Бен Уоллес: Україна перемагає. Тепер давайте закінчимо роботу — The Telegraph

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з українськими військовими, які навчаються керувати танками Challenger 2

Прошепотіть, якщо потрібно. Наважтеся про це подумати. Але відстоювати це — ви повинні. Контрнаступ України має успіх. Повільно, але впевнено українські збройні сили проривають російські рубежі . То двір за двором, то село за селом, Україна набирає обертів і рветься вперед. 

Чоловіки та жінки української армії ще раз доводять нам в НАТО, наскільки ми їх недооцінили. По-перше, істеблішмент сумнівався в їхній здатності захистити свою націю від першого російського вторгнення. Дуже багато штатів чекали, щоб побачити, куди подме вітер. Групові мислителі зі своїми комп’ютерами та «російським досвідом» підрахували, що зможуть протриматися лише кілька тижнів.

Доведено, що вони неправі, вони переключили свій песимізм на контрнаступ. Але вони не зуміли зрозуміти важливість людського фактору. Вони не змогли помітити в українців той самий дух, який ми мали в 1939 році. Вони не змогли пригадати цитату Алана Тюрінга, про те, що «іноді саме люди, яких ніхто не може уявити, роблять те, що ніхто не може собі уявити». Вони не зрозуміли, що на війні найдорожчим товаром — є надія.

З літа, Україна знову покращує себе. Її сили адаптують тактику, ЗСУ засвоюють уроки та найкраще використовують обладнання, яке ми всі їм подарували. 

Вони використовують британське обладнання та досягають успіху, що значно перевищує очікування. Я пам’ятаю, як відвідав секретну локацію за кордоном, але за межами України, коли ми готували українських солдатів до використання ракет ППО StarStreak. У них був тиждень, щоб потренуватися за системою, на освоєння якої ми витрачаємо місяці. Британський сержант вказав на молодого українця, ледве підліткового віку. «Він не відпустить тренажер і не припинить тренуватися, поки ніколи не перестане промахуватися», — сказав він. Цей молодий чоловік збив два російські ударні вертольоти. 

Коли надія поєднується з відповідним обладнанням, Україну не зупинити. Наш обов’язок — підтримувати цю надію та підтримувати її фінансуванням та обладнанням, поки робота не буде виконана. Ось чому британські протитанкові ракети NLAW були такими важливими. Вони показали, що російську бронетехніку можна зупинити. І зупинили їх, сотнями по дорозі на Київ. 

У нас є шанс допомогти завершити це. Російська армія тріскається. Україна навчилася новій тактиці подолання жахливих мінних полів, а удари Storm Shadow знищують російські штаби. Ми є свідками початку битви за Крим. 

Ми повинні надати Україні необхідну підтримку, щоб довести цю війну до кінця. Як міністр оборони, я так часто стикався з причинами цього не робити – головним чином у людей, які не бажали відрізнити один кінець рушниці від іншого. Час був витрачений на подолання інституційної інерції. Ми повинні пишатися нашим начальником штабу оборони та військовими лідерами, які продемонстрували лідерство не лише в Уайтхоллі, а й на міжнародному рівні. 

Перед тим, як покинути посаду, я попросив прем’єр-міністра зрівняти або збільшити 2,3 мільярда фунтів стерлінгів, обіцяних Україні цього року, щоб додати до 4,6 мільярда фунтів стерлінгів, які ми вже витратили.

Велика Британія більше не є найбільшим європейським донором”, – Німеччина. 

Цю війну можна виграти. Володимир Путін терпить крах. Подібно до того, як людські емоції ведуть Україну до успіху, це також є неминучою вадою Путіна та його злочинного режиму. Романтика, егоїзм і помста змусили Путіна перетнути Україну, і це стане його загибеллю. Його армія втратила понад 2500 танків, 6500 броньованих машин і майже 300 000 людей залишили бій убитими або пораненими. Жодного командира, який вів основні російські частини в Україну, досі немає на місці. 

Путін відчайдушно хапається за дві останні речі, які можуть його врятувати – час і розкол міжнародної спільноти. Британія може щось зробити з обома. Ми повинні допомогти Україні зберегти свою динаміку – і для цього знадобиться більше боєприпасів, ATACMS і Storm Shadows. І найкращий спосіб утримати міжнародну спільноту разом – це демонстрація успіху. 

Україна, також, може зіграти свою роль. Середній вік бійців на фронті понад 40. Я розумію бажання президента Зеленського зберегти молодь на майбутнє, але факт в тому, що Росія нишком мобілізує всю країну. Путін знає, що пауза дасть йому час для створення нової армії. Отже, як це зробила Британія в 1939 і 1941 роках, можливо, настав час переоцінити масштаби мобілізації України. 

Давайте не будемо зупинятися ні на один день. Давайте розглянемо це. Світ спостерігає, чи має Захід рішучість відстоювати наші цінності та систему, засновану на правилах. Те, що ми зараз робимо для України, визначить напрямок для всієї нашої безпеки на роки вперед.

Автор Бен Воллес - колишній міністр оборони

Джерело: The Telegraph

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається