Українці, допоможіть їм зберегти свою культуру!

Чи знаєте ви про менші корінні народи та етнічні групи, які населяють території України? Чи можете ви сказати хто такі караїми? А кримчаки?

Вступ і надважливе відео

Я почала досліджувати цю тему давно, після інтерв’ю в Езри Пастора - караїма, який розповідав в наскільки печальному становищі знаходиться караїмський народ.

Я вважаю, що це відео має побачити кожен, тому залишаю тут посилання на повне відео в ютубі:

https://youtu.be/9ZHBUecCU0Y?si=uJA9X6nmo4RykGkD

Відео іде майже 50 хвилин, але воно не тільки про нього, а і про багатьох сильних людей, тож корисними по темі будуть перші 13 хв.

За моїми спостереженнями українці стали набагато більш обізнаними в своїй історії і культурі, багато хто навіть знає хто такі кримські татари. Сьогодні ми поговоримо про людей, які так само як ми мають свою історію і традиції, але окрім них цього не знає ніхто. Сьогодні мова піде про Крим, адже саме його населяють такі вразливі маловідомі, але надзвичайно важливі для нас народи.

Кримські татари

До анексії криму чисельність кримських татар сягала близько 250 - 300 тис. осіб. Для порівняння українців більше 46 млн.

У них є своя (кримськотатарська) мова. Знаючи лише цю мову людина може зрозуміти близько 20 інших мов, з яких також турецька, татарська, казахська та інші.

Також кримські татари мають свої пісні, традиції, писемність, одяг та ще багато народних особливостей, які можуть втратити.

Караїми

За останніми данними їх залишилось близько 2000. Вдумайтесь тільки, це трохи більше кількості дітей у звичайній школі. Але при цьому вони також мають свою мову, традиції, звичаї, пісні та книги. Їхня мова входить до тієї ж мовної групи, що і у кримських татар, але їхня чисельність в 150 разів менша.

Кримчаки

Кримчаки складають 1,5 - 2,5 тисячі осіб. Переважно розмовляють кримчацькою та кримськотатарською мовами і так само зникають з лиця землі.

Висновок

Я мала на меті лише трохи ознайомити вас із цими народами і їхньою культурною спадщиною, яку ми не дозволимо втратити. Для більшого ознайомлення залишу вам посилання на повноцінну статтю:

https://www.radiosvoboda.org/a/svoyi-v-ukrayini-khto-taki-kryms%CA%B9ki-tatary-karayimy-i-krymchaky/31520727.html

Вона надзвичайно інформативна та цікава, але її не достатньо для того, щоб врятувати таких, як ми. Якщо ви можете і хочете, надайте розголосу за тих, хто не може цього зробити, кого не чують і не знають.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Біла птаха
Біла птаха@ptaha

Ділюсь знаннями і надбаннями

2.1KПрочитань
7Автори
31Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Як стильно вдягатись не за всі гроші світу?

    Впевнена немало людей зараз мають доволі специфічні смаки в одязі, які не задовільняє масмаркет, а в інтернеті подібні речі або дуже дорого, або дешево і галімо. Довгочит також підійде тим, хто не може дозволити собі витрачати багато на одяг, але хоче виглядати стильно і охайно.

    Теми цього довгочиту:

    Стиль
  • Безліч кіл пекла аніматорства

    Час від часу я знаходжу для себе цікаве творче заняття. Нещодавно мої руки дібрались до стварення 2д анімацій і це була найгірша ідея за останній час.

    Теми цього довгочиту:

    Мистецтво

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається