Україна може виграти війну, але програти мир - The Times

Що б не відбувалося на полі бою протягом наступних тижнів і місяців, очевидно, що Росія не досягла своїх головних цілей війни: обезголовити Україну та змусити її стати геополітичним рабством. Але досі залишається відкритим питання, чи буде жертва українців винагороджена безпекою, процвітанням і свободою, яких вони прагнуть, коли бойові дії припиняться.

Нависають дві небезпеки. Одна – майбутня російська агресія. Що б не говорив і не робив післявоєнний Кремль, ніхто, а тим паче будь-яка сусідня країна, не вважатиме будь-який мир вічним. Але Сполучені Штати та Німеччина не бажають надати Україні повні гарантії безпеки членства в НАТО. На саміті альянсу у Вільнюсі наступного місяця, швидше за все, будуть запропоновані урочисті обіцянки, а не вхідний квиток. Будь-які зобов’язання, які пропонує адміністрація Байдена , можливо, на кшталт оборонних зв’язків Америки з Тайванем та Ізраїлем, можуть здатися непоганими, але вони є заручниками чергового президентства Трампа та відволікання, створеного Китаєм.

Україна захоче більшого. Але звідки? Пройдуть роки, перш ніж європейські члени НАТО, після десятиліть самовдоволення та недостатніх коштів, зможуть захистити себе, не кажучи вже про Україну. І дуже легко зрозуміти, як Україна може стати розмінною монетою в угодах з постпутінським Кремлем.

Крихка безпека розпалить обурення в післявоєнній Україні. Це також налякає приватних інвесторів і зробить міжнародну допомогу, що фінансується платниками податків — скажімо, субсидоване страхування — ще важливішою. Але ще більшою загрозою є корупція. Частина проблеми полягає в тому, що Росія старанно поширює думку про те, що Україна непоправно корумпована. З 1991 року країна справді бореться зі слабкими інституціями та жадібними чиновниками. Ціна: із майже схожої початкової точки у 1990 році Польща до 2021 року стала майже втричі багатшою за Україну. Естонія, ймовірно, найкраще керована країна, яка вийшла з комуністичної катастрофи, збільшила дохід на душу населення приблизно в п’ять разів за той самий період.

Власне, Україна вже почала вибиратися з багна перед натиском Росії. Нерівний прогрес продовжується, підкріплений патріотизмом часів війни. Зокрема, політично впливові магнати, які заважали розвитку країни, були відсторонені. Агентство США з міжнародного розвитку високо оцінює «революційні інструменти прозорості», включаючи державний реєстр бенефіціарних власників, прозору систему державних закупівель, публічну базу даних політичних діячів і добре запроваджену систему декларування активів — усі вони є провідними у світі, за словами США. . Україна створила спеціалізовані антикорупційні агентства для розслідування та переслідування найбільшої риби, а також почала реструктуризацію таких галузей, як охорона здоров’я. Але багато ще належить зробити, наприклад, у судовій системі та в державних енергетичних компаніях.

Мирний час принесе нові труднощі. «Наша черга їсти» — це була крилата фраза 1990-х років серед деяких захисників апартеїду після їхньої перемоги в Південній Африці. Але поширений клієнтелізм і фаворитизм, які виникли в результаті, на додачу до кланового капіталізму попереднього режиму, виявилися майже фатальними для шансів країни. В Україні теж з’явиться спокуса, як тільки почнеться відбудова. Йдеться про колосальні суми у вигляді грантів і позик на відновлення інфраструктури, промисловості та житла. Цей «План Маршалла для України» буде найбільшим у світі проектом реконструкції, здійсненим поспіхом, серед великих очікувань, у серйозно травмованій країні та з політичним втручанням з усіх боків.

Уроки Іраку та Афганістану мають бути повчальними. Там західні підрядники, часто з потужними зв’язками вдома, використовували систему вміло та прибутково, результати на місцях часто були незначними, а іноді й шкідливими. Небезпека полягає не тільки в одужанні. Корупція живить скептицизм. Якщо початкові гроші, витрачені на реконструкцію, виявляться витраченими або вкраденими, доброї волі буде менше, ніж безпеки. Ці небезпеки створюють страхітливий фон для Конференції з відновлення України, яка цього тижня відбудеться в Лондоні. Британські ведучі називають це майданчиком, на якому Київ може продемонструвати свої плани реформ і трансформацій. Проте учасники кампанії побоюються, що головною метою нашого уряду є не інституційна розбудова та руйнування негідництва, а оголошення угод, розплата за військову підтримку Великобританії.

«Кількість додаткових заходів, присвячених боротьбі з корупцією, свідчить про те, що це питання не є центральним для головної конференції, яка є заходом для укладання угод», — каже Том Кітінг, який очолює програму фінансування в Королівському інституті об’єднаних служб. Він організовує одну з таких презентацій, присвячену чесності та стійкості фінансової системи України. Післявоєнні пріоритети, за його словами, включають нагляд за небанківським бізнесом і професіями, а також просування розслідування та переслідування схем відмивання грошей. Це вимагає кращого регулювання, належного застосування та жорсткого контролю на місцевому рівні, особливо з боку засобів масової інформації та інших наглядових служб. Іноземці виграють від таких зусиль небагато. Але їм теж потрібна підтримка.

Варто пам’ятати, що корупція в бідних країнах процвітає головним чином через жадібність у багатих. Змова наших «посередників» — банкірів, юристів, бухгалтерів, фіксаторів і шахраїв — дозволила деяким із найгірших людей у ​​світі надійно сховати свої нечесно здобуті прибутки та купити політичний захист. Можливо, нам варто провести міжнародну конференцію з цього приводу.

Автор Едвард Лукас – письменник і консультант, який спеціалізується на питаннях європейської та трансатлантичної безпеки. Його експертиза також включає енергетику, кібербезпеку, шпигунство, інформаційні війни та російську зовнішню політику та політику безпеки. Колишній старший редактор The Economist, він є старшим науковим співробітником Центру аналізу європейської політики (CEPA).

Джерело The Times

Матеріал підготував канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Стаття цікава. Дякую за переклад! Оригінал ще не читав. Прочитаю. Побоювання не безпідставні, на жаль. Однак питання: а в Європі, що немає корупції? Звідки взялися ці Меркелі, Шредери, Трампи та інші? Чому Захід заохочував корупцію і в нас, і в Росії, беручи рахунки корупціонерів? Чому прийняв колективний хабар у вигляді газу? Чому тільки зараз почав сам добувати газ? Чому і сьогодні електроніка російських ракет на 81% західна? Щодо побоювань у нахлібництві. Так, воно є законним. Але пригадаємо: що це Україна не Росія Світ дізнався, мабуть, року так у 2013. Відповідно розподілялися й інвестиції. У цих умовах Україна вижила і навіть сяк-так розвинулася. НАТО: вони самі себе захищати не бажають! Погуглить соцопитування близько двох років тому. Наразі ЗСУ, мабуть, і є армія Альянсу. Чи ви задоволені постачанням діючої армії? На мою думку, річ у тому, що Європа до ЄС жила роз'єднано, тепер вони об'єдналися і не хочуть роз'єднатися. Ми ж, навпаки, жили у комунальній квартирі і тепер бажаємо роз'їхатися.

Вам також сподобається