Твін Пікс - артгауз для широкого загалу?

“Твін Пікс” є легендарним та культовим американським серіалом про загадкове містичне містечко десь на прикордонні з Канадою. Саме у цій глушині відбуваються найзагадковіші події.

Обережно: спойлери.
(“Артгауз для широкого загалу” не є негативним оцінковим висловлюванням. Особисто я вважаю, що робити артгауз, що зрозумілий широкому колу глядачів - це теж майстерність та дуже похвально.)

У вирі подій опиняється новоприбулий до Твін Піксу спецагент Дейл Купер. Взірцевий професіонал, лояльна та добра людина, затятий поціновувач гарної кави. І просто секс-символ серіалу.

Йому припало розслідувати вбивство Лори Палмер - відомої у місті благодійниці та королеви шкільного балу, чиє тіло знайшов на березі ріки один з мешканців. Згодом з’являється й ще одна жертва того ж злочинця, дівчина, що втекла та була свідком вбивства Лори.

Й хоча здається, що трагедія вразила усе місто, життя на цьому не зупиняється. Одночасно з розслідуванням відбувається купа інших подій, бо мешканці Твін Піксу продовжують жити, дружити, кохати, сваритися, зраджувати, плести змови та вбивати. Вбивство Лори Палмер було далеко не єдиною темною плямою на тлі бурхливого життя Твін Піксу, де у той же час провадили фінансові махінації, провозили контрабанду через канадський кордон та затягували молодих жінок у проституцію.

Твін Пікс не складає враження маленького глибинного містечка, схованого серед гущавини соснового лісу та диких річок. Попри те, що місцеві запевняють - Твін Пікс є тихим та затишним місцем, куди складно залучили інвестиції та туристів, події тут розгортаються аж ніяк не масштабів маленького тихого містечка.

Сюжет серіалу насичений подіями та взаємодіями між персонажами. Містицизм та доля вірувань корінних американців відіграють визначну роль, проте більш буденні злочини також доповнюють картину. Грошова гризня, сімейне насилля, зради, почуття обов’язку, яке призводить до нещастя, шкільна драма та досвід дорослішання, проблеми батьків та дітей, боротьба за кохання - Твін Пікс ніби занурюється в усі аспекти людського життя, поки агент Купер все щоразу ближче просувається до розгадки таємничого вбивства Лори Палмер.

Іншою важливою для сюжету фігурою є Одрі Горн. Її характер розкривається з різних боків - спершу вона постає ображеною на байдужого батька дитиною, що намагається допекти та зруйнувати його плани, згодом - інтриганкою, але врешті-решт залишається тим, ким є - підліткою на порозі дорослого життя, що шукає своє місце у житті, прагне справедливості, щастя та пригод. Через симпатію до агента Купера вона береться допомагати йому у розслідуванні, через що потрапляє у великі неприємності та розкриває темний бік бізнесу свого батька. В Одрі непроста доля попри її яскравість, темперамент та пробивний характер.

Але мені більше сподобалося слідкувати за Шеллі Джонсон. Не знаю чому. Можливо, мені просто у драматичному плані більше подобається образ милої тихої дівчини на шляху до звільнення від деспотичного аб’юзера-чоловіка, а не femme fatale, що є роллю Одрі Горн. Мені було дуже шкода Шеллі й хотілося сподіватися на щасливий кінець для неї.

Останній сезон 2017 року виявився складнішим для перегляду. На Дейла Купера протягом усього сезону було боляче дивитися. Та й кінцівка не порадувала також.

Для фанатів Твін Піксу, це, безумовно, було приємне повернення улюблених героїв. Мабуть, для тих, хто чекав на це продовження цілих 25 років, це був захопливий момент - знову побачити усіх своїх улюбленців, впізнавати їх, доповнювати їхні історії, отримати продовження таємниці та нарешті дізнатися, що ж трапилося з агентом Купером після фіналу другого сезону.

Але мені третій сезон сподобався найменше через стан Купера та відкритий фінал. Він вийшов більш драматичним та сумним. Долі деяких персонажів, наприклад Шеллі та Одрі, склалися зовсім не так, як хотілося б. Словом, усіх шкода.

Та саме кінцівка третього сезону змусила мене замислитись - а чи існує Твін Пікс взагалі? Чи є це місце справжнім у всесвіті Лінча або ж воно існує серед безлічі інших світів, які об’єднує між собою Чорний вігвам?

Першим, що наштовхує на сумніви, є поява Одрі Горн. Протягом третього сезону ми дізнаємося, що після подій у банку, що відбулися у другому сезоні, Одрі якийсь час перебувала у лікарні у непритомному стані. Коли ж вона нарешті з’являється, за цим слідує сцена у закладі - “танок Одрі”. Вона танцює та поступово усвідомлює, що щось не так. У фіналі сцени ми бачимо коротку мить, коли Одрі у лікарняному вбранні з довгим волоссям дивиться на себе та не може зрозуміти, що ж відбувається.

Згодом вже глядач чує загадкову фразу: “Ми всі живемо у сні”.

Й у самому фіналі, коли агент Купер знаходить Лору Палмер та відвозить її додому, виявляється, що й сама Лора - не Лора, й у будинку її батьків живуть інші люди, які ніколи не чули про Палмерів. Зрештою Купер загадується над питанням “який зараз рік?”. Але, можливо, важливо не те, який рік, а де цей рік та чи зміг Купер разом з Лорою повернутися до Твін Піксу?

Шлях з та до Твін Піксу простягається крізь темряву. Перед тим, як Купер та Дайєн проводять останній день разом, вони переступають останню межу, після якої, за словами самого Купера, “усе може стати інакшим”. Тоді вони їдуть крізь темряву, яка не обов’язково є ніччю. Й їдучи з Лорою до Твін Піксу Купер також проїжджає крізь цю пітьму. Можливо, це є натяком на те, що до Твін Піксу не так вже й легко дістатися.

Ми точно не знаємо, де саме прокинувся Купер на ранок після прощання з Дайєн. У прощальній записці геть не їхні імена, Лора не є Лорою, а будинок Палмерів ніколи не належав Палмерам. Можливо, у фіналі усі, окрім самого Купера, звільняються від того сну, у якому жили. Можливо, Твін Пікс є вигаданим містом не тільки поза реальністю серіалу, а й у ньому самому не існує. Й про цей далекий Твін Пікс нагадує тільки ім’я Лори, що його каже Сара Палмер в останні секунди серіалу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
bookworm
bookworm@bookworm

1.9KПрочитань
33Автори
48Читачі
На Друкарні з 27 серпня

Більше від автора

  • Луд-в-імлі / Заімлений Луд Гоуп Мірліз

    Відгук на чудове фентезі, що оповідає про людей більше, ніж про дива. Про одну з напрекрасніших та найнедооцінених книг ХХст. за думкою Ніла Ґеймана. Відгук на "Lud-in-the-mist", Луд Заімлений.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Говард Лавкрафт: посередня легенда?

    Ніхто не стане сперечатися з тим, що Говард Лавкрафт змінив літературний світ і започаткував цілий новий жанр творів. Він не просто доповнив жанр горорів новою течією, він створив цілий міфотворчий Всесвіт. Якою ж легенда Дивної літератури постає з сучасної точки зору?

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Поневіряння різнороба, або магія ремонтів.

    Вас теж вже допекло, що Друкарня переповнена маніпулятивними статтями про криптотрейдинг, швидкі гроші, заробляння мільярдів сидячи на дивані та іншими “добрими порадами”? Ви теж розумієте, що на курсах найкраще заробляють ті, хто їх впарює? Тоді цей допис для вас!

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (1)

У дитинстві не бачив цього серіалу. Почув, коли вже виріс. Глянув, і тепер він в топі моїх улюблених серіалів. Щоправда мені сподобались лише перші два сезони. Фільм сподобався менше. А третій сезон… ну, там були цікаві ідеї. Але здалося, що Лінч спробував так-сяк сюжетно пов’язати між собою усі його абсурдні сни, і як на мене, це йому вдалося, м’яко кажучи, не надто вдало.

Вам також сподобається