В думках Кобейна (Nirvana — Heart-Shaped Box, розбір відео)

Кліп на пісню «Heart-Shaped Box», знятий голландським фотографом Антоном Корбейном, є візуальним відображенням свідомості Кобейна. Кожна сцена немов би ілюструють те, що вплинуло на формування його особистості й творчості. А це і сюрреалізм, і попкультура. І наркотики…

Сцена з хрестом, оповитий воронами та маком, переплітає у собі відразу 3 теми: релігії, смерті та залежності. Либонь, щоб зобразити внутрішню боротьбу Кобейна. 

Хоча коли в Антона запитали, який меседж закладений у відео, він відповів: «Як на мене, він [Курт Кобейн] зображував дуже особисті речі. Уявлення про рак в суспільстві. Про наркотики чи про Кортні Лав. Чесно кажучи, я не дуже розумів, що показує Курт».

Тож спробуймо розібратись в цьому самостійно.

Nirvana - Heart-Shaped Box (Director's Cut) | Clash Magazine Music News,  Reviews & Interviews

Перша сцена показує чоловіка на лікарняному ліжку. Тінь від ліжка схожа на хрест. Можливо, чоловік є Ісусом, щоправда, сильно змученим, виснаженим, стоншеним. Курт волів би, щоб цього персонажа зіграв Вільям Барроуз — американський письменник. А проте він відмовив музиканту.

У наступній сцені той самий чоловік з лікарняного ліжка тепер збирає квіти. Хоч мак — це не просто квітка. З нього роблять героїн, з яким Курт Кобейн, на жаль, був знайомий.

А стосовно капелюха Діда Мороза, яку носить чолов’яга, сказати можна лише одне: регілія стала такою ж вигадкою, як і розповіді про Діда Мороза.

Nirvana: Heart-Shaped Box UNRELEASED Footage/Outtakes! (Part 2) - YouTube

Коли старий чоловік підіймається на хрест, він оповитий воронами. Це чи не єдине рішення Антона, адже Курт надіслав йому сценарій, 90% з якого використано у відео.

Rare Outtake Footage From Nirvana's Heart-Shaped Box Music Video! (Part 1)  - YouTube
Watch the Director's Cut Music Video for Nirvana's 'Heart Shaped Box'

Ворони є членами колективу (цебто Кріст, Курт і Дейв). Ці троє спочатку з‘являються в лікарні, дивлячись як безпорадно лежить цей чолов‘яга, а потім знову ж таки спостерігають за ним, але вже в образі воронів. Поскільки група в кадрі завжди разом, як і ворони, ця теорія є найбільш вірогідною.

DEmedia.hu | Cikk
Nirvana: diretor de "Heart-Shaped Box" comenta clipe | TMDQA!
Setting up of the outdoor scenery for the "Heart Shaped Box" video :  r/Nirvana

Антон Корбейн також додав жінку («матінку Землю»), дорогу, що пролягає крізь вкрите маком поле, і зрештою метеликів, але це так, дрібниці.

Повернімось же до Ісуса. В кінці відео він, схоже, помирає. Що є алюзією на те, як вплив церкви зникає.

А що взагалі відбувається з усіма релігійними образами? Ймовірно, так Кобейн висловлює критику в бік церкви через заборону абортів. Саме тому дівчинка носить костюм, схожий на вбрання Папи Римського і членів Ку-Клукс-Клану, а також тягнеться до ембріонів, що звисають на дереві. Хоча ця сцена ілюструє також ставлення до життя. Себто, з ним не можна гратись, як з іграшками. І ще про релігію: в кінці відео Ісус, схоже, помирає. Що є алюзією на те, як вплив церкви зникає.

Dave Grohl meets the girl from Nirvana's 'Heart-Shaped box' music video 23  years later | The Independent | The Independent
A scene from the music video for Nirvana's “Heart-Shaped Box” :  r/cormacmccarthy
Матінка Земля теж не дотягується до ембріонів. Натяк на те, що вона вже зібрала достатньо плодів з дерева (цебто людських життів)

Інше тлумачення цього відео стосується самої назви пісні та тексту до неї. Припустимо, що старезний чоловік хворіє на рак. Його наче закривають у власному серці, яке тепер ніщо інше як порожня скринька. Позаяк він приречений і не бачить для себе майбутнього. Тому доказ сцена з розп’яттям і тим, як він за власним бажанням піднімається на хрест.

NIRVANA - HEART SHAPED BOX on Vimeo

За словами Кобейна, пісня написана про дітей, які хворіють на рак. Хоча його біографи стверджують, що вона про взаємини з Кортні Лав. Тоді як Кортні каже, що це про її вагіну. Отже, ймовірно ця пісня про кохання. Вона описує ті посилені почуття, що відчуває людина в трагічні часи. А слова «I wish I could eat your cancer when you turn black» вважаються найзаплутанішим способом сказати «я люблю тебе». Попри те, що ви «чорнієте», тобто злитесь одне на одного, конфліктуєте.

Nirvana: Heart Shaped Box (Music Video 1993) - IMDb

Безумовно, текст пісні присвячений коханій Кобейна. Як і назва «heart shaped box», що показує почуття цієї пари. Та попри все, текст можна прив‘язати до почуттів чоловіка. Він відчуває порожнечу. Його емоції стали для нього в‘язницею. А ось стосовно слів:

Throw down your umbilical noose so I can climb right back

Термін «пупкова петля» повертає нас до теми абортів. Потім у відео з'являються  плоди дерев (ембріони), які звисатимуть на «пупкових петлях».

Або це стосується Ісуса, який намагається повернути собі життя. Почати його з чистого листа.

I've been drawn into your magnet tar pit trap

Смоляні ями також були зображені у відео, коли капелюх дитини падає в чорну рідину, що зафарбовує його. Ніби ілюструє, як церква з позитивного перетворюється у щось негативне.

Nirvana: What the girl from Heart-Shaped Box music video looks, heart shaped
Advanced Portfolio in Media Studies.: Research into existing products -  Nirvana, Heart Shaped Box.

Відео, зрештою, закінчується в тій самій лікарні, коли відкриваються штори, і все стає білим. Світло проникає в лікарняну палату. І що це було? Сон? Галюцинації людини, яка присмерті? Критика в бік сучасного світу через їхнє ставлення до людей, які хворіють на рак? Щось про наркотики? Інтерпретуйте як забажаєте.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
mak
mak@makmak

404Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

  • Мистецтво бунту. Sex Pistols — God Save the Queen | розбір обкладинки

    Здається Джемі Рід передчував популярність панк-року ще задовго до його популярності. Наприклад, на його картині «Monster on a Nice Roof» зображено гігантського зеленого монстра, що сидить на даху будинку, а навколо його грозові храми. Це ніби пророцтво, де монстр — це панк-рок.

    Теми цього довгочиту:

    Sex Pistols
  • Про нерозділене кохання можна говорити красиво | Frank Ocean — channel ORANGE | концепція альбому

    Перед релізом «channel ORANGE», Франк Оушен в одному з дописів на Tumblr розповів, як він покохав чоловіка, а йому не відповіли взаємністю.

    Теми цього довгочиту:

    Frank Ocean
  • Mad Season — Above | Огляд альбому

    Зазвичай вечірній Сіетл відкривав творчим людям двері до вечірок з купою алкоголю та наркотиками. Однак у старих кімнатах з обідраними стінами люди збирались не лише заради задоволення шкідливою пристрастю. Розважаючи себе вони грали різну музику.

    Теми цього довгочиту:

    Mad Season

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається