Вибори в Польщі можуть трансформувати Європейський Союз


Перемога опозиції на нещодавніх виборах у Польщі має важливе значення для Європейського Союзу, оскільки вона рятує польську демократію та обіцяє позитивне майбутнє. Позиція Польщі як великої держави-члена ЄС та її економічний успіх роблять її важливим гравцем. Однак націоналістичний уряд Польщі перешкоджав її здатності керувати ЄС.

З приходом до влади проєвропейського уряду у Польщі з'являється можливість зміцнити союз і сприяти поглибленню європейської інтеграції. Це особливо важливо, оскільки франко-німецький двигун ЄС зупинився.

Новий проєвропейський польський уряд на чолі з Дональдом Туском може допомогти перезапустити ЄС та працювати з Францією, щоб окреслити чітке бачення майбутнього. Це чинитиме тиск на Німеччину, змушуючи її приєднатися, і може призвести до зміцнення партнерства між Берліном та Варшавою. Загалом, Польща має можливість підштовхнути ЄС вперед у різних ключових сферах.

1. Зміна польського уряду може створити імпульс для членства України та реформування ЄС, оскільки очікується, що новий уряд займатиме більш конструктивну позицію. Це важливо, оскільки одна з головних перешкод на шляху реформування ЄС є психологічною: чиновники не поспішають долучатися до складного і тривалого процесу, якщо вважають, що шанси на успіх є низькими.

2. Новий польський уряд може взяти на себе ініціативу щодо посилення здатності ЄС підтримувати демократію та верховенство права, а також спрямовувати політику ЄС, щоб зайняти твердішу позицію щодо Угорщини. Це сприятиме реформуванню ЄС і забезпечить збереження статусу Польщі в Європейському Союзі.

3. Це може просунути вперед оборону ЄС. Євросоюзу необхідно посилити свої оборонні зусилля, включаючи фінансування спільних закупівельних проєктів і розширення допомоги Україні. Польща має потенціал для просування важливих пропозицій щодо оборони ЄС, таких як окреслене бачення та посилення співпраці з НАТО.

4. Польща як найбільший бенефіціар бюджету ЄС, може закликати до реформ і розширення бюджету для підтримки України, оборони та інфраструктури. Польща, ймовірно, виступатиме проти жорсткого повернення до пакту про стабільність і зростання, за який виступає Німеччина, натомість виступаючи за збільшення інвестицій і витрат. Порушення франко-німецьких відносин гальмує цей прогрес, але Польща та такі країни, як Іспанія, могли б стати лідером у накресленні нового шляху для Євросоюзу.

5. Це навряд чи зірве кліматичний порядок денний Євросоюзу. Попередній польський уряд був скалкою в оці кліматичних зусиль ЄС. Хоча Польща, можливо, не буде лідером у кліматичній політиці ЄС, вона також може перестати діяти як спойлер і натомість зайняти більш продуктивну позицію. Це буде полегшенням для Брюсселя.

Вибори в Польщі можуть змінити Європу. Питання полягатиме в тому, чи скористається новий польський уряд цією можливістю і чи запропонує позитивне бачення і порядок денний для Європейського Союзу. Якщо це станеться, Європа, ймовірно, піде за ним.

Джерело: CSIS

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається