Вертельні собаки

Вертельні собаки

Собаки для обертання рожна з'явилися в XVI столітті в Англії та використовувалися як у багатих будинках та замках, так і у простих шинках. Зазвичай на кухні тримали двох собак, які працювали поперемінно, а при смаженні великих шматків м'яса — удвох. Вертельні собаки згадуються в трактаті Джона Кайуса «Про англійських собак: їх різновиди, імена, природа та властивості», де автор називає їх дворнягами.
Згодом була виведена спеціальна порода, про розміри якої можна судити за габаритами коліс, що збереглися — їх діаметр варіює від 78 до 143 см, а ширина доріжки становить 20—30 см. У творі «Цинографія» Карл Лінней виділяє породу Canis vertigus — собака вертяща. Відповідно до цієї роботи існували короткошерсті та довгошерсті різновиди породи. Також Лінней зазначає, що вертельні собаки поширені в Англії та Франції. Ці собаки згадані й у «Походження видів» Чарлза Дарвіна.
До середини XIX століття англійці практично відмовилися від «собачого двигуна», в літературі остання згадка про такий механізм відноситься до початку XX століття. Приблизно тоді зникла і порода.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Історично-кулінарний кут
Історично-кулінарний кут@Peter_Bosch

1.6KПрочитань
9Автори
40Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про варіння пива та пиво у літній час

    До наукової епохи пивоваріння (до XIX століття), у Баварії пиво варили тільки навесні і восени, щоб уникнути поширення бактерій, хоча науково існування мікроорганізмів не було на той момент відкрито, але зварене влітку пиво швидко псувалося і втрачало свій смак.

    Теми цього довгочиту:

    Німеччина
  • Пивні чудеса

    Пивних чудес є чимало, і напрочуд багато з них пов’язано з ірландськими святими.Що, в принципі, логічно: Ірландія — це пивна, а не винна країна, і там, де святий Домінік примножує вино, святий Колумбан розливає пиво.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (3)

на секунду вже захвилювався за собачок)

Вам також сподобається