Велика Британія нарешті розпочала етап переговорів щодо програми New Medium Helicopter (NMH) вартістю 1 мільярд фунтів стерлінгів

Велика Британія британія нарешті розпочала етап переговорів щодо програми New Medium Helicopter (NMH) вартістю 1 мільярд фунтів стерлінгів (1,3 мільярда доларів США), який завершиться подачею пропозицій від трьох конкурентів, що стане вирішальним кроком на шляху до підписання контракту на виробництво у 2025 році.

Джеймс Картлідж, міністр оборонних закупівель Великої Британії, сьогодні на Міжнародній конференції з військових вертольотів у Лондоні офіційно оголосив про початок етапу запрошення до переговорів (ITN), в якому беруть участь Airbus Helicopters UK, Leonardo Helicopters UK і Lockheed Martin UK, які претендують на отримання контракту.

Міністр оборонних закупівель Джеймс Картлідж

Ці три компанії "тепер нададуть свої пропозиції, які будуть оцінені Міністерством Оборони для визначення переможця тендеру", - йдеться в заяві Міноборони.

Британський підрозділ військових закупівель Defence Equipment and Support (DE&S) оцінюватиме кожну пропозицію "до 2025 року, коли, за умови схвалення урядом, очікується визначення переможця контракту", - додали в Лондоні.

Програма NMH передбачає заміну вертольотів Puma і низки менших вертольотів, таких як Bell 212, Bell 412 та Airbus AS365 Dauphins. Керівний директор Airbus Helicopters UK Ленні Браун раніше повідомив, що Велика Британія вирішила скоротити загальну кількість запланованих вертольотів з 44 до 35 через проблеми з фінансуванням, хоча пізніше Міністерство Оборони заявило, що жодних змін в "оголошеній потребі" не відбулося.

У сьогоднішній заяві не вказано, скільки саме гелікоптерів потребує МО, а офіційні особи не відповіли на запит ЗМІ про коментарі. Очікується, що етап ITN вперше надасть повну розбивку потреб і витрат для промисловості. Лондон послідовно заявляв, що експортна вартість буде пріоритетною при оцінці заявок, поряд зі стандартними міркуваннями про місцеве виробництво.

Airbus Helicopters UK пообіцяла встановити виробничу лінію H175M в Броутоні, Уельс, де зараз вона виробляє крила для комерційних авіалайнерів A380. За словами виробника, військова версія гвинтокрила суперсереднього класу може вмістити 18 пасажирів, має дальність польоту 600 морських миль, крейсерську швидкість до 150 км/год і може підтримувати перевезення військ, сил спеціальних операцій, виконувати пошуково-рятувальні та медичні евакуаційні місії.

Airbus H175M

Намагаючись врахувати економічні та соціальні міркування Великої Британії, Airbus створив у 2022 році "робочу групу" з розробки H175M, до якої увійшли британські компанії Babcock, Martin-Baker і Spirit AeroSystems, які очолили список ключових постачальників у разі, якщо вертоліт буде обраний для серійного виробництва. З того часу Boeing UK приєдналася до цієї групи для надання послуг з навчання технічного персоналу.

Пропозиція Airbus створити лінію з виробництва гелікоптерів у Великій Британії є прямим викликом для компанії Leonardo, яка традиційно є єдиним виробником гелікоптерів з виробничою базою у Великій Британії, що базується в Йовілі, на півдні Англії.

Згідно з презентацією, Leonardo пропонує вертоліт AW149, який може перевозити 16 повністю екіпірованих військовослужбовців, має дальність польоту 545 морських миль і призначений для надання підтримки на полі бою, транспортування військ, логістичної підтримки, придушення загроз, безпосередньої повітряної підтримки (CAS), командування та управління (C2), пошуку і порятунку (SAR), медичної евакуації (MEDEVAC) і операцій з морського патрулювання.

Leonardo AW149

Багатоцільовий гелікоптер вже отримав експортні замовлення з Єгипту, Північної Македонії, Польщі й Таїланду, в той час, як Leonardo планує виробляти понад 60 відсотків гелікоптера у Йовілі та в рамках ширшого ланцюжка постачання "Team AW149 UK", який охоплює понад 70 компаній з Англії, Шотландії, Уельсу і Північної Ірландії, якщо їй вдасться укласти контракт з NMH.

Компанія також підкреслила, що "адресний ринок", який перевищує 500 вертольотів середнього класу, може бути націлений на подальший успіх експорту AW149, виключно з Великої Британії. Попередні експортні літаки були побудовані на виробничій лінії Verigate в Італії.

Тим часом Lockheed Martin пропонує вертоліт загального призначення S-70M Black Hawk, який, в рамках угоди про спільне виробництво, буде збиратися англійською компанією Standard Aero, якщо Лондон вибере його для виробництва. Після запуску NMH "Team Black Hawk" минулого року компанія Lockheed Martin заявила, що "майже" 40 відсотків виробництва і збірки гелікоптера буде здійснюватися у Великій Британії.

UH-60 Black Hawk та Puma

Lockheed Martin також володіє польським виробником PZL Mielec, який виробляє експортний варіант S-70i американського гелікоптера UH-60 Black Hawk в Польщі. Виробник очікує, що виробництво гелікоптерів для армії США триватиме до 2070-х років: станом на вересень 2023 року їх було поставлено 5 000, а наліт в бойових умовах склав п'ять мільйонів льотних годин.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
British Armed Forces
British Armed Forces@BritishArmedForces

193Прочитань
3Автори
10Читачі
На Друкарні з 12 вересня

Більше від автора

  • Операції "Чорний олень" - Operation Black Buck

    Рейдові операції “Black Buck” (Чорний олень) охоплювали серію з п'яти атак на Фолклендські острови бомбардувальниками RAF Avro Vulcan B2 з 44-ї ескадрильї, організованих з аеродрому на острові Вознесіння.

    Теми цього довгочиту:

    Black Buck
  • Білий прапор та “Юніон Джек” майорять над Південною Джорджією

    Провівши підготовку до повернення Південної Джорджії, Королівський Флот планував її провести найближчим часом, але в їх плани втрутився аргентинський підводний човен ARA Santa Fe...

    Теми цього довгочиту:

    Фолклендський Конфлікт
  • Двох годинна битва за Грютвікен

    Поки на Фолклендських островах та Буенос-Айресі святкували свою перемогу, на острові Південна Джорджія розвернулась своя невелика, але славна битва.

    Теми цього довгочиту:

    Фолклендська Війна

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається