Виготовлення бізібордів

Зміст

Всі чудово знають, як діти люблять гратись «дорослими» речами, копіюючи дії дорослих родичів. Тому бізіборди стали справжнім порятунком для батьків. У той час як полиці магазинів ломляться від всіляких іграшок, дуже важко вибрати такі, які подобалися б дитині тривалий час. При всьому різноманітті знайти якісні дитячі товари завдання не з легких. Китайські іграшки, які заполонили ринок, виробляють з дешевих полімерів, а вони, як відомо, не зовсім безпечні для дітей. Та й цінність таких іграшок для дитячого розвитку доволі сумнівна.

Виготовлення бізібордів з точки зору бізнесу може бути цілком привабливою ідеєю для малого підприємництва. Місце і регіон реалізації великого значення не мають, оскільки продавати товар можна по всій країні через Інтернет, а доставку покласти на Нову Пошту чи Укрпошту.

Що таке бізіборди і як їх роблять

Бізіборд (busy board) – сучасна розвиваюча іграшка для малюків, яка може зацікавити дитину на довгий час. Це спеціальна дошка з закріпленими на ній елементами.

Винахідником розвиваючих дощок вважається Марія Монтессорі, яка в своїй методиці виховання дотримувалася принципу надання дітям свободи і розвитку у них самостійності. Педагог розробила «розумні» дошки, які б підштовхували дитину до вивчення нового в безпечному середовищі.

У грі з бізібордом у дитини формуються різні навички: здатність логічно мислити, вибудовувати причинно-наслідкові зв’язки, розвивається дрібна моторика. В результаті взаємодії з предметами, зафіксованими на дошці, виникають нові нейронні зв’язки в мозку, прискорюється розвиток пам’яті, мовних центрів.

Виготовлення бізібордів

Іграшки роблять тільки з натуральних матеріалів. Всі поверхні прискіпливо і досконально шліфуються для досягнення абсолютної гладкості і безпеки компонентів. Деталі скріплюються саморізами і системами дверних петель. Можлива комплектація за індивідуальним замовленням.

Собівартість однієї розвиваючої дошки, як правило, не перевищує 600 гривень. Для її створення необхідно придбати спеціальний меблевий щит, який буде виступати в якості основи майбутнього виробу. Зазвичай на дерев’яну панель закріплюють:

  • замочки;

  • дверцята, що відкриваються в різні боки;

  • клямки;

  • намистини;

  • лампочки;

  • гачки;

  • дзвінки та інші предмети, що видають звуки;

  • яскраві картинки-трансформери;

  • фігурки на липучках тощо.

Для дівчаток дошки роблять для ігор з ляльками, для хлопчиків – розміщують більше технічних деталей. Для зовсім маленьких дітей використовують яскраві великі елементи, для дітей старшого віку – більш дрібні.

Аналіз ринку

Ринок дитячих товарів на сьогоднішній день зазнав деяких змін, однак негативними їх назвати не можна. У сегментах дитячого одягу і взуття спостерігається стагнація, як і на всьому фешн-ринку. Більше за всіх постраждав преміум-сегмент ринку одягу, в той час як середній і низький цінові сегменти показали зростання.

На тлі цього багато мереж провели скорочення та оптимізацію асортименту, залишивши на полицях тільки найпопулярніші позиції. Цікавою тенденцією є підвищення попиту на розвиваючі та освітні іграшки – споживач хоче отримати від іграшки більше функцій.

Виходячи з цього, можна зробити висновок про значні перспективи проекту з виготовлення бізібордів. Ставку потрібно робити на маркетингову складову: товар ручної роботи, екологічно чистий і безпечний для дитини, що володіє дуже великим розвиваючим потенціалом.

Виготовлення бізібордів: плюси і мінуси бізнесу

Особливість бізнесу з виготовлення бізібордів в тому, що ним можуть займатися і чоловіки, і жінки без будь-якої спеціальної підготовки. Основна вимога – розуміти інтереси і потреби дитини та вміти організувати процес виробництва.

Плюси бізнесу з виготовлення бізібордів:

  • кількість конкурентів відносно невелика;

  • цільова аудиторія є скрізь;

  • легко налагодити канали збуту;

  • не вимагає великих вкладень на старті;

  • закриття бізнесу не принесе значних збитків.

У той же час, є і недоліки:

  • покупка бізіборду зазвичай – разова акція;

  • якісний, цікавий бізіборд буде дорого коштувати, і купити його зможуть не всі;

  • іграшка не відноситься до найнеобхідніших товарів, тому багато хто відмовляється від її покупки.

Бізнес на бізібордах

З огляду на малий обсяг інвестиційних витрат, малий термін окупності, високу ліквідність бізнес проекту з виготовлення бізібордів і ряд інших факторів, слід визнати, що рівень ризиків, пов’язаних з реалізацією цього бізнесу, вкрай низький.

В якості основного ризику можна назвати появу в даному сегменті серйозних великих виробників, які можуть організувати серійне виготовлення бізібордів. Однак, з огляду на специфіку даного виду продукції, такий сценарій видається малоймовірним. У разі ж реалізації цього сценарію, ви можете без втрат зафіксувати прибуток і ліквідувати проект.

Реєстрація бізнесу

Не поспішайте реєструвати свій бізнес в податковій. Для початку прикиньте попит і власні можливості. Не виключено, що в перший час ви будете працювати від замовлення до замовлення і ваш дохід буде більше схожий на підробіток, ніж на повноцінний бізнес.

Для оформлення бізнесу з виготовлення бізібордів спочатку необхідно визначити форму організації бізнесу. Якщо ви плануєте виготовляти тільки бізіборди і розглядаєте цей бізнес як «пробний», для прощупування ринку – буде достатньо зареєструватись як фізична особа-підприємець (ФОП). Якщо у ваших планах виготовлення широкого асортименту супутньої та схожої продукції – реєструйте ТОВ.

Код за КВЕД 32.40 «Виробництво ігор та іграшок».

Для роботи в цьому бізнесі закон не вимагає ліцензій і сертифікатів. Однак, якщо у вас будуть сертифікати якості значущих елементів бізіборду (основна панель, наприклад) – зможете цим апелювати до покупців під час продажу. Єдине, що вам знадобиться – дозвіл СЕС та пожежного нагляду.

Складові бізнесу з виготовлення бізібордів

Щоб запустити виготовлення бізібордів, вам потрібно буде зробити ескізи, розробити креслення і виготовити зразки хоча б трьох видів. Далі потрібно зайнятись підбором безпосередньо основних складових вашого бізнес-проекту.

Приміщення

Для майстерні з виготовлення бізібордів достатньо 15-20 кв.м. Якщо у вас немає відповідного приміщення, його потрібно буде орендувати і укомплектувати необхідним обладнанням. При дрібних партіях можна обійтися квартирою, або гаражем. Але все-таки краще, якщо цех не буде знаходитися в багатоквартирному будинку – виробництво досить гучне. У майстерні повинні бути підведені електрика, опалення та хороша вентиляція.

Технологія виготовлення бізібордів проста і передбачає ручну роботу. Вам знадобляться інструменти для шліфування та обробки дерева, обладнання для різання фанерних листів, дриль і саморізи. Не виключено, що у вас вже є в наявності всі, або хоча б деякі з необхідних інструментів. Це значно заощадить витрати на старті проекту.

Матеріали

Для основи вам будуть потрібні листи фанери, саморізи, фарба і спеціальний лак для покриття готової дошки. В якості комплектуючих купіть шпінгалети, велосипедні дзвінки, дверні замки, замки-блискавки, телефонні диски, перемикачі, ключі, дзвіночки, котушки, шнурки, липучки, петлі, клямки, ланцюжки, різнокольорові намистини, фігурні магніти та інші предмети.

Виготовлення бізібордів: матеріали

Комплектуючі деталі для бізібордів найкраще купувати оптом, що дозволить знизити кінцеву ціну товару. Великий плюс цього бізнесу в тому, що деталі можна замінювати на аналогічні або інші, якщо чогось не виявилося в даний момент у постачальника. Також можна зробити іграшку повністю під замовлення клієнта – з урахуванням його побажань.

Персонал для виготовлення бізібордів

Справитися з пошуком клієнтів, проектуванням бізібордів, а також рекламою своєї справи можна самостійно. Такий підхід дозволить контролювати проект на кожному етапі і суттєво знизить витрати на зарплату персоналу. Цей бізнес може бути для вас сімейним: ви як ініціатор проекту можете виконувати технічну роботу, а маркетингом і фінансовими питаннями займатиметься хтось з вашої сім’ї.

Для стимулювання попиту можна передбачити виплату невеликого відсотка за кожного приведеного клієнта. На етапі становлення бізнесу це буде дуже важливим рішенням.

Вже для роботи в постійному графіку серійного виробництва вам знадобиться 2-4 людини.

Логістика

Бізнес хороший ще й тим, що не вимагає великих логістичних витрат. Комплектуючі закуповуються в невеликих кількостях: для їх зберігання не потрібно багато місця.

Покупцям товар відправляється Новою Поштою, або Укрпоштою. Для упаковки використовуються картонні коробки, в які вкладається пінопластовий ущільнювач.

Маркетинг, продаж і канали збуту

В умовах падіння доходів населення можна побудувати маркетингову кампанію на тому, що бізіборд замінює відразу декілька «одноразових» іграшок, а тому купити його вигідно.

Якщо детально вивчити цільову аудиторію бізнесу з виготовлення бізібордів, то стане зрозуміло, що це сім’ї з дітьми. Конкретно – жінки 23-33 років, які активно цікавляться прогресивними методиками розвитку дітей. Приблизний розмір місячного доходу – 15-20 тис. гривень. Відповідно до цього має і визначатись ринкова ціна виготовленої продукції.

Щоб уникнути початкових витрат на розробку повноцінного інтернет-магазину, бізіборди можна продавати через соцмережі (пріоритетно Інстаграм). До того ж у соцмережах можна робити повноцінні інтернет магазини: можна розмістити картки товарів з ціною і описом; приймати онлайн платежі; є зворотний зв’язок; для просування товарів можна використовувати таргетовану рекламу і хештеги тощо.

На початковому етапі до оформлення груп в соцмережах залучайте фахівців з SMM. Надалі можлива самостійна робота з просування. А загалом – всього можна навчитися і самому.

Зазвичай бізіборд купують один раз на весь термін використання. Тому основною стратегією розвитку соцмереж буде створення особистого бренду і формування лояльної аудиторії. Молоді мами охоче діляться порадами з виховання дитини, а тому важливо, щоб вони рекомендували продукцію проекту іншим. Ще одним варіантом реалізації товару стануть дошки оголошень, регіональні групи в соцмережах, форуми «мамочок» тощо.

Виготовлення бізібордів

Сезонність попиту не має яскравої виразності. Невеликий спад можна відзначити в період літніх відпусток, коли заощадження витрачаються на туристичні поїздки, а не на придбання іграшок. Пік попиту припадає на період перед Новим і роком і на новорічні канікули.

Продаж товару буде залежати фактично виключно від якості бізібордов, правильної рекламної компанії, заходів із залучення аудиторії і активності в Інтернеті.

Виготовлення бізібордів: інвестиції, прибуток і термін окупності

Розвиваючі іграшки стали дуже популярними, але виробляються вони в невеликих майстернях і продаються, в основному, через інтернет-магазини і соцмережі. Тому експерти оцінюють бізнес, як слабо конкурентний – попит зазвичай перевищує пропозицію.

Витрати на відкриття бізнесу з виготовлення бізібордів мінімальні:

  • Оформлення бізнесу – 5 000

  • Майстерня (ремонт, підготовка) –  15 000

  • Закупівля інструменту та обладнання 20 000

  • Закупівля матеріалу для початку роботи 30 000

  • Проведення рекламної кампанії на старті 10 000

Разом: 80 000 гривень

Щомісяця будуть постійні витрати:

  • заробітна плата персоналу (якщо є наймані працівники);

  • оренда цеху (якщо немає своєї майстерні);

  • витрати на комунальні послуги;

  • рекламний бюджет;

  • закупівля деталей іграшки.

Для невеликої компанії реально продавати від 500 до 700 бізібордів в рік. Якщо взяти середню ціну бізіборда 1500 гривень, то дохід за рік буде від 750 000 до 1 200 000 гривень. Після вирахування накладних витрат і податків прибуток складе від 400 тис. гривень. Проект окупиться вже через 4-5 місяців при повному завантаженні підприємства. Рентабельність після виходу на плановий обсяг продажів – більше 50%.

Погодьтеся, показники більш, ніж привабливі, для того виду бізнесу.

Резюме бізнес проекту

Фінансовий успіх бізнес ідеї з виготовлення бізібордів заснований на тому, що, в умовах зниження реальних доходів населення, українці все більше віддають перевагу багатофункціональним іграшкам, які мають не тільки розважальний, але і навчальний потенціал. Бізіборди відносяться саме до таких продуктів.

Виготовлення бізібордів – бізнес ідея, яку зможуть без проблем реалізувати бізнесмени-початківці. Якщо ваші іграшки будуть гарними, безпечними, функціональними та якісними, товар буде затребуваний. А якщо ви зумієте придумати власний незвичайний привабливий дизайн і налагодити канали збуту, то ваш бізнес зможе приносити хороший дохід протягом тривалого часу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.3KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається