Топ 7 найкращих НРІ для новачків

Хочете долучити ваших друзів до настільно-рольових ігор, проте без поняття як змусити їх прочитати хоча б вступ правил? Ваші колеги виглядають зацікавленими, проте від корника Pathfinder тікають як від вогню?

Спеціально для вас Рольовий Топограф підготував список із 7-и найкращих простих систем, які ви можете обрати для новачків.

Цей суб’єктивний топ допоможе вам обрати саме ту систему, яка в повній мірі зможе розкрити значення НРІ. Наші два основні критерії для оцінки – простота правил та наповненість механіками. Ми будемо шукати золоту середину між цими двома точками.

То-ж рушаймо!

№7: Lasers and Feelings

Це космічна пригода де ваші персонажі – екіпаж корабля, як у Star Trek.

Абсолютно всі правила гри вміщуються на одній сторінці, а для гри достатньо 3-4 d6 кубиків. Вашим гравцям потрібно буде лише придумати персонажа та запам’ятати одне єдине число – і ви вже можете грати. Майстер в свою чергу може або накидати історію за таблицею, або вигадати власну – в обох випадках вам не треба буде хвилюватись ні за ініцітиву ні за стати монстрів, ні за демедж.  

Якби це був «Топ найпростіших НРІ» то «Лазери і Почуття» були б на першому місці – загалом гра досить примітивна. Їй дуже не вистачає якихось додаткових механік, які б додали різноманіття, бо за кілька партій вона страх як приїдається. Проте це чудова гра на один вечір, і ви можете вільно модифікувати її, як захочете.

Огляд та український переклад гри ви можете знайти в спільноті Рольового Топографа.

№6: YIPPEE KI-YAY


Повільно збільшуємо кількість сторінок правил з однієї до тринадцяти (або до 3-х, якщо брати перше видання).  

Нас чекає динамічна пародія на найкращі бойовики 80 і 90-х, де основний кидок – це 2d6. Скажені перестрілки, штампи кіно як рольова механіка, драматичні смерті – все є в цій грі. Додайте до цього прописаний арсенал зброї – і в вас буде нічогенька заготівка для того, щоб пригадати старі круті фільми. Особливо коли за пригадування фільмів можна отримати бонус у грі!

Гра має і механіку пошкоджень і непогані заготовки для дійсно крутих персонажів. Але не чекайте, що ці персонажі отримають якийсь розвиток. Окрім того ця гра – суцільний екшен, що може підійти не всім. Тому з правильною компанією, яка любить такий жанр вам не раз і не два захочеться обіграти сюжети з ностальгічних бойовиків.

Як бонус, ця гра написана нашим співвітчизником, Олександром Тріфаном, одним із ведучих «Вечірніх Костей». Гру ви можете безкоштовно скачати за цим посиланням.

№5: Kobolds ate my baby (Третє видання)

Це гра про малих помаранчевих створінь, які люблять їсти маленьких дітей і вирушають на пошуки харчів для свого короля.

У 44-х сторінковій книжці знаходиться на диво багато правил, деякі з яких досить специфічні. Наприклад правило, що потрібно вигукувати СЛАВА КОРОЛЮ ТОРГУ щоразу як ім’я короля згадується. Також тут вже є механіки броні, переміщення та скілів, які запозичені з «старших» НРІ, які ця гра пародіює, які новачкам потрібно буде пояснювати. Перлиною гри є абсолютно чудова механіка Раптових Кобольдських Смертей, коли ваш персонаж може померти будь-яким безглуздим способом.

Кобольди з’їли мого малюка – парадоксальна гра. Вона надто проста щоб бути грою на багато партій і вона надто складна, щоб бути одразу зрозумілою для новачків. Тому для хорошого досвіду з нею рекомендуємо майстру набратись терпіння в поясненні деяких правил, або захоумрулити їх для зручності, або грати з більш-менш досвідченими гравцями.

№4: Vampire: The Masquerade

Не спішіть закатувати очі! Система цієї гри досить проста, проте для гравців, а не для ведучого (я навіть не скажу скільки сторінок в рулбуці). 

Ви граєте за вампірів у сучасному світі, які ховаються від простих смертних і ведуть свої таємні ігри. Вампірам необхідно зберігати Маскарад – систему правил, яку можна охарактеризувати одним реченням: «не паліться перед смертними».

Ігровий рушій гри Storytelling System – досить інтуїтивний. У вас є атрибути, здібності та додаткові переваги, які вам дає ваш вампірський клан. Чим вище прокачаний параметр – тим більше d10 ви кидаєте. Чим більше успіхів випало на кубиках – тим краще у вас вдалась дія. У системи безліч механік і цікава система прогресії, коли ваш вампір поступово стає досвідченішим.

Гра орієнтована на соціальну взаємодію з іншими NPC: як іншими вампірами так і смертними. Бойовка також є, проте її буде менше і вона досить летальна. Механіки бою специфічні і містять свої біди, щоправда це сильно відрізняється від того, за яким виданням ви граєте.

В рольовій спільноті VtM давно називають найхтивішою грою з усіх. Вашим вампірам (спойлер!) треба пити кров людей, і досить часто гравці це роблять фліртуючи з іншими NPC або прямо тягнучи у ліжко. Гра намагається бути «edgy» - пафосною, дорослою, темною і серйозною, піднімаючи теми страждань, що прописано прямо системі, і обігрується механікою людяності. Тому ваші гравці мають бути готовими до хтивості та еджу (можливо саме завдяки їм гра вважається страшно популярною серед підлітків).  

VtM може бути інтуїтивно зрозумілою для гравців, проте не для майстра, адже доведеться освоїти як посередню бойову систему так і тонни лору. Окрім того, темний і пафосний настрій гри може зайти не всім гравцям. Але якщо все вище вас не лякає – вас чекає чудова гра про прихований світ кровопивць. 

№3: FATE Core

Фейт – система універсальна. Це – конструктор, за яким ви можете грати як у власному світі, так і легко підігнати систему під відомий сеттинг, будь то Зоряні Війни, Володар Кілець чи навіть My Little Pony. Жанр не має значення: фентезі, фантастика, детективи, жахи, супергероїка – правила підтримують все завдяки використання наративних механік (і відсутності білдобудування!).

Для гри система пропонує використовувати спеціальні кубики, проте можна обійтись і звичайними d6. До вашого кидка, як і в інших системах ви додаєте свої модифікатори і отримуєте результат, що визначає як ситуація вирішиться.

Книга правил складає близько 300 сторінок і на жаль написана не дружньо. Якщо у вас не було досвіду у майструванні, то краще обрати іншу систему. FATE відрізняється широким трактуванням правил: персонажі тут побудовані на Аспектах – подробицях персонажа, які можуть в потрібний момент врятувати, або навпаки привести до поганої ситуації. Це може бути що завгодно, як от характеристика «сильний», чи «мене шукає гільдія магів» або «я - відомий актор», що вписується у сеттинг. А ще є «очки долі» для бонусів до кидку або для впливу на сюжет, використовуючи які можна майстру сказати: «ні, банда яка на нас напала – це насправді мій давній друг». Якщо ведучий одобрить звісно.  

Загалом в системі дуже багато того, чого нема в інших. З одного боку – це створює цікаві історії і ситуації, з іншого потрібно бути готовим передати багато наративних прав гравцям. А ще систему треба «налаштовувати» під себе, а тому сесія в FATE настільки хороша, наскільки хороший ваш ведучий. Але гравцям новачкам, особливо без досвіду, система дуже сподобається.

На основі FATE випущені окремі сеттинги, тому якщо ви не хочете самі вигадувати ви можете обрати один із наявних.

№2: Tales from the Loop

«Байки з Петлі» - це меланхолічна гра про підлітків, які живуть в альтернативних 80-х. В містечку знаходиться науково-дослідний центр під назвою «Петля», через що постійно відбувається щось незрозуміле: то роботи ведуть себе дивно, то у лісі раптом з’являються динозаври. І тільки наші юні герої можуть розслідувати цю загадку!

Правила гри займають десь третину з 186 сторінок рулбука – все інше це сеттинг та пригоди. Механіки можна пояснити досить швидко: у героїв є 4 характеристики і 12 навичок, всі інтуїтивно зрозумілі, як от Сила чи Спостережливість. Для перевірок потрібні декілька d6 кубиків, а для гри в цілому - готовність розбиратись з особистими проблемами персонажів. Кожен гравець має обрати своєму персонажеві типово-дитячу проблему: від «мене дразнять у школі» до «мої батьки готуються розвестись». І всі ці проблеми будуть впливати на гру!

Оскільки система передбачає тільки гру за дітей, то і бойова частина тут досить умовна. Персонажі не можуть померти, зате можуть по-дитячому засмутитись або максимально пасти духом. TFTL дуже сильно акцентується на емоційній складовій і рольовому відіграші між героями, тому можете не очікувати що ваша команда підлітків буде розкидувати ворогів направо і наліво.   

Як ви могли зрозуміти, найбільше гра нагадує «Дивні дива», проте тут акцент на ретрофутуризмі, а не на містиці. Не всі гравці готові витримати повільно-меланхолічний настрій або грати за героя з емоційними проблемами, однак це можна адаптувати під вашу партію. Чудова дослідницька атмосфера, гарно написані пригоди і дивовижні ілюстрації Саймона Столенхага, автора сеттингу, допоможуть вам проникнутись фантастичною атмосферою минулого, якого не було.  

№1: Dungeon World

І наш переможець – гра що ідеально балансує простоту механік з їх різноманіттям!

На першому місці могла б бути майже будь-яка гра заснована на рушії PbtA, проте саме DW дозволяє максимально приємно познайомитись з НРІ.

Ви граєте у класичному фентезі світі. Ваші герої – це архетипи фентезі, як от воїн, маг, рейнджер, і так далі, які відправляються в пригоди підземеллями, замками та незвіданими світами. Тут є ельфи, люди, дворфи та інші магічні раси. Хто сказав D&D?

Dungeon world дійсно можна назвати «спрощеним D&D», але інші правила дають абсолютно нове враження від гри. У персонажів є ті самі характеристики, які дають майже такі ж бонуси до кидка. Для перевірки використовується 2d6 до якої додається модифікатор. Але! Якщо випало 10+ то це повний успіх (ви вдарили гобліна), якщо 7-9 то це частковий успіх (ви вдарили гобліна, гоблін вдарив вас, отримайте демедж), а 6- це провал (ви промазали і щось сталось). Провал не є просто провалом а приводить до нових ситуацій. Наприклад, 6- на огляд кімнати може значити, що ви випадково розбудили скриню-міміка і тепер вона намагається вас з’їсти.   

В грі нема розділення на бойовку і дослідження – бій відбувається без переходу на тактичну карту та ініціативи. Це сильно пришвидшує гру і додає кінематографічності.

DW ідеально підходить для гравців які не читають правила, адже тут всі правила класу написані на спеціальному буклеті персонажа. Тобто ви даєте гравцю цей буклет, він його заповнює як анкету і буквально за 5 хвилин у вас готовий персонаж! Якщо вам мало стартових класів, ви можете знайти фанатські класи, яких в Інтернеті просто безмежна кількість. Хочете грати драконом, големом або розумним роєм істот? Шукайте класи для Dungeon world в гуглі.

В рулбуці приблизно 360 сторінок і половина – це просто описи правил, які вже є на буклетах. Це проста система як для ведучого так і для гравця і сюди дуже легко додавати свої ідеї. Прямо на сесії придумали нового монстра? Дві хвилини – і він вже переслідує гравців!

Dungeon World має безліч своїх проблем, проте на мою думку – це найкраща настільно-рольова гра для новачків. Тут вдосталь механік і їх просто запам’ятати. Може тут немає багато гнучкості, проте ця гра допоможе вашим друзям легко познайомитись з новим хобі, а коли вони почнуть скаржитись на простоту системи – діставайте корник Pathfinder!


Чи згодні ви з цим топом? Моживо якийсь з пунктів викликає у вас питання? Маєте кращих кандидатів для найкращої гри?

Завітайте в коментарі і давайте подискутуємо!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Рольовий Топограф
Рольовий Топограф@TopographRPG

Про світ НРІ у всій красі

32Прочитань
4Автори
3Читачі
На Друкарні з 30 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • D&D – антисередньовічний світ (переклад)

    Уявлення про те, що OD&D – це середньовічна європейська фентезійна гра, можна пробачити. Адже сам Гері Гайгекс так каже. Однак у самій грі мало що вказує на феодалізм, Європу, лицарство, постімперські темні віки, або навіть на існування монархії взагалі.

    Теми цього довгочиту:

    Настільні Рольові Ігри
  • Deity: Pharasma

    Фаразма, невблаганна вартова життя та смерті, безжально нейтральна у своїх завданнях. Вона спостерігає за смертю немовлят, передчасним кінцем праведників і тривалим віком тиранів, не виносячи вироку щодо справедливості кожної смерті, зустрічаючи кожне нове життя однаково.

    Теми цього довгочиту:

    Нрі
  • Оповіді, жорстка наукова фантастика та Молох (переклад)

    Цей допис – про найкращу гру, яку я будь-коли проводив. А також про найважчу гру, що я проводив. Це оповідь про антиоповідь. Тут є поради щодо проведення науково-фантастичних ігор, тому що люди постійно просять про такі поради, проте це не шпаргалка.

    Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

    Теми цього довгочиту:

    Переклад

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • D&D – антисередньовічний світ (переклад)

    Уявлення про те, що OD&D – це середньовічна європейська фентезійна гра, можна пробачити. Адже сам Гері Гайгекс так каже. Однак у самій грі мало що вказує на феодалізм, Європу, лицарство, постімперські темні віки, або навіть на існування монархії взагалі.

    Теми цього довгочиту:

    Настільні Рольові Ігри
  • Deity: Pharasma

    Фаразма, невблаганна вартова життя та смерті, безжально нейтральна у своїх завданнях. Вона спостерігає за смертю немовлят, передчасним кінцем праведників і тривалим віком тиранів, не виносячи вироку щодо справедливості кожної смерті, зустрічаючи кожне нове життя однаково.

    Теми цього довгочиту:

    Нрі
  • Оповіді, жорстка наукова фантастика та Молох (переклад)

    Цей допис – про найкращу гру, яку я будь-коли проводив. А також про найважчу гру, що я проводив. Це оповідь про антиоповідь. Тут є поради щодо проведення науково-фантастичних ігор, тому що люди постійно просять про такі поради, проте це не шпаргалка.

    Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

    Теми цього довгочиту:

    Переклад