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Опінії
Опінії@opiniyi

Опінії кожної людини важливі

976Прочитань
0Автори
22Читачі
На Друкарні з 2 лютого

Більше від автора

  • Хто, як і для чого проєктує

    Моя клієнтка розповідала про те, як її батько фактично припинив спілкуватися з нею після розлучення з її матір’ю. Коли ж спілкувався з нею, то звинувачував у відсутніх стосунках між батьком і донькою її матір.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Чому література часу Голокосту — один з інструментів зцілення для українців сьогодні?

    принаймні так вважає Віктор Франкл, психолог і психотерапевт єврейського походження та автор «Людини в пошуках сенсу»

    Теми цього довгочиту:

    Голокост
  • Як кремль готувався до війни? Доктрина примакова

    У 1995 році відбулася інтервенція НАТО в Боснію згідно з мандатом ООН (росія проголосувала за резолюцію 743, що легітимізувала операцію в Боснії), яка викликала невдоволення в російського населення.

    Теми цього довгочиту:

    росія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається