Українські етнографічні групи: гуцули

Гуцули — етнографічна група українців, що проживає в межах сучасних Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Вони є нащадками давніх слов’янських племен: білих хорватів, тиверців і уличів, які в 10 столітті входили до складу Київської Русі.

Фото: Narodowe Archiwum Cyfrowe

Походження назви «гуцули» остаточно не з’ясоване. Найпоширеніша гіпотеза — назва походить від волоського слова «гоц» (розбійник). Волохи так називали своїх неспокійних сусідів — гірських селян.

Горяни звикли цілком по-робінгудівському «забирати в багатих і роздавати бідним». «Справедливим розподілом» промишляли й Олекса Довбуш, й Устим Кармелюк — легендарні українські бунтарі. 

Самі себе гуцули називали «ирстєни».Вони казали про себе: «Що ирстеєнин хотів, то аби пани його не збиткували». Гуцули-ирстєни ніколи не знали панщини, через це залишаються волелюбними.

Фото: Narodowe Archiwum Cyfrowe

Інша думка: не «гуцул» — розбійник, а «кочул» — пастух. Чоловіки-горяни кочували в теплу пору на полонини для випасу тварин, а восени поверталися в долини, де на них чекали сім’ї.

Основними видами господарської діяльності гуцулів були тваринництво, а також лісові промисли. Ними визначені форми поселень і житла в гуцулів: розпорошене розміщення садиб і розвинені сезонні помешкання — колиби.

Хати ставили на схилах так, щоб можна було далеко бачити, не перешкоджаючи іншим. Вони були зрубні, нефарбовані, зведені з тесаних смерекових напівкругляків, а ще мали трикамерне планування (сіни+хата+комора) із закритою галереєю — ґанком.

Такі садиби йменувалися «ґражди». Ці своєрідні дерев’яні фортеці споруджувалися як замкнені комплекси житлових і господарських будівель, сполучених критими подвір’ями, галереями, переходами («хата в брамах»).

Одяг гуцулів був переважно вовняним, відзначався барвистістю, багатством оздоблень і наявністю металевих прикрас.

Фото: Narodowe Archiwum Cyfrowe

Особливості побуту гуцулів відображені в багатій народній творчості.

Високого рівня розвитку досягло гуцульське пісенне, хореографічне та ужиткове мистецтво. 

Аркан (танець) | SPADOK.ORG.UA
Фото: spadok.org.ua

Гуцули — неперевершені майстри різьблення, випалювання та інкрустації деревини. Широко відомі їхні гончарні вироби, зразки художнього ткацтва й килимарства.

ГУЦУЛЬСЬКИЙ КИЛИМ та КАРПАТСЬКИЙ ЛІЖНИК | Національний музей народного  мистецтва Гуцульщини та Покуття | Коломия Івано-Франківська область Україна
Фото: hutsul.museum

Вироби гуцульського народного мистецтва відзначаються високою художньою майстерністю і декоративною різноманітністю.

Читайте більше в нашому Instagram: @beskyd.project

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Beskyd Project
Beskyd Project@beskyd.project

4.3KПрочитань
0Автори
17Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Гуцульський театр Гната Хоткевича

    Гуцульський театр села Красноїлля, який в 1910 році був створений письменником Гнатом Хоткевичем і групою акторів-аматорів.

    Теми цього довгочиту:

    Драматургія
  • Народна астрономія українців

    Для кожного народу астрономія завжди була важливою частиною культури цього народу. Український народ не є винятком, адже має свої власні традиції та переконання, пов'язані з небесними тілами.

    Теми цього довгочиту:

    Астрономія
  • Мистецький український рух: навздогін світовому мистецтву

    Ідея створення Мистецького українського руху виникла у групи літераторів, які змушені були покинути радянський союз після війни.

    Теми цього довгочиту:

    Історія України

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Це дуже цікава публікація! Її відібрано для рубрики “Цікаві довгочити на Друкарні”. Протягом декількох днів всі незареєстровані користувачі на головній сторінці будуть бачити ваш довгочит 😉

Вам також сподобається