Відмінності радянських/руснявих бойових літаків від літаків країн НАТО (частина 2)

Ця стаття присвячена відмінностям західних літаків від літаків русні в аспекті повітряного бою.

Існує три види ракетного бою: дальній ракетний повітряний бій, ближній ракетний повітряний бій та ближній маневрений повітряний бій. У випадку з ближнім маневреним повітряним боєм зброєю ураження виступає авіаційна гармата, тому перевагу у ньому традиційно мають легші та більш маневрені винищувачі.

У випадку дальнього та ближнього ракетного бою характеристики літака вже не відіграють такої значної ролі (виключенням є літаки зі stealth технологією), а на перше місце виходять саме характеристики ракет класу повітря-повітря.

Почнемо з огляду способів наведення ракет цього класу:

  • ІЧГСН (інфрачервона голівка самонаведення): ракети цього типу наводяться на теплове випромінювання від двигунів цілі. Зазвичай мають дальність близько 10 км та використовуються переважно для ближнього ракетного бою.

  • ПРГСН (пасивна радіолокаційна голівка самонаведення): наводиться на відбите від цілі електромагнітне випромінювання радара літака-носія з якого була запущена. Вимагає постійну "підсвітку" цілі радаром літака до моменту ураження.

  • АРГСН (активна радіолокаційна голівка самонаведення): має на борту повноцінний радар, що дозволяє ракеті самостійно наводитися на ціль без допомоги літака-носія.

Для виконання бойового завдання винищувачі споряджують одночасно ракетами з АРГСН/ПАРГСН для ведення повітряного бою на дальніх і середніх дистанціях, і ракетами з ІЧГСН для використання на дистанціях менше 10 км.

Ракети класу повітря-повітря на озброєнні країн НАТО

Основними ракетами класу повітря-повітря в країнах Північно-Атлантичного альянсу є ракета з АРГСН AIM-120 та ракета з ІЧГСН AIM-9.

AIM-120 в модифікації C-5, яку Україні скоріше за все передадуть західні партнери, має дальність пуску 105 км, а остання модифікація з індексом D має дальність пуску у цілих 180 км. AIM-9 - це найстарше сімейство ракет класу повітря-повітря, її перша версія AIM-9A була прийнята на озброєння ще в 1965 році, а остання модифікація AIM-9X перебуває на озброєнні з 2002 року та по сьогодні є однією з кращих ракет у своїй категорії.

Ракети класу повітря-повітря на озброєнні русні

Основними ракетами класу повітря-повітря, що використовує русня, є Р-27 з ПРГСН, Р-77 з АРГСН та Р-73 з ІЧГСН. Ракета Р-27 є наймасовішою ракетою на озброєнні рф, деякі її модифікації мають максимальну дальність пуску до 90 км. Р-73 є основною ракетою з ІЧГСН на озброєнні рф, має дальність пуску до 20 км. Не так давно росіяни налагодили серійне виробництво ракет з АРГСН Р-77, дальність пуску якої сягає 110 км, проте незважаючи на всі переваги, вона все ще не витіснила більш стару Р-27.

На відміну від країн заходу, РФ досі активно використовує ракети з ПРГСН (Р-27). Недоліком таких ракет порівняно з ракетами з АРГСН є необхідність постійного опромінювання цілі радаром літака-носія до моменту ураження, що значно зменшує можливість літака-носія виконувати протиракетні маневри та може призвести до ураження його ракетою супротивника.

Окремо варто зауважити, що наведена в статті дальність ракет не є об’єктивною. Дальність пуску ракети залежить від таких факторів, як висота та швидкість літака-носія в момент пуску ракети, типу цілі та напрямку її польоту. Найбільш об’єктивними, на думку автора, ці данні виглядають за умови пуску ракети з висоти 10-15 км по неманевруючій цілі, що летить на зустріч. За умови пуску ракети з малої висоти реальна дальність її пуску буде в рази менша.

Передача Україні ракет західного зразка, зокрема, дозволить повітряним силам протистояти російській винищувальній та штурмовій авіації, яка наразі має панівне становище в небі.

Про засоби ураження наземних цілей та майбутню роль винищувачів F-16 у бойових діях ми поговоримо у третій частині статті.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Aerospace_Ukraine
Aerospace_Ukraine@AerospaceUkraine

85Прочитань
1Автори
2Читачі
На Друкарні з 10 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається