Twitter є найбільшим джерелом дезінформації в соціальних мережах

Запрошую підписатись на мій Телеграм канал

Twitter - а точніше, X - є найбільшим джерелом дезінформації з усіх шести основних соціальних мереж, йдеться у звіті, підготовленому для ЄС.

У дослідженні було проаналізовано понад 6 000 дописів і понад 4 000 акаунтів користувачів у соціальних мережах X, Facebook, LinkedIn, Instagram, TikTok і YouTube. Воно було зосереджене на трьох країнах, які вважаються в зоні ризику через майбутні вибори та пов'язану з ними загрозу російської пропаганди: Словаччина, Польща та Іспанія.

X мав найбільше дезінформаційних дописів та облікових записів, за ним слідував Facebook. На останньому місці - YouTube.

"Росія розпочала війну ідей, щоб забруднити наш інформаційний простір напівправдою і брехнею, щоб створити хибний образ демократії, яка нічим не краща за автократію", - заявила Віцепрезидентка Комісії з питань цінностей і прозорості Вера Юрова на пресбрифінгу.

Вона додала, що це "багатомільйонна зброя масових маніпуляцій", зазначивши, що дуже великі онлайн-платформи "повинні" враховувати ризики.

Кодекс ЄС щодо дезінформації

Meta та інші технологічні гіганти (зокрема, Google, Microsoft і TikTok) вже вжили значних заходів для зменшення цих ризиків. Юрова зазначила, що компанії подали свої перші піврічні звіти, як того вимагає кодекс практики ЄС щодо дезінформації.

Наприклад, Google повідомив, що видалив рекламу з майже 300 сайтів, пов'язаних із пропагандистськими ресурсами, що фінансуються державою. Тим часом "Мета" розширила партнерство з фактчекінгу до 26 партнерів на 22 європейських мовах.

Компанії вперше підписали добровільний кодекс у 2018 році, а їхні звіти тепер слугують підготовкою до дотримання ними Закону про цифрові послуги (DSA) - знакових правил блоку щодо модерації онлайн-контенту, боротьби з незаконним контентом, порушенням права на приватність та дезінформацією.

Відповідно до закону, кодекс також перетвориться з добровільної практики на обов'язкові правила поведінки.

Хоча Twitter також підписав кодекс ще у 2018 році, він вийшов з нього під керівництвом Маска.

Але на додачу до зростаючого списку головного болю горезвісного підприємця, Х не може вийти з DSA. Якщо він не підкориться, йому загрожують штрафи в розмірі до 6% від його глобального доходу або навіть тимчасова заборона на членство в організації.

"Маск знає, що він не зіскочить з гачка, якщо залишить кодекс практики, — сказала пані Юрова. "Існують зобов'язання за жорстким законом. Тому моє повідомлення для Twitter/X: ви повинні дотримуватися їх. Ми будемо стежити за вашими діями", - попередила вона.

Водночас було відзначено важливість встановлення запобіжників проти генеративного поширення дезінформації за допомогою штучного інтелекту.

"Генеративний ШІ може бути використаний для значного посилення зусиль, спрямованих на те, щоб змінити або вплинути на думку людей", - розповів TNW Паоло Палумбо, віцепрезидент компанії WithSecure, що займається кібербезпекою.

Джерело: TheNextWeb

Переклад з англійської: Родіон Шкурко

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

18KПрочитань
17Автори
90Читачі
Підтримати
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається