В наших стародруках ви не взнаєте шрифт Воля

А от модернову  Рутенію ви зможете чітко ідентифікувати в Пересопницькому Євангелії чи графітті Софійського Собору

Оригінал на ФБ опубліковано 27 серпня 2023

Друзі, щиро вам дякую за підтримку Громадської ініціативи інфоВАРТА та нашої «Пропозиція з розробки українського національного шрифту на основі творчих доробок проєкту "Рутенія. Графіка української мови" авторства Василя Чебаника», котру ми направили до Верховної Ради місяць тому, 27 липня (від імені громадянина).
В обумовлений законом 30-денний період, відповіді на нашу Пропозицію не надійшло... Ну, будемо лупати й надалі.  Для тих, хто хоче підтримати підписом нашу Пропозицію (та ознайомитися з нею) – посилання на онлайн-форму в кінці допису.
.
Доведеться згадати прізвища депутатів. Та навіть тегнути їх 😊
Спробую без агресії до учасників, хоча перебування в зоні бойових дій робить моє світосприйняття більш контрастним… Чорно-білим.
Точніше, мій світ зараз червоно-чорний.
.
Шановні ініціатори законопроекту "про припинення використання шрифтів російського походження в роботі Верховної Ради України" за  №9606!
Я навмисно першим розмістив фото дівчинки, котра малює Рутенію. Дівчинка з Торецька, зараз живе в Чернівцях. В цьому році ми провели десятки подій і майстер-класів дітей. Шрифт Рутенія ВЖЕ є національним, яке б рішення ви не прийняли.
Подумайте про це.
.......
Довгий текст, але вважаю за потрібне інформувати спільноту у цьому важливому питанні. Нам важливо привернути увагу до неповного вивчення депутатами питання графічної ідентичності, з метою попередження не  зробити того, що доведеться перероблювати. Бо сьогодні навіть і Google знає, який шрифт в Україні  ВЖЕ є «національним».
.
1) 11.08.2023 депутати Верховної Ради подали Проект «Постанови про припинення використання шрифтів російського походження в роботі Верховної Ради України» за  №9606. Головною метою є припинення використання шрифтів російського походження в роботі Верховної Ради України» та запровадження замість нього  шрифту «Volja» у відзнаках парламенту («Почесні грамоти ВРУ», Премії, Іменні Стипендії і таке інше).
Це відбулося за два тижні після нашої Пропозиції з розробки українського національного шрифту на основі «Рутенії».
.
Подяка депутатам, що припиняють ганебне явище використовування російського культурного наративу.  Але дивує, м’яко кажучи, що в проєкті депутатів (по заміні шрифтів) не врахована наша пропозиція запровадити, як національний, унікальний шрифт «Рутенія» Василя Чебаника.

Приклади оформлення Рутенією українських символічних об’єктів – чисельні і взнані.  І чітко ідентифікуються українськими як по вигляду, так і по суті.


Наприклад, серед самих відомих з них - церемоніальний примірник Конституції України у Верховній Раді (на котрій складають Присягу Президенти) та диплом Національної Премії України імені Тараса Шевченка, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва (див. фото)
До речі, саме за виготовлення Конституції у ВРУ, Василь Чебаник отримав від ВРУ «Почесну грамоту за особливі заслуги перед Українським народом» у 2002 році. І вона дійсно оформлена «Іжицьою».
Депутати, з якихось причин, ігнорують ці факти.  Не віриться, що не знають.
.
2) Стосовно депутатської пропозиції використовувати шрифт «ВОЛЯ»
По-перше – чуйте спільноту! Надайте адекватну відповідь на нашу Пропозицію від 27 липня!
----— Ідеологічний аспект графічної ідентичності:
Час та героїчні історії його використання надали шрифту Хасевіча українських рис. Він дійсно є взнаним, особливо після брендування ним ЗСУ. Шрифт «Воля» вибудовує чіткі асоціації і передає звитяжність нашої боротьби. Дуже добре акцентує увагу на нашому повстанні проти агресора.

Історичний аспект:

Якщо заглибитися, а це важливо у випадку законодавців, то ми згадаємо, що історія українства набагато глибша історії героїчної боротьби українських повстанців 20-го століття.  З усією повагою до історії УПА, на жаль шрифт Ніла Хасевіча має коріння в «русской гражданке». Він є просто декоративною переробкою форм цієї «гражданкі». Це суто декоративний шрифт і тільки для заголовків.
В наших стародруках, створених до реформи царя петра1, ви не взнаєте шрифт Хасевіча.  А от сучасну та модернову  Рутенію ви зможете чітко ідентифікувати в Пересопницькому Євангелії чи графітті Софійського Собору. Або в Конституції Пилипа Орлика чи листуванні наших славетних Гетьманів. Та навіть в знаках Кам’яної Могили чи в китайських ієрогліфах

Продовження легко взнаної стилістики Рутенії у інших державних відзнаках було б серйозним кроком до впровадження національного шрифту, як цілісної, системної дії з вибудови стійкої української ідентичності. Це був би перший крок до повернення нашої української абетки.

Технічний аспект:

Шрифт є «ВОЛЯ» акцидентним (використовується ТІЛЬКИ для заголовків) та представлено тільки у ДВОХ накресленнях,  зроблених з літерацій Хасевіча.
Це обмежує його використання.
У випадку Рутенії є, що продемонструвати – це цілісне рішення, в єдиному стилі для різних способів використання - і для заголовків, і для простого тексту. Шрифти «Рутенія» авторства саме Чебаника мають більше 60 різних гарнітур та накреслень. Десятки вже готових похідних творів (шрифтів) послідовників-шрифторобів надзвичайно популярні серед українців.  Є і навчальні прописи для дітей та дорослих.

Популярізаційний аспект:

Використання одного шрифту для брендування ЗСУ і для ВРУ несе загрози «розфокусування» «брендів» ЗСУ та ВРУ.
Усі шрифти «Рутенія» Василем Яковичем надані в дар українському народові у 2021-му році – для безкоштовного використання. Завантаження вже оцифрованих версій доступну за адресою https://abetkarutenia.com.ua

І ще. Мені дуже сумно, що під удар підставлено репутацію відомого популярізатора українських шрифтів, дизайнерки Марчели Можиної.  Прошу не сприймати мою критику особисто. Також пропоную подивитися трохи ширше на ситуацію.


Пропоную ініціаторам Постанови №9606 вивчити питання запровадження українських шрифтів більш докладно та врахувати:

1) «Пропозицію з розробки українського національного шрифту на основі творчих доробок проєкту "Рутенія.  Графіка української мови" авторства Василя Чебаника») до Верховної Ради від 27.07.2023


2)  ЗВЕРНЕННЯ Василя Чебаника до  Міністерства культури та інформаційної політики України -  залучити до робочої групи (зі створення національного шрифту) відомих митців, художників, науковців, культурних діячів, істориків, педагогів та практикуючих фахівців з дизайну у суміжних спеціалізаціях. Список рекомендованих осіб надано 20 липня 2023р. в МінКульт. (Було і таке…. І тиша 😊 )

--------------
Ірина Констанкевич  - офіційна сторінка ("Партія "За майбутнє") https://www.facebook.com/IrynaKonstankevych
Микола
Княжицький («ЄС»)
https://www.facebook.com/mykolakn
Volodymyr
Viatrovych («ЄС»)
https://www.facebook.com/volodymyr.viatrovych
Дмитро
Нальотов («СН»)
https://www.facebook.com/sluganarodu.naletov.144
Потураєв
Микита Русланович Nikita Poturaev  («СН»)
https://www.facebook.com/nikita.poturaev
Yevheniya
Kravchuk («СН»)
https://www.facebook.com/yevheniya.khudzik
Тетяна
Скрипка («СН»)
https://www.facebook.com/zeRiabykha
Андрій
Боблях(«СН»)
https://www.facebook.com/AndriiBobliakh
Богуцька
Єлізавета Петрівна Liza Bogutskaya («СН»)


НІЩО НЕ ЗУПИНИТЬ АБЕТКИ, ЧАС ЯКОЇ НАСТАВ.

Слава Україні!

------

Нестор Воля, блогер та вартовий проєктів Рутенія. Військовослужбовець ЗСУІнфоВАРТА#Опановуй_і_Плекай Рутенія. Рутенія. Графіка української мовиФільм Рутенія

===========================================
до ВРУ та МІНКУЛЬТУ Олександром Корнієнко (Нестор Воля) 27 липня 2023р надана наступна пропозиція (основна частина для ознайомлення):
=======
З МЕТОЮ:
• формування національного мовно-культурного простору на основі утвердження державної мови, стійкості його ціннісної основи до зовнішніх впливів
• формування у громадян України поваги до державних символів, державної мови, суспільно-державних (національних) цінностей України, розуміння їх важливості для становлення держави
• усунення впливу держави-агресора (держави-окупанта) в інформаційній, освітній, культурній сферах України
• створення національного шрифту (конструкції літер – графем), котрий має бути  сучасним, але базуватися на історичних письмових та друкованих джерелах з виразними ознаками українськості та буде виконувати роль національного державного символу та засобу самоідентифікації нації.
=======================
======= ПРОПОНУЮ:=======

1. Взяти за основу нової Національної абетки шрифти проєкту «Рутенія. Графіка української мови» авторства Василя Яковича Чебаника та створити на їх основі цифрові версії, залучивши до цієї роботи провідних спеціалістів з оцифровування шрифтів
.
2. Дотримуючись принципу ефективності, пропоную усі роботи, пов‘язані зі створення Національної абетки Рутенія, громадська ініціатива #інфоВАРТА пропонує виконувати на волонтерських засадах
.
3. Дотримуючись принципів відкритості та державно-приватного партнерства, пропоную створити робочу групу та залучити відомих митців, художників, науковців, культурних діячів, істориків, педагогів та практикуючих фахівців з шрифто-дизайну та дизайну у суміжних спеціалізаціях, а також громадських діячів, журналістів та військових з високим рівнем соціальної довіри та фахівців-юристів з інтелектуальної власності.
===================================
....
Узявши за основу ці пропозиції і утворивши експертну робочу групу з просування національної абетки за участі найкращих фахівців, можливо **у стислі терміни** забезпечити вирішення цього завдання на найвищому технічному та художньому рівні.
Запрошуємо українські  мистецькі, наукові, культурні, письменницькі, журналістські, освітні, громадські та державницькі спільноти та громадян приєднатися до цієї Пропозиції.


Зараз ми запрошуємо українців підтримати своїм підписом Пропозицією до Верховної Ради України про впровадження Національної абетки на основі проєкту «Рутенія. Графіка української мови».


Посилання для вашого підпису - https://bit.ly/rutenia-pro

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Нестор Воля
Нестор Воля@NestorVolya

94Прочитань
4Автори
1Читачі
На Друкарні з 1 жовтня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається