☢️Той урок з ОБЖ, про який ви сьогодні вкотре згадали

Отже, Президент вкотре попередив про радіаційну небезпеку, в тві вкотре пішли саркастичні рофли про те, що світовій спільноті буде похєр, і ми будемо з цим наодинці:


Я спробувала скомпілювати щось відносно доказове, щоб ви трішки нагадали собі, що потрібно робити, і можливо почувалися трохи менш безсилими. Джерела сховані у посиланнях. Мої власні коментарі - курсивом.


Як я можу захистити себе, якщо я перебуваю в зоні ураження?

Три основні принципи, яких слід дотримуватися, - це залишатися вдома, навострити вуха і слідувати інструкціям.

Завжди дотримуйтесь інструкцій з безпеки, отриманих від державних або місцевих органів влади, і залишайтеся на зв'язку, щоб отримувати останні новини. Якщо вам наказано залишатися в приміщенні, залишайтеся там, оскільки стіни і стеля можуть захистити вас від радіоактивних опадів, що випадають ззовні. Якщо можливо, залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей, а також закрийте вікна і вимкніть вентиляційні системи (кондиціонери або повітряні обігрівачі) у вашому будинку.

Три основні захисти від радіаційних небезпек - відстань, час і екранування (бетоном, армованим склом, цинком, але насправді товстий бетон неймовірно добре тримає хвильове іонізуюче випромінювання, а часточкове ака радіонукліди - і простий пакет утримає). Взагалі радіаційну небезпеку варто сприймати як пилову бурю. Пил із радіоактивних водорозчинних часток. Усе герметично запаковане - значно більш безпечне, ніж відфільтроване, і ще більш безпечне, ніж те, що лежало надворі замотане у рушничок.

Як мені підготуватися наперед?

Підготуватися до радіопилового буревію:
- дістати пакет з пакетами і перевірити водою, які з них герметичні. Підготувати багато герметичних пакетів;


- скласти їжу, посуд для її приготування, медикаменти, питну воду у пакет, спакувати герметично. Потім спакувати його у ще один пакет. Повторити ще разок. Бажано мати досить суттєві запаси. Зовнішній пакет буде радіоактивним сміттям, але всередині все буде набагато чистішим і придатним до їжі. Але можна все покласти у холодильник, щоб ще краще уникнути забруднення.

- те ж саме зробити з одягом, рукавичками і респіраторами (прийшов час дістати заначку FFP2 з ковідних часів). Я не думаю, шо у нормальній українській родині є протигази. Респіратори ж мають бути і їх легко дістати завдяки ковіду, і це вже значно кращий захист ніж нічого. Скласти ці запаси у пакети, докласти айді, паспорти і дипломи (бо інакше за контамінації їх доведеться викинути), обгорнути с крутити ще кількома шарами кульків і покласти в холодильник за наявності місця. Варто також напакувати вологих серветок, тому що вода з-під крану буде тимчасово небезпечна, але з кожним днем кількість радіоактивних частинок у ній буде прогресивно зменшуватися, тому головне - не торкатися нічого забрудненого у перший тиждень-два.

- приготуватися, що у разі перебування на вулиці після викиду радіоактивного пилу буде необхідна деконтамінація(дезактивація), і спеціалістів на її проведення, наприклад, неподалік ЗАЕС, може не вистачати. На базовому рівні це - знімання одягу і миття шкіри незабрудненою водою з милом. Як правило, зняття верхнього одягу та взуття має знизити рівень зовнішнього забруднення приблизно на 90%. Але зараз літо, тому окрім питної води приготувати воду для обмивання. Подальша дезактивація шкіри і волосся за допомогою мила і теплої води, а також м'яке розчісування для видалення радіоактивних частинок, зв'язаних з білками шкіри, значно зменшить залишкове забруднення. Метою дезактивації має бути видалення якомога більшої кількості радіоактивного матеріалу без пошкодження шкіри. Відкриті рани захищаються повʼязками. Якщо це відбуватиметься вдома, всі поверхні, на які потрапила така вода з контамінованої шкіри, теж буде контаміновано, подумати, як захистити поверхні. Дії за заковтування і вдихання радіонуклідів я тут не приводжу, але в цілому вони такі ж, як при заковтуванні чи вдиханні звичайних токсинів. Ганчірку чи губку, шматок мила, знятий одяг треба буде покласти у герметичний пакет і викинути або принаймні сховати подалі від свого місця перебування.

Також приготувати до комфортного перебування ванну кімнату чи бомбосховище.

Картинка з каналу https://t.me/ukr_urbanism

Що таке йодид калію (KI)? Як його приймати і дозувати? Це протирадіаційні таблетки?

Якщо коротко, приймати ось так:

Вікова група

Маса йоду, mg

Маса KI, mg

Маса KIO3, mg

Частинка таблетки, що містить 100 mg йоду

Частинка таблетки, що містить 50 mg йоду

Новонароджені (вік до 1 міс)

12.5

16

21

1/8

1/4

Немовлята (1 міс до 3 років)

25

32

42

1/4

1/2

Діти (3 до 12 років)

50

65

85

1/2

1

Дорослі та підлітки (понад 12 років)

100

130

170

1

2

Дорослі понад 40 або понад 60 років

див. нижче


Йодид калію - це сіль, схожа на кухонну. Йодид калію, якщо приймати його вчасно і у відповідному дозуванні, блокує поглинання радіоактивного йоду (I-131) щитовидною залозою. Це знижує ризик розвитку раку та захворювань щитовидної залози. Оптимальний період прийому стабільного йоду - менше ніж за 24 години до і до 2 годин після очікуваного початку опромінення (тобто застосунок “Тривога” вже давно буде волати, по пабліках Поділля понесеться, а DeepState вже прикрутять трекінг радіоактивної хмари з напрямком і швидкістю вітру). Доцільним є прийом йоду протягом 8 годин після опромінення. Однак, прийом йоду пізніше, ніж через 24 години після опромінення, не забезпечить жодного захисту.

У разі тривалого або повторного опромінення, неминучого вживання забрудненої їжі та питної води, а також у випадках, коли евакуація неможлива, може знадобитися повторне введення стабільного йоду. За таких обставин новонародженим (віком до 1 місяця), вагітним або жінкам, які годують груддю, та особам старше 60 років не слід призначати повторні дози KI. Інші захисні заходи слід розглядати для цих конкретних груп в індивідуальному порядку та за порадою лікаря.

То що там з дорослими? Рекомендації ВОЗ 1999 р містили таку рекомендацію щодо людей віком понад 40 років:
Ризик радіаційно-індукованого раку щитоподібної залози в цій групі, ймовірно, є надзвичайно низький і може навіть дорівнювати нулю. Ризик побічних ефектів від стабільного йоду зростає зі збільшенням віку, оскільки частота захворювань щитовидної залози зростає. Профілактика стабільним йодом не показана для цієї групи, якщо тільки дози на щитовидну залозу від інгаляційного опромінення не зростають до рівнів загрозливих для функції щитовидної залози, тобто порядку близько 5 Гр. Такі дози опромінення не виникатимуть далеко від місця аварії. (Тобто жителям Нікополя це варто було б ігнорувати вже тоді).

Утім, через 18 років вони оновилися, і тепер звучать наступним чином:

💊Групи, які, найімовірніше, отримають вигоду від йодної блокуючої терапії, - це діти, підлітки, вагітні та жінки, що годують груддю, тоді як особи старше 40 років мають менше шансів від цього заходу.

💊Якщо постачання стабільного йоду є обмеженим, пріоритет слід надавати дітям та молодим людям.

💊 Новонароджені та люди старше 60 років мають вищий ризик несприятливих наслідків для здоров'я, якщо вони отримують повторні дози стабільного йоду.

💊Люди, які живуть у районах з дефіцитом йоду, частіше страждають від впливу радіоактивного йоду. У таких місцях слід розглянути національні або регіональні програми, спрямовані на подолання йододефіциту. Карта йододефіциту України:

Йододефіцит: чому світова історія навчила постчорнобильську Україну?

💊Особи, які піддаються ризику опромінення високими дозами радіоактивного йоду (наприклад, працівники аварійно-рятувальних служб, які беруть участь у рятувальних або очисних операціях), і, ймовірно, отримають користь від йод-блокуючої профілактики незалежно від їхнього віку, і їм слід надавати пріоритетне значення.

Таким чином, коли всі молоді поїли йоду (після вказівок влади!), батькам >40р теж можна відсипати, на думку ВОЗ на даний момент. І потім дідам і бабам. Але наступного дня їдять йод лише молоді.

Чи варто приймати йод у блокуючих дозах без вказівки місцевої влади? Доречі, я не знайшла його в аптеці! Є аналоги? Йодомарин же якраз теж калію йодид?

Ні, він захищає ЛИШЕ щитовидну залозу, але якщо Ви приймете його завчасно, або прийматимете у дозуванні, призначеному для захисту від радіаційної небезпеки, тривалий час, це викличе значну інтоксикацію йодом, пошкодить тканину щитоподібної залози і викличе низку її захворювань, включаючи рак, і може викликати значне погіршення стану у хворих з наявною попередньо хворобою цієї залози. Окрім того, навіть за дотримання інструкцій - Ви блокуєте лише свої рецептори для радіоізотопів йоду, але не всіх інших радіоактивних ізотопів. Стронцій, наприклад, наше тіло не відрізняє від кальцію, тому радіоактивний стронцій накопичується у кістках, і так само радіоізотопи золота накопичуються печінкою, цезію - найбільше мʼязами. 2 найбільш актуальні для нас радіоізотопи - йод і цезій.


Щодо очікуваного скорочення доступного в аптеках калію йодиду:
1)у держави акумульовані запаси таблеток (я сподіваюся), питання лише - як вони розподілені і як можна їх безпечно доставити. Але

2)калію йодат (KIO3) нічим не гірший і теж є у рекомендаціях ВОЗ.
3) Йодомарин теоретично б підійшов, але для досягнення блокуючої дози дорослому треба зʼїсти Йодомарину 200 (130мг/200 мкг)=650 таблеток, тобто 13 пачок! Тобто для новонароджених це ще може працювати, а для дорослих звучить як досить дорого і тупо, хоча і добре демонструє, наскільки блокуюча доза відрізняється від нормальної потреби в йоді.
4) У вищезгаданому гайді ВОЗ читаємо:

Стабільний йод можна давати в таблетках з подвійною оболонкою або в рідкій формі.
А в рідкій формі у нас є краплі для очей, на крайній випадок може піти. В одному флаконі (10мл) 200мг, тобто вийде денна блокуюча доза для дорослого (6.5мл) і 1 дитини (3.25мл). ЦЕ МОЯ ТЕОРЕТИЧНА ЗАМІНА, ПРОКОНСУЛЬТУЙТЕСЯ З ЛІКАРЕМ І АПТЕКАРЕМ. Але ніби у складі більш нічого страшного, що б завадило такому офф-лейбл застосуванню за таких страшних обставин.


Доречі, що ще можна прийняти, окрім йоду?


Приймати кальцій для радіопротекції може бути хорошою ідеєю, особливо для вагітних, але наразі ще вивчається. Утім, якщо у Вас немає протипоказів, можливо, якраз настав час тих БАДів із кальцієм. Також складова їстівних водоростей - альгінова кислота - специфічно блокує всмоктування стронцію(У МИШЕЙ), тому морську капусту або натрію альгінат теж можна припасти, якщо Вас геть плавить.

Згідно одного з оглядів, з апрувнутих і відносно широко відомих радіопротективних препаратів маємо 4:
-calcium diethylene triamine pentaacetic acid (Ca-DTPA, Hameln, Gloucester, United Kingdom); початкова доза 1.0 г (14 mg/kg у дітей) Сa-DTPA в.в.;
- zinc diethylene triamine pentaacetic acid (Zn-DTPA, Hameln, Gloucester, United Kingdom); початкова доза 1.0 г (14 mg/kg у дітей) Zn-DTPA в.в.;
- Берлінська лазур, Prussian Blue (Radiogardase®, Heyltex, Katy, Texas); 3г 3р. на день дорослим і 1г 3р/д дітям 2-12років протягом 30 днів;
- уже нам відомий potassium iodide(KI): Iosat® (Anbex, Williamsburg, Virginia), ThyroSafe® (Recipharm, Stockholm, Sweden), ThyroShield® (Arco, Sharon Hill, Pennsylvania), and Liquid KI® (Mission Pharmacal, San Antonio, Texas).
Усі ці препарати або захоплюють йони (в тому числі радіоізотопів) і не дають тілу їх всмоктувати, або складаються з нерадіоізотопних речовин, які мають блокувати наші рецептори від всмоктування їх радіоізотопних варіантів. Усі вони специфічні до конкретних радіоізотопів, наприклад лазур виводить з тіла лише радіоцезій (Cs-137), але нічого не зробить зі стронцієм чи йодом. У всіх цих препаратів є побічні дії, тому вживати їх є сенс лише тоді, коли відомо про викид конкретних радіоізотопів у місцевості навколо Вас. Їсти їх просто так - шкідливо.

Інша група - спрямована на лікування кістково-мозкової форми радіаційної хвороби, я її не розглядатиму.

Також коротко ліки, що застосовуються при радіаційному ураженні, профілактичні і терапевтичні (лікувальні), оглядаються тут. Це база, це фундамент, це лікбез. А тут хороший лікбез біофізики радіонуклідів.


Чи правда, що діти мають більший ризик постраждати від радіаційного опромінення? А вагітні?

Так, діти більш схильні до розвитку негативних наслідків для здоров'я від радіаційного опромінення. У молодих людей більше клітин, які швидко діляться, і тканин, які ростуть, а оскільки вони мають довшу тривалість життя, у них більше часу для розвитку раку. Для дітей особливо важливо дотримуватися інструкцій щодо захисних заходів і звертатися за медичною допомогою після радіаційної аварії, як тільки фахівці з надзвичайних ситуацій скажуть, що це безпечно. Тому якщо вищеперераховані заходи неможливо організувати для усіх близьких, почніть із дітей.


Під час вагітності щитоподібна залоза матері метаболічно активніша, ніж у невагітних жінок, і кількість радіоактивного йоду, яка буде поглинута щитоподібною залозою, збільшується порівняно з іншими дорослими людьми. Щитовидна залоза плоду може зазнати впливу радіоактивного йоду через плаценту, але вона також буде захищена йодом, який приймає мати. Як і решта населення, вагітні жінки повинні приймати таблетки KI лише за призначенням лікаря. Таким чином вони захистять свою щитовидну залозу, а також щитовидну залозу своєї майбутньої дитини. Після завершення ядерної аварійної ситуації вагітні жінки повинні повідомити свого лікаря, щоб ця інформація була внесена до їхньої медичної картки і можна було оцінити функцію щитовидної залози новонародженої дитини. Вагітним жінкам зазвичай слід приймати лише одну дозу КІ.

Жінки, які годують груддю, також повинні приймати таблетки КІ лише за вказівкою органів охорони здоров'я. Кількість йоду, яку жінка, що годує груддю, надає з грудним молоком, недостатня для захисту щитовидної залози немовляти, яке зазнало впливу радіоактивного йоду. Тому, на додаток до таблеток йоду, які приймає жінка, що годує грудьми, дитина також повинна отримувати йод у рекомендованому, відповідному до її віку дозуванні. За цих умов грудне вигодовування можна продовжувати. Якщо немає інших вказівок, жінкам, які годують груддю, та новонародженим дітям слід приймати лише одну дозу КІ.


Ніби все. Я з радістю почитаю критику і доповнення і додам їх сюди. Я не хочу розводити панічний настрій, просто хочу щоб ми зустрічали це все підготованими. Алсо, доки МАГАТЕ не покинуло ЗАЕС - переживати не варто ;)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
А. К.
А. К.@neuroslut

386Прочитань
7Автори
19Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається