“Тут і зараз” насправді означає “нещодавно”.


На sciencetimes опубліковано статтю «Чи живемо ми у минулому? Новітнє дослідження вказує на те, що мозок працює наче машина часу, що постійно переносить нас на 15 секунд назад.

Органи чуття, зокрема очі, постійно завантажуються з навколишньої середи візуальною інформацією різноманітних форм, кольорів і постійно мінливих рухів. Інтерпретація цієї інформації— нелегка робота для мозку, тому головний орган тіла змушений йти на деякі хитрощі.

Нове дослідження, проведене психологами з Каліфорнійського університету в Берклі та Університету Абердіна, показало, що люди можуть жити в минулому, щоб мати стабільне сприйняття світу.
Незважаючи на гучнеі мінливе середовище, мозок сприймає надзвичайно стабільний світ. У дослідженні під назвою «Ілюзія візуальної стабільності через активну перцептивну послідовну залежність», опублікованому в Science, дослідники представили раніше невідому візуальну ілюзію, яка показує, що мозок постійно згладжує сприйняття із плином часу, аби створити ілюзію стабільності, незважаючи на те, що сприймає об’єкт, який фізично змінюється.

Це означає, що мозок діє як машина часу, яка постійно відправляє людей назад у часі, об’єднуючи візуальні дані кожні 15 секунд в єдине враження, щоб люди могли впоратися із своїм повсякденним життям. Дослідники пояснюють, що якщо мозок постійно оновлюватиме картину світу в режимі реального часу, сприйняття перетвориться на хаос світла, тіні й руху.

Візуальне згладжування відбувається для стабілізації сприйняття. По суті, мозок зволікає, тому що має виконати надто багато роботи, щоб працювати з кожним візуальним сигналом, який надходить.
У аналогічній доповіді Science Alert дослідники виявили, що інсують позитивні та негативні наслідки того, що ми не бачимо світ у режимі реального часу. Затримка чудово підходить для того, щоб запобігти щоденному перенавантаженню візуальними даними, але також є резерв для збільшення швидкості сприйняття, якщо від цього залежить життя або смерть, тобто коли конче необхідна обробка сигналів у реальному часі.

Дослідники зазначають: важливо пам’ятати, що наші судження ґрунтуються не на «тут і зараз», а на сигналах з минулого.


Джерело:
https://www.sciencetimes.com/articles/35857/20220131/living-past-new-study-shows-brain-acts-time-machine-brings.htm

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Леонід Гукалов
Леонід Гукалов@leonidas2006

Психолог, соціолог

1.7KПрочитань
11Автори
14Читачі
На Друкарні з 26 червня

Більше від автора

  • Поради батькам у подоланні батьківського вигоряння за версією Американської асоціації психологів:

    Поради батькам у подоланні батьківського вигоряння за версією Американської асоціації психологів:

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Колективізм та нарцисизм.

    Психологи з Германії та Польщі дослідили схильність до нарцисизму у різних країнах та культурах. Досі вважалося, що суспільства, де панує індивідуалізм, мають бути більш нарцисичними за колективістські суспільства. Але дослідження показало що все майже навпаки.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Стать і гендер.

    12-річного хлопця у США відправили додому через напис на футболці “Існує тільки два гендери”. Думаю, тут треба трохи пояснити, що сучасна наука (а в школі має бути наукове знання та відображення реальних наукових дискусій) може вказати про стать і гендер.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається