Трампізація американської політики - The Economist

Незалежно від того, хто переможе в листопаді, Дональд Трамп вже змінив порядки обох партій.

Вибір, який стоїть перед Америкою менш ніж за місяць, не буде зроблений виборцями на основі порівняння суперницьких політик. Плани Камали Гарріс позбавлені деталей, а ідеї Дональда Трампа іноді віддалені від реальності – до того ж розкол у культурних питаннях мотивує виборців більше, ніж податкова політика. Проте цей вибір надзвичайно важливий у політичному сенсі як для Америки, так і для всього світу. Цей аспект виборів не отримав належного висвітлення на тлі фантазій про те, що їдять мігранти з Гаїті в Огайо. Наш поточний випуск, який містить вісім коротких оглядів щодо сфер, де вибори матимуть найбільший вплив, задуманий як протидія цьому.

Наш список вибірковий: ми залишили поза увагою теми, де контраст між кандидатами різкий, але вони не мають прямого впливу на державну політику. Сюди входять особисті якості кандидатів, значення виборів для інституцій та навіть для американської демократії. Ми також не включили питання абортів, де різні погляди кандидатів навряд чи втіляться у суттєво відмінні політики через Конгрес, у якому жодна партія не має явної переваги. Відкинувши ці аспекти, важливі, як вони є, і зосередившись на політиках, що залежать від президента, результат вражає. Незалежно від того, хто набере 270 голосів у виборчій колегії 5 листопада, ідеї пана Трампа переможуть. Саме він, а не пані Гарріс, визначив умови цього змагання. Американська політика стала повністю трампізованою.

Візьмемо внутрішню програму пані Гарріс. Її імміграційна політика полягає в підтримці найбільш консервативної двопартійної реформи цього століття, яка включає припинення прийому заяв на надання притулку в разі високого потоку нелегальних мігрантів. Її торгова політика передбачає збереження в модифікованій формі більшості тарифів, які запровадив Трамп у своєму першому терміні. Щодо податків, пані Гарріс залишить більшість податкових пільг, запроваджених Трампом у 2017 році, підвищивши ставки лише для тих, хто заробляє понад 400 000 доларів на рік. У сфері енергетики вона стала прихильницею гідророзриву (фрекінгу) і була частиною адміністрації, яка побила рекорди у видобутку нафти й газу. Через високу поляризацію в американському суспільстві й саму фігуру Трампа, пані Гарріс змогла запозичити частини його першої президентської програми майже непомітно для більшості людей.

Це політичне запозичення політик має сенс. Спершу Трамп вторгнувся на територію демократів, залицяючись до профспілок і скасувавши плани республіканців щодо скорочення соціальних витрат на пенсії та медицину. Оскільки вибори вирішуватимуться у шести або семи коливальних штатах, які в 2020 році були трохи більш про-республіканськими за середній національний показник, тихе запозичення Гарріс трампівських позицій може допомогти їй перемогти. Проте результат очевидний: кандидат, який програв минулі вибори і чия партія зазнала поразки на проміжних виборах 2018 року—кандидат, який ніколи не вигравав загальне голосування і, ймовірно, ніколи не виграє—змінив американську політику на свій лад.

Те саме відбувається у зовнішній політиці. Підходи двох кандидатів різняться: один ґрунтується на цінностях і союзах, інший—на запитанні, що світ може зробити для Америки. Якщо переможе Трамп, знову з’являться тривожні припущення щодо зобов’язань Америки перед НАТО; з Гарріс такого сумніву немає. Проте існує несподіване перетинання. Трамп зайняв більш конфронтаційний підхід до Китаю, ніж будь-який попередній президент, хоча його політика на практиці була менш загрозливою, ніж звучала. Адміністрація, частиною якої є Гарріс, була менш агресивною у риториці, але жорсткішою на ділі, заборонивши експорт технологій до Китаю та наклавши значні мита на імпорт китайських електромобілів. Щодо Близького Сходу, Гарріс не дозволила Трампу обійти її справа, незважаючи на тиск з боку власної партії скоротити постачання зброї Ізраїлю. Вона також не поспішає відновлювати угоду з Іраном, яку Трамп розірвав; цього тижня вона назвала ісламський режим найбільшим ворогом Америки. Тут також Трамп задав тон.

Найбільший розрив можна побачити в питанні підтримки України. Гарріс є частиною адміністрації, яка очолювала західну допомогу Україні у захисті від неспровокованого вторгнення Росії. Вона продовжуватиме постачати Україні зброю та фінанси, доки Конгрес дозволятиме це робити. Політика Трампа надзвичайно розмита: він лише стверджує, що війна не почалася б за його правління і що він швидко її завершить. Він не пояснює як, а його відмова сказати, яку сторону він хотів би бачити переможцем, посилює побоювання, що він може закликати Україну погодитися на умови Росії. Однак така катастрофічна зрада не є гарантованою. Навіть Трамп може занепокоїтися, що дозволити російським танкам захопити ще більше України змусить його виглядати слабким.

Другий висновок із наших оглядів полягає в тому, що, хоча Гарріс рухається в бік першого президентського терміну Трампа, сам Трамп стає все більш радикальним навіть у порівнянні з собою попереднім. У торгівлі він раніше цього року підтримував 10% універсальне мито на імпорт, а тепер збільшив його до 20%. Він хоче запровадити 60% мито на всі китайські товари. Щодо податків, він тепер хоче ще більше скорочень, зробивши всі пільги 2017 року постійними і ще більше знизивши податок на корпорації. Комітет за відповідальний федеральний бюджет вважає, що його плани подвоять державний борг порівняно з планами Гарріс (хоча її плани теж далекі від стриманих). У питанні імміграції Трамп 2024 року більш радикальний, ніж Трамп 2016 року. Він завжди прагне нових великих обіцянок, і цього разу це не просто стіна, а масова депортація. Деякі його політики екстремальні через відсутність плану: він не має жодного помітного плану для скорочення викидів CO2 чи допомоги країні адаптуватися до зміни клімату.

Попри заяви Трампа, що президент Джо Байден "зруйнував" економіку, американська економіка наразі є об'єктом заздрості світу. Проте вражає, як мало віри обидва кандидати вкладають у ті речі, що зробили Америку великою, як-от відкритість до торгівлі, талантів і конкуренції. Звісно, Гарріс не намагатиметься так активно закрити Америку, як це робив би Трамп. Але незалежно від того, хто переможе в листопаді, трампізація американської політики, ймовірно, продовжиться.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.6KПрочитань
4Автори
269Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається