Вибори у Словаччині і Україна

Для початку загальна порада: не драматизуйте там, де ви не розібралися що саме відбулося. Бо у нас деякі наші аналітики та новинарі як напишуть, то у багатьох є бажання вкоротити собі віку. А це - не корисно. 

Давайте спочатку про те, що відбулося на виборах.

  1. Причина дострокових виборів - розвал коаліції, яка не витримала економічних і соціальних проблем, а також тиску з боку популістів. 

  2. Вибори виграла партія експрем'єра Роберта Фіцо (23%), друге місце - партія чинной президенти Чапутової “Прогресивна Словаччина” (далі - ПС) (17%), третє - “Голос” екссоратника Фіцо Петера Пеллегріні (15%). Далі - OL’aNO+ (9%), християнські демократи (7%), ліберальна “СіС” (6,2%), націоналістична СНП (5,7%).

  3. Чапутова доручила Фіцо формувати уряд. Потенційно з Фіцо можуть домовитись “Голос” і націоналісти. Через те, що ключовою є позиція “Голосу”, Пеллегріні може вимагати ключовий пост для себе. За Пеллегріні немає такого шлейфу скандалів і токсичності як за Фіцо.

  4. Якщо Фіцо не зможе домовитись, то шанс на коаліцію буде у лідера ПС Міхала Шимечки. Шимечка підтримує військову допомогу і закликає ЄС вже цього року почати переговори про членство України. Але йому треба об'єднати 5 партій з 7.

  5. Будь-яка коаліція не буде стійкою. За останні 5 років у Словаччині було 5 прем'єрів. 

Тепер давайте про природу подій. А також про те, чого чекати як Фіцо таки очолить уряд. 

Для розуміння контексту. Фіцо очолював уряд двічі - 2006-2010 та 2012-2018. 2018 був змушений піти через вбивство журналіста Яна Куцака та його нареченої. Куцак розслідував махінації правлячої партії і оборудки з “засовєня” фондів ЄС у бідних районах східної Словаччині. У процесі Куцак виявив зв'язки урядовців з калабрійською мафією ( відома як Ндрангета). 

Фіцо опинився в опозиції. І як вправний популіст критикував коаліційні уряди за неспроможність та нестабільність. 

Чому партія Фіцо мала успіх? Головний інструмент - страх. Мігранти понаїдуть. Роботи не буде. Санкції шкодять. Втягують у війну. Сорос - ворог, бо несе чужі цінності. Чупатова - агентесса США, яка позбавляє країну суверенітету. По війні Фіцо і націоналісти грають на страху частини словаків бути втягнутими у війну, риториці “санкції шкодять” і “у всьому винні НАТО і Україна”. Обіцяють працювати над поверненням “нормального життя”, без санкцій і війни.

Хто голосує? Ті, кого лякає євроінтеграція, глобалізація. Сільські райони, схід і південь країни, які відстають у своєму розвитку, старші покоління. 

Якими можуть бути наслідки для України? Навряд катастрофічними. 

  1. Словаччина не стане Угорщиною 2.0. Як мінімум - найближчим часом. Агресивні популісти набрали лише 29%. Ще одна націоналістична і антиукраїнська партія не пройшла. Тому в Фіцо немає достатньої легітимності щоб діяти як Орбан, де у ФІДЕС давно монобільшість.

  2. Коаліції корисні. Позиція “Голосу” буде помякшувати будь-які дії Фіцо. Хоча Пеллегріні і заявив, що Словаччина віддала вже все що могла (усе радянське), його партія все одно підтримує постачання боєприпасів і розділяє позицію ЄС по РФ. Нові контракти України з виробниками країни - суто комерціні. 

  3. Фіцо знаменитий не тільки опортунізмом, але й прагматизмом. Його риторика не завадила довести до кінця провадження євро 2009, сприяти реверсним поставкам газу з ЄС до України, а також підтримати безвіз. Тому так, він буде говорити дратівливе, буде торгуватися з ЄС, НАТО, США. Але Фіцо обмеження і зовні, і всередині. І легітимності блокувати рішення ЄС чи дуже сильно пручатися в нього не буде. 

Так, Путін хоче “пережити” коаліцію на підтримку України. Так, він буде качати і підтримувати будь-яких популістів, які можуть бути використані для уповільнення чи блокування допомоги. Але не треба оцінювати його к нездоланного деміурга, яким все вдається. Ми знаємо що ні. Як і не треба друзів і симпатиків України оцінювати як “жалюгідних імпотентів”. Бо вже втомлює читати від українців повторення цього чисто російського наративу.

Дякую за увагу.

Підтримати автора донатом: 1. Patreon. 2. Monobank. 3. Приват.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юрій Богданов
Юрій Богданов@nNtOPSeM-a1fnyN

31KПрочитань
2Автори
143Читачі
На Друкарні з 26 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається