Україна посилює тиск на Китай, щоб той допоміг припинити війну. Але мирні плани Пекіна зосереджені на Газі - CNN

Поки Україна намагається зберегти міжнародну підтримку в умовах вторгнення Росії, що триває вже третій рік, її лідер чітко дав зрозуміти, що одна країна, яку він хотів би бачити щоб вона приєдналася до його прагнення до миру - Китай.

Посилення тиску на Пекін – найпотужнішого політичного союзника Москви – стало ключовою темою для розмови для президента України Володимира Зеленського та інших офіційних осіб під час зустрічі світової еліти у швейцарському Давосі.

Там Зеленський сказав журналістам, що «дуже б хотів, щоб Китай був залучений» до мирного плану України. Його міністр закордонних справ заявив, що країна хоче більше контактів з Китаєм на «всіх рівнях», тоді як глава адміністрації Зеленського залишив відкритими двері, щоб лідер військового часу навіть міг зустрітися з головним делегатом Китаю в кулуарах зустрічі.

Але прем’єр-міністр Китаю Лі Цян, схоже, покинув Всесвітній економічний форум, не зустрівшись із Зеленським – і не торкався конфлікту безпосередньо в приблизно 25-хвилинній промові , яка була зосереджена на тому, щоб заспокоїти свою аудиторію щодо економіки Китаю, яка похитується.

Незважаючи на те, що минулого року офіційні особи Китаю посилили зусилля , щоб представити країну як потенційного мирного посередника у війні, аналітики кажуть, що навряд чи Пекін бачить зараз час використовувати свої глибокі та зростаючі зв’язки з Росією, щоб посилити поштовх до її припинення – особливо на умовах України.

«Китай вважає, що він уже відіграє важливу роль у просуванні до миру. Просто китайська версія миру – це не те, що хоче бачити Зеленський», – сказав Юн Сунь, директор китайської програми мозкового центру Stimson Center у Вашингтоні.

Минулого року, після того, як китайський лідер Сі Цзіньпін вперше поговорив із Зеленським приблизно через 14 місяців після початку війни, Пекін направив свого представника і до Києва, і до Москви. Вони також опублікували власну пропозицію щодо миру, яка, на відміну від вимог України, закликає до припинення вогню без попереднього виведення російських військ, які незаконно окупували територію України.

Зараз останні події в Давосі вказують на вичікувальний підхід Китаю, коли справа доходить до будь-яких подальших спроб завершити війну, кажуть аналітики, оскільки бойові дії залишаються в глухому куті, і жодна сторона не подає ознак відступу – і інша великий конфлікт на Близькому Сході привертає увагу всього світу.

«Раніше Китай, можливо, хотів бути посередником, тому що не хотів, щоб Росія програла надто сильно. Але зараз на цьому фронті менше занепокоєння… Китай має більше стимулів спостерігати за тим, як розвиватиметься розвиток бойових дій, що стане основою для будь-яких (мирних) переговорів», — сказав Сан.

«Тепер, коли США відволікаються на Газу, а ресурси, доступні Україні, більш обмежені, ситуація змінилася на користь Росії. У Китаю ще менше причин «просувати справедливий мир, як це відстоюють Захід і Україна», – сказала вона.

Китай відповідає на конфлікт у Газі

У той час як Лі зосередився на економіці в Давосі, міністр закордонних справ Китаю Ван І зосередився на Газі на початку цього тижня.

У Каїрі, під час звичайної першої в цьому році поїздки міністра закордонних справ до Африки, Ван виступив із спільною заявою з Лігою арабських держав із закликом до «негайного та всеосяжного припинення вогню» в Газі, щоб покласти край більш ніж тримісячній війні, повторюючи позицію Пекіна щодо конфлікта з перших днів.

Ван також сказав, що Китай закликав скликати «більш масштабну, більш авторитетну та більш ефективну міжнародну мирну конференцію», а також розробити конкретний графік реалізації рішення про створення двох держав для Ізраїлю та Палестини.

Хоча незрозуміло, який вплив має Китай у регіоні, щоб відігравати сильну роль у підтримці таких зусиль, незалежна держава Палестина поряд із державою Ізраїль узгоджується з давньою зовнішньою політикою Пекіна; вона була однією з перших країн, яка визнала Палестину як суверенну державу наприкінці 1980-х років, і вже давно виступає за рішення про створення двох держав.

Однак, як кажуть аналітики, конфлікт також відкриває можливість для Сі, оскільки він намагається позиціонувати Китай як альтернативу міжнародному лідеру Сполучених Штатів, зокрема для Глобального Півдня, і поширює уявлення про те, що американська політика порушила глобальну стабільність.

«Стільки (глобального) розчарування та гніву перемістилося до конфлікту в Газі… і саме тут Китай отримує бали за спробу позиціонувати себе як дипломатичну силу», — сказав Алекс Габуєв, директор Євразійського центру Карнегі Росії в Берліні.

«Коли мова йде про війну в Газі, більшість країн Глобального Півдня рішуче виступає проти того, що робить Ізраїль… це конфлікт, де зображення себе як агента миру та переговорного рішення викликає у вас набагато більше співчуття (у Глобальному Південь) … на відміну від української війни, де більшість країн сидять осторонь і лише Захід єдиний», – сказав він.

Саміт миру

Те, чи зацікавлений Пекін приєднатися до все більшої кількості країн – у тому числі країн Глобального Півдня – які бажають сісти за стіл переговорів з Україною та почути її мирні умови, буде перевірено на майбутньому мирному саміті.

Очікується, що зустріч, яку Швейцарія проведе на прохання Зеленського в нерозголошену дату, залучить світових лідерів до обговорення того, як покласти край конфлікту, оскільки він наближається до третього року. Зеленський назвав це заходом, на який «запрошуються всі країни, які поважають територіальну цілісність України».

На запитання, чи надійшло запрошення до Пекіна, на початку цього тижня міністерство закордонних справ Китаю ухилилося від прямої відповіді, заявивши, що позиція Китаю «зосереджена на сприянні переговорам про мир» і підтримує «будь-які зусилля щодо миру».

Аналітики кажуть, що це навряд чи призведе до участі високого рівня в переговорах, де відправною точкою будуть погляди України, а не Росії.

Росія не була представлена ​​в жодній із чотирьох закритих міжнародних мирних переговорів, які відбулися досі, хоча її участь була б потрібна для мирної угоди. З цих трьох Китай відвідав лише один, організований його все більш близьким стратегічним партнером, Саудівською Аравією.

Пекін розглядає Москву як ключового партнера в противазі тому, що він вважає ворожим Заходом, і дві країни продовжують зміцнювати безпекові, дипломатичні та економічні зв’язки після того, як Росія почала своє повномасштабне вторгнення.

«Поки Росія цього не прийме, те, що станеться на мирній конференції, не має значення. Китай не підтримає умови, проти яких виступає Росія», – сказав Сан у Вашингтоні. «Будь-яка спроба залучити Китай до такої обстановки зазнає невдачі, оскільки Китай також розуміє оптику свого приєднання до такої сесії».

Наразі це може призвести до того, що Китай залишиться осторонь, доки він не відчує, що настав момент для компромісу між Києвом і Москвою – це отвір, у якому він може прагнути посилити свою роль.

Але коли мова заходить про те, як Пекін може маневрувати в напрямку досягнення миру в Газі, Китай, ймовірно, не вважає себе таким, що може скористатися можливістю «представити себе посередником у конфлікті», за словами Сан. «Тому попереду ще більше».

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається